Notiks diskusija par minimālās algas kritēriju noteikšanu ES (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

11. jūnijā notiks tiešsaistes diskusija par priekšlikumu Eiropas Savienības (ES) direktīvai par minimālās algas kritēriju noteikšanu ES, kurā piedalīsies Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, darba ņēmēju un darba devēju pārstāvji.

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā, priekšlikumu par vienotu Eiropas minimālās algas noteikšanu izstrādājusi Eiropas Komisija (EK), un patlaban to izskata ES likumdevēji - gan ES Padome, kur Latviju pārstāv Labklājības ministrija, gan EP.

Diskusijas pirmajā daļā ar tā virzību iepazīstinās EP Nodarbinātības un sociālo lietu komitejas pārstāve no Latvijas Tatjana Ždanoka (LKS). Savukārt diskusijas otrajā daļā sekos trīs EP lielāko politisko grupu deputātu viedoklis, kuras pārstāvēs Nils Ušakovs (S), Ivars Ijabs (AP) no politiskās grupas "Renew Europe", savukārt Eiropas Tautas partijas grupas viedoklis izskanēs video vēstījumā no EP ziņotāja, vācu deputāta Denisa Radtkes.

LETA jau rakstīja, ka EK piedāvā minimālās algas ES rēķināt pēc vienotiem principiem, kas gan nenozīmētu vienādu minimālo algu noteikšanu visā ES.

EK atzīmēja, ka minimālā alga pastāv visās ES dalībvalstīs. 21 valstī minimālā alga ir noteikta ar likumu, bet sešās dalībvalstīs - Dānijā, Itālijā, Kiprā, Austrijā, Somijā un Zviedrijā - minimālās algas aizsardzību nodrošina tikai koplīgumi.

EK vērtējumā, lielākajā daļā dalībvalstu darba ņēmēju minimālā alga nav adekvāta vai pastāv nepilnības minimālās algas aizsardzības tvērumā. Tāpēc EK piedāvā ar direktīvu izveidot satvaru, kas uzlabošot minimālās algas adekvātumu un nodrošināšot darba ņēmēju piekļuvi minimālās algas aizsardzībai ES.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu