Pie Daugavpils domes priekšvēlēšanu laikā uzvilkts Baltkrievijas zaļi sarkanais karogs. Mastā tas atradies vien 15 minūtes (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: SHV_photo/Shutterstock.com

Daugavpilī vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Andreja Elksniņa "Saskaņa". Domē iekļuvuši pieci saraksti. Elksniņam kopā ar vienīgo Krievu savienības deputātu balsu skaits pietiek, lai izveidotu koalīciju. Domē gandrīz izdevās iekļūt Aleksandra Mirska partijai Alternative, kas vēlētājus zvejoja, mikrorajonos iedzīvotājiem dāvinot paša ražotās sejas aizsargmaskas. Pat 3% robežu nepārsniedza ZZS, kas saraksta galvgalī bija ielikuši populāro Daugavpils universitātes prorektoru, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Iepriekšējā sasaukumā Daugavpilī domē divreiz ieradies KNAB un abas reizes pēc viena no bijušajiem domes vadītājiem Riharda Eigima. Šoreiz viņš domē nav iekļuvis.

Kā pamanīja raidījums - pie Daugavpils domes priekšvēlēšanu laikā bija uzvilkts Baltkrievijas zaļi-sarkanais karogs. Lai solidarizētos ar Lukašenko režīmu. Mastā gan tas atradies vien 15 minūtes.

Trīs apvērsumi un četri mēri. Viens amatā nonācis pat divas reizes. Tāda ir pēdējo četru gadu statistika Latvijas otrajā lielākajā pilsētā Daugavpilī.

Iepriekšējās vēlēšanās uzvarēja trīs politiskie spēki - Jāņa Lāčplēša "Latgales partija" (sešas deputātu vietas), Andreja Elksniņa "Saskaņa" (piecas deputātu vietas), un Riharda Eigima "Mūsu partija" (četras deputātu vietas). Intrigas un asumu nav trūcis visus šos četrus gadus.

Vispirms varu Daugavpilī pārņem "Saskaņa". Par mēru kļūst Elksniņš, vietnieks - Eigims. Jau pēc diviem mēnešus Eigims sarīko apvērsumu, Elksniņu gāž un pats kļūst par mēru. Viņš amatā nostrādā gadu, kad deputāti viņu atlaiž.

2019. gada beigās mēra krēslā atkal iesēžas Elksniņš un tajā noturas pusgadu. Viņu nomaina pašreizējai pilsētas galva un agrākais Riharda Eigima partijas biedrs Igors Prelatovs. Haoss domes vadībā atsaucas arī uz sasteigtiem un brīžiem neloģiskiem lēmumiem pilsētā

Jaunais Smiltenes ielas pārvads ir uzskatāms piemērs tam kā pēdējos gados saimniekots Daugavpilī. Sākumā projektā bija ieplānots šīs mājas nojaukt un cilvēkiem izmaksāt kompensācijas. Rezultāts ir tāds, ka tilts ir uzbūvēts, mājas nav nojauktas. Kompensācijas nav samaksātas.

13,5 miljonu eiro dārgā būve aizcelta burtiski priekšā vairākām privātmājām. Lai gan būvniecības dokumentācijā tās bija plānots nojaukt un iedzīvotājiem izmaksāt sāpju naudu. Šobrīd iedzīvotāji tiesājas pret tilta nodošanu eksplutācijā.

Raidījumam, ka ar juridisku padomu viņiem palīdzējis arī Andrejs Elksniņš. Šī gada 12. februārī tiesā Rēzeknē lieta noraidīta. Aprīlī tā nonākusi apgabaltiesā Rīgā.

"Skatījos jūsu jauno produkciju. Tā ir klase. Pasaules līmenis. Un pat labāk kā pasaules līmenis," sacīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Šos atzinīgos vārdus Putins saka par tramvajiem, ko ražo Tveras lokomotīvju rūpnīcā. Tā ir milzu Valsts uzņēmuma "Transmašholding" sastāvdaļa, kas Krievijas armijai ražo speciālus vagonus starpkontinentālo raķešu palaišanas sistēmām, šasijas pretgaisa aizsardzības kompleksiem.

Par sakariem ar šo krievu ražotni amatu zaudēja Lietuvas aizsardzības ministrs. Bet 2018. gadā, kad Daugavpili vada Eigims, kurš tobrīd ir pārgājis uz premjera Māra Kučinska un aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa ZZS, Daugavpils dome tramvaju ražošanu pasūta tieši šai rūpnīcai.

Šī sasaukuma laikā KNAB Daugavpils domē bijis divreiz. Un abas reizes aizturēts tieši Eigims. 2018.gadā par iespējama kukuļa pieņemšanu 6000 eiro apmērā. 2019.gadā par 10 000 eiro kukuli un nelikumīgi glabātām patronām.

Vēl Valsts valodas centrs viņu sodījis par nepietiekošām valsts valodas zināšanām. Šogad Eigims atkal nomainījis partiju un vēlēšanās startēja no Kristīgi demokrātiskās savienības. Priekšvēlēšanu debatēs viņš nepiedalījās un arī uz Nekā personīga zvaniem neatsaucās.

Pēc varas zaudēšanas Rīgā Saskaņas līderis Elksniņš sola pārliecinošu uzvaru Daugavpilī. Abus pret viņu vērstos apvērsumus sauc par pretinieku kampaņām, kas pretojās Saskaņas reformām tīrīt pašvaldības kapitālsabiedrības. Iepriekš pārējie domnieki tieši otrādi - Elksniņam pārmeta sev pietuvināto uzņēmēju projektu lobēšanu.

"Es nemāku komentēt to, ko kāds ir teicis. Bet Daugavpils pilsētas domē četru gadu laikā ir bijuši trīs apvērsumi, četri domes priekšsēdētāji. Katru reizi aiz minētajiem apvērsumiem ir stāvējusi Latgales partija. Un apvērsumi domē ir notikuši kā tikko vai nu kāds no Latgales partijas tika pieķerts zagšanā, līdzdalībā vai nolaidībā. Vai arī skāra jautājumu par privātiem siltuma piegādātājiem Daugavpils siltumtīkliem," teica Elksniņš.

2018. gadā viens no Saskaņas Daugavpils domes deputātiem Valērijs Kononovs pus gadu kā konsultants pastrādājis arī "Rīgas satiksmē". Nodaļā, kuru vadījis "Rīgas satiksmes" krimināllietā aizdomās turamais nu jau nelaiķis Jānis Volkinšteins. Kā liecina amatpersonas deklarācija, domnieks saņēmis vairāk kā 10 000 eiro par to, ka pētījis kā Rīgai un Daugavpilij sadarboties autobusu pirkšanā.

"Nekādu kādu vajāšanu vai pratināšanu vismaz pagaidām nav noticis," teica Kononovs.

NP: Un tam bija nepieciešama atsevišķa darbavieta un vairāku mēnešu darbs?

Kononovs: Tur bija arī citi darba pienākumi, kuri tika veikti un darba devējs jau pieņēmis.

Ilgadējs domnieks un arī domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe pirms 4 gadiem startēja no Ingūnas Sudrabas "No Sirds Latvijai", kas Daugavpilī izgāzās. Tagad sola atgriezties un izmantot savas zināšanas par to kā politiķi piesedzot vietējo uzņēmēju intereses pašvaldības iepirkumos.

Daugavpils domes deputāta kandidāts (Daugavpils novada partija) Pēteris Dzalbe teica: "To es saku par Aleksandru Elksniņu, saku arī par to pašu Rihardu Eigimu, kuri tiešām ir pelnījuši pabūt nevis tikai KNAB, bet arī dažās citās vietās, piemēram, uz apsūdzēto sola . Te ir jautājums, cik kvalitatīvi un cik ātri strādā KNAB."

Dzalbe arī izdod laikrakstu MILLION. Šonedēļ Daugavpilī iedzīvotāji savās pastkastītēs saņēma viltotu laikraksta ekseplāru, kurā vietējiem ieteikts nebalsot par Saskaņu, "Mūsu partiju" un Pēteri Dzalbi. KNAB apstiprina, ka saņemts iesniegums par šo izdevumu un sākta pārbaude.

Tam kā sakārtot koruptīvo vidi pilsētā savs plāns esot Aivaram Barševskim. Daugavpils universitātes prorektors esot ilgi domājis vai piekrist ZZS uzaicinājumam startēt vēlēšanās.

Politikā sola izmantot pieredzi, ko ieguvis gatavojot iepirkumus universitātē. Tur, izmantojot KNAB ieteikumus, izveidojis sistēmu, kur iepirkumus sarunāt neesot iespējams. Priekšvēlēšanu kampaņā viņam ar bezmaksas reklāmu palīdzējusi Izglītības ministre, kuras reforma solīja likvidēt Daugavpils universitāti.

Atšķirībā no Rīgas, kur Baltkrievijas vēstniecība pēc pagājušās nedēļas diplomātiskā skandāla, no Latvijas ir izvākusies, Daugavpilī strādājošais Baltkrievijas konsuls joprojām ierodas darbā. Un sarkanzaļais karogs plīvo augstu mastā.

Kā liecina šīs fotogrāfijas 26.maijā arī pie Daugavpils domes ēkas ticis uzvilkts Baltkrievijas zaļi sarkanais karogs. Tas noticis 2 dienas pēc Rīgas mēra un ārlietu ministra veiktās karogu maiņas pie Ministru kabineta.

Neoficiāla informācija liecina, ka Daugavpils mērs Prelatovs esot devis rīkojumu komunālās saimniecības pārvaldes vadītājam un domes lietu pārvaldniecei noorganizēt karoga uzvilkšanu. Lai solidarizētos ar Baltkrieviju. 15 minūtes vēlāk gan karogs pazudis. Daži no domniekiem apgalvo, ka to neesot pamanījuši. Citi - ka it kā esot gaidīta kāda baltkrievu delegācija. Kā mums izdevās noskaidrot - šāda informācija nav patiesa.

NP: Mērs pats vilka?

Kononovs: Es nezinu. Pajautājiet viņam. Es nu "točno" to nedarīju.

NP: Kā ideja bija uzvilkt Baltkrievijas karogu.

Jānis Dukšinskis: Nav komentāru, es nezinu, kā viņš tur uzradās. Iespējams plānojās kāda uzņēmēju vizīte, ko vēlāk atcēla.

NP: Pamanījāt, kurš uzvilka Baltkrievijas karogu 26. datumā?

Daugavpils domes izpilddirektore Sabīne Šņepste: Rīgā?

NP: Nē - šeit.

Šņepste: Nē. Goda vārds.

Tam kā Daugavpilī tiek risinātas lietas skaudrs un uzskatāms piemērs ir pirms 11 gadiem notikusī pilsētas vicemēra Grigorija Ņemcova nošaušana. Nekas tāds citur Latvijā nav piedzīvots. Kā mums apliecināja Valsts policija - joprojām notiek slepkavības izmeklēšana un plašāk par lietu komentārus sniegt neesot iespējams.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu