Starptautiskā konkursā izvēlēsies Kārļa Skrastiņa pieminekļa autoru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kārlis Skrastiņš.
Kārlis Skrastiņš. Foto: Stephine Chavez/Jansons Media

Pirms desmit gadiem mūžībā aizgājušā hokejista Kārļa Skrastiņa pieminekļa "Dzelzs vīrs" autoru izraudzīsies starptautiskā konkursā, informēja nodibinājuma "Kārļa Skrastiņa fonds" valdes priekšsēdētājs Jānis Mednis.

Iniciatīvas autori informē, ka tikko ir noslēdzies pieminekļa novietnes saskaņošanas process, kuru nesen atbalstījusi Rīgas Vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome un Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP). Tuvākajā laikā tiks uzsākts starptautisks pieminekļa tēlniecības konkurss.

Konkursa darbu vērtēs žūrija, kurā būs Aleksejs Naumovs, Ventis Didrihsons, Bruno Strautiņš, Gints Kronbergs, Anna Ancāne, Artūrs Irbe un idejas autors Jānis Mednis. Projekta gaita un finanšu atskaite tiks atspoguļota fonda mājaslapā "karlaskrastinafonds.lv".

Paredzētā pieminekļa atrašanās vieta būs Rīgā, Kronvalda parkā, Kalpaka bulvārī, posmā starp Alunāna un Antonijas ielu. Vieta izvēlēta, jo Kronvalda parkā Skrastiņš savā bērnībā pavadījis brīvo laiku.

"Augstvērtīgs, nozīmīgs, estētisks un spēcīgs figurāls piemineklis būs ieguvums visai Latvijas sabiedrībai un kultūrai, lepojoties ar Kārli kā mūsu varoni un lielu cilvēku Latvijā un arī pasaulē, kā arī nesot Kārļa vārdu tūristu acīm. Visas tautas, hokeja fanu un sponsoru finansēts, tas kļūs par visas Latvijas projektu. Kā mūsdienu bruņinieks, kurš sargā Rīgu, tāpat kā Kārlis to darīja hokeja laukumā, sargājot zilo līniju un spēlējot ar lauztām ribām vai citām traumām," teikts projekta aprakstā.

Sadarbojoties ar Rīgas domi un iesaistot hokeja sabiedrību, Nacionālo hokeja līgu (NHL) un Skrastiņa ģimeni, projektu organizē "Kārļa Skrastiņa fonds", kura dalībnieki ir hokejisti Artūrs Irbe un Oskars Bārtulis, Kārļa Skrastiņa brālis Atis Skrastiņš un fotogrāfs Jānis Mednis.

Fonds apņemas rosināt un īstenot visus nepieciešamos procesus projekta gaitā, kas saistīti ar saskaņošanu, iniciatīvas rosināšanu, finansējuma piesaistīšanu, starptautiska konkursa organizēšanu un projekta novešanu līdz galam.

Kopā ar Rīgas domi tiks noslēgts abpusējs memorands par sadarbību, no fonda puses nodrošinot finansējumu pieminekļa izveidošanai.

Skrastiņš mūžībā devās 2011.gada 7.septembrī, kad Krievijas pilsētā Jaroslavļā aviokatastrofā gāja bojā visi Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandas Jaroslavļas "Lokomotiv" spēlētāji.

Laika posmā no 2000.gada 21.februāra līdz 2007.gada 8.februārim Skrastiņš aizvadīja 487 NHL spēles pēc kārtas, labojot Tima Hortona aizsargu rekordu. Latvieša pēc kārtas aizvadīto spēļu sērija ilga līdz tā paša gada 25.februārim, sasniedzot 495 spēļu robežu

Pateicoties savai izturībai, Skrastiņš ieguva iesauku "Dzelzs vīrs" ("Iron Man"). 2007.gada martā "Avalanche" vadība Skrastiņu nominēja Bila Mastertona piemiņas balvai, kas pēc katras sezonas tiek piešķirta līgas neatlaidīgākajam spēlētājam, taču viņš to neieguva.

Latvijas izlases sastāvā Skrastiņš piedalījās 12 pasaules čempionātos, kā arī trijās olimpiskajās spēlēs. Latvijas izlases rindās Skrastiņš kopumā aizvadīja 151 spēli, gūstot 28 vārtus un izpildot 38 rezultatīvas piespēles.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu