PVD plāno ierosināt administratīvo pārkāpumu procesu pret kažokzvēru audzētāju par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Norenko Andrey/Shutterstock

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) plāno ierosināt administratīvo pārkāpumu procesu pret kažokzvēru audzētāju SIA "Baltic Devon Mink" par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, trešdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, komentējot biedrības "Dzīvnieku brīvība" publicētos uzņēmumā slepeni filmētos videomateriālus.

"Protams mēs reaģēsim uz šo gadījumu. Esam lūguši biedrībai "Dzīvnieku brīvība" papildu informāciju, lai varētu ierosināt administratīvo pārkāpumu procesu par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Mums ir nepieciešami gan pilni videomateriāli, gan arī, ja tas ir iespējams, liecinieku liecības, lai šo procesu novestu līdz vēlamam rezultātam," teica Balodis.

Viņš uzsvēra, ka šāda prakse nedrīkst notikt nevienā dzīvnieku turēšanas vietā, neatkarīgi no tā, kādi bija iemesli.

"Uzņēmuma vadībai ir jānodrošina visu prasību ievērošana, tostarp gan darbinieku apmācība, gan darbinieku uzraudzība. Visdrīzāk, vienmēr brigadieri vai citas atbildīgās personas nevar būt klāt, bet visām darbībām ir jābūt vērstām uz tādu ražošanas praksi, kas nepieļauj šādu attieksmi," pauda Balodis.

Tāpat viņš uzsvēra, ka PVD inspektoru klātbūtnē kažokzvēru audzētavās dzīvniekus nesit, un inspektori var konstatēt tikai sistēmiskas problēmas. "Inspektoru klātbūtnē neviens dzīvniekus nesit. Tā ir tā galvenā problēma, lai konstatētu tieši šādus gadījumus. Inspektori var konstatēt sistēmiskas problēmas, labturības problēmas, piemēram, neatbilstošus būrus, slimus dzīvniekus, nepietiekami apkoptus dzīvniekus," uzsvēra Balodis, piebilstot, ka PVD arī nespētu visos uzņēmumos iefiltrēt slepenos inspektorus.

Pēc PVD vadītāja minētā, visdrīzāk, zvēraudzētavām būtu jādomā par nopietnām novērošanas sistēmā, lai jebkurš solis, kas tiek izdarīts dzīvnieku fermā, tiktu fiksēts un attiecīgi analizēts. "Uzņēmumu Latvijā ir daudz, dzīvnieku ir daudz, katram klāt inspektoru nenoliksi. Ja darbinieku atbildības līmenis, intelekts, empātija ir zemā līmenī, es neredzu citas iespējas," teica Balodis.

Viņš piebilda, ka gan 2019., gan arī 2020.gadā PVD kopumā piecās kažokzvēru audzētavās konstatēja labturības prasību pārkāpumus, tostarp konkrētajā uzņēmumā "Baltic Devon Mink" pēdējo reizi pārkāpums tika konstatēts 2019.gadā saistībā ar neatbilstošiem būru izmēriem.

Jau vēstīts, ka biedrība "Dzīvnieku brīvība" jūnija sākumā publicējusi slepeni filmētus videomateriālus no Latvijas lielākās kažokzvēru audzētavas, kas atklāj vardarbību un cietsirdību pret dzīvniekiem. Materiāli uzņemti šogad pavasarī, aktīvistam strādājot "Baltic Devon Mink" ūdeļu fermā Iecavas novadā. Slepeni uzņemtajos video kadros redzama vardarbīga dzīvnieku mešana būros, sišana, ūdeļu nonāvēšana gāzes kamerās, kā arī smagi ievainoti un slimi dzīvnieki, kas atstāti bez veterinārās palīdzības.

Pēc PVD publiskotās informācijas, Latvijā 2021.gada sākumā bija reģistrētas deviņas kažokzvēru audzētavas, no kurām piecās novietnēs tika turēti apmēram 130 000 dzīvnieku.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu