Eiropas zāļu aģentūra sākusi vērtēt "Moderna" vakcīnas lietošanu bērniem vecumā no 12 līdz 17 gadiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto.
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT/Scanpix

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) informē, ka Eiropas zāļu aģentūra (EZA) sākusi vērtēt "Moderna" vakcīnas lietošanu bērnu vidū.

EZA sāk vērtēt "Moderna" Covid-19 vakcīnas lietošanu bērniem vecumā no 12 līdz 17 gadiem. Šobrīd šī vakcīna jau tiek lietota cilvēkiem vecumā no 18 gadiem.

Vakcīna satur molekulu, ko dēvē par matrices RNS (mRNS) un kas satur instrukcijas SARS-CoV-2 vīrusa (vīruss, kas izraisa Covid-19 infekciju) proteīna veidošanai. Vakcīna nesatur pašu vīrusu un nevar izraisīt Covid-19.

Vakcīna tiek ievadīta divu injekciju veidā ar 28 dienu intervālu, un visbiežāk injekcija tiek veikta augšdelma muskulī.

Vakcīna sagatavo organismu cīņai pret Covid-19 infekciju. Šī vakcīna satur molekulu, ko dēvē par matrices RNS (mRNS) un kura satur instrukcijas vīrusa pīķa proteīnu veidošanai. Šis proteīns atrodas uz SARS-CoV-2 vīrusa ārējās virsmas, un tas nepieciešams vīrusa iekļūšanai saimniekorganisma šūnās.

Pēc vakcīnas saņemšanas dažas no organisma šūnām nolasīs mRNS ietvertās instrukcijas un īslaicīgi veidos pīķa proteīnu.

Pēc tam vakcinētās personas imūnā sistēma atpazīs šo proteīnu kā organismam nepiederošu un sāks pret to veidot antivielas un T šūnas (baltās asins šūnas). Ja vakcinētā persona vēlāk nonāk saskarē ar SARS-CoV-2 vīrusu, šīs personas imūnā sistēma to atpazīs un būs gatava aizsargāt organismu pret infekciju. Vakcīnā esošā mRNS organismā nesaglabājas un neilgi pēc vakcinācijas tiek noārdīta.

Portāls "Apollo.lv" jau vēstīja, ka no 2. jūnija Latvijā notiek 12-15 gadus vecu pusaudžu vakcinācija ar "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu