Aizdomās par korupciju Terehovas robežpunktā aizturēti 29 darbinieki (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ReTV

Šā gada aprīļa sākumā aizdomās par korupciju Valsts ieņēmumu dienesta Iekšējās drošības pārvalde veica apjomīgu pārbaudi Terehovas robežpunktā un aizturēja 29 darbiniekus. ReTV Ziņu dienesta rīcībā nonākusi informācija, ka vienu no aizturētajiem muitniekiem uz līdzīgu aizdomu pamata aizturēja arī pirms 15 gadiem. Toreiz viņš darbu saglabāja.

Pēc ReTV Ziņu dienesta rīcībā esošās informācijas, Pēteris Grigalis ir viens no Terehovas robežpunkta muitniekiem, kuru aprīlī aizturēja. VID Iekšējās drošības pārvalde aprīļa aizturēšanas nodēvējusi par plašāku pretkorupcijas pasākumu kopuma turpinājumu. Grigali mājās ReTV nesastop, bet viņa sieva apstiprina, ka vīrs šobrīd nestrādā.

Sieva: "Viņš nesaprot. Viņam neviens neko nepaskaidro, atstādināts līdz jūlija mēnesim."

Žurnāliste: "Mēs dzirdējām, ka daudzi paši uzrakstījuši atlūgumu."

Sieva: "Ir tādi, cik es esmu dzirdējusi."

Žurnāliste: "Bet viņš tā kā nav uzrakstījis atlūgumu?"

Sieva: "Viņš nesaprot, kāpēc viņam tas būtu jādara. Tanī vakarā viņš brauca darbā un viņu pie darba vairs nepielaida. Tad viņš atbrauca mājās un bija kratīšana. Tad viņus aizveda uz Rēzekni, uz pratināšanu, bet uzreiz atlaida. Pagaidām viņš ir atstādināts."

Uz pārējo aizturēto fona Pēteris Grigalis izceļas ar to, ka viņu līdzīgā vērienīgā operācijā aizturēja arī pirms 15 gadiem. Skaļā lieta gan beidzās ar čiku. Atsevišķi izdalītā lieta pret muitniekiem pierādījumu trūkuma dēļ līdz tiesai tā arī nenonāca un Grigalis turpināja strādāt. Vai Grigalis pēc aprīļa aizturēšanas atstādināts, vai arī darba attiecības ar viņu jau pārtrauktas, VID atteicās komentēt.

Aigars Prusaks, VID Iekšējās drošības pārvaldes vadītājs: "Jūs jau saprotat, ka konkrētas šinī procesā iesaistītās personas mēs nevaram komentēt, diemžēl, šobrīd."

Publiski pieejama informācija rāda, ka Grigalis muitā strādā jau vairāk nekā 20 gadus. Sāka kā vecākais muitas uzraugs, bet drīz kļuva par muitas maiņas priekšnieku. Kā rāda amatpersonu ienākumu deklarācija, viņa mēnešalga pērn bija aptuveni 2000 eiro. Grigalis ar mums tā arī nesazinājās. Nerunīgi par viņu ir arī ludzēnieši, lai gan daudzi Grigali pazīst. Viņš aktīvi iesaistās vietējos sporta pasākumos.

Uz ReTV jautājumu, kā raksturotu Grigali, Ludzas novada domes izpilddirektors Sergejs Jakovļevs saka: "Viņa brālis tagad strādā policijā Rēzeknē, es zinu, es kādreiz ar viņu strādāju. Normāls cilvēks. Neko sliktu nevaru pateikt. Sportists bijušais."

Daudzi ReTV Ziņu dienesta uzrunātie pierobežas iedzīvotāji atzina, ka par, tā saucamo, "tradīciju" dzirdēts ir. Dzirdēts ir arī par to, kuri cilvēki ņēmuši kukuļus un kā nauda tērēta, taču par to visu pastāstīt kamera priekšā, viņi atsakās.

Pretkorupcijas eksperte Liene Gātere šo situāciju raksturo šādi: "Viens ir tie līdzcilvēki, kas neziņo un kas cits, tie paši cilvēki, kas iesaistās. Viņi izmanto tādus savtīgus argumentus, viņi piesauc citu cilvēku korumpētību, lai attaisnotu savu negodīgumu. Apmēram tā, ka "ja es neņemšu, tad cietīšu tikai es, jo pārējie turpinās ņemt." Tajā pašā laikā, ja mēs paskatāmies sabiedriskās domas aptaujas, lielākā daļa sabiedrības uzskata, ka valdība netiek galā ar korupciju."

Tikmēr KNAB uzskata, ka iekšējās drošības sistēma Latvijā šobrīd strādā labi. "Mūsu ieskatā tas, ka ir atklāti šie gadījumi, šis Terehovas gadījums, uz robežas ar lielu skaitu aizturētu amatpersonu, tas norāda uz to, ka patiesībā iekšējās drošības kontroles sistēma, kas ir izveidota Valsts ieņēmumu dienestā, strādā," saka KNAB Politikas plānošanas un komunikācijas pārvalde priekšniece Anna Aļošina.

KNAB pēdējo 15 gadu laikā izmeklējusi divas lietas, kurās aizdomās turēti muitnieki. Savukārt VID Iekšējās drošības pārvaldes pārvalde kopš 2018. gada veikusi izmeklēšanu 27 kriminālprocesos, kuros figurēja Muitas pārvaldes amatpersonas. Prusaks uzsver, ka jāstiprina sadarbība ar prokuratūru, lai sods ir ātrs, taisnīgs un atturošs. Mācoties no 2007. gada Terehovas lietas kļūdām, tagad VID apņēmies daudz aktīvāk rosina disciplinārlietas.

Kopš 2018. gada Muitas pārvaldes amatpersonas figurē 27 kriminālprocesos. No tiem 13 nodoti kriminālvajāšanai.

VID informē, ka līdz 26. maijam darba attiecības bija pārtraukuši 13 Terehovas operācijā aizturētie muitnieki. Pret pārējiem uzsāktas disciplinārlietas. Kad lieta varētu nonākt prokuratūrā, Prusaks vēl nevarēja pateikt, bet sola, ka tas būs mēnešu, nevis gadu jautājums. Plašāk par šo tematu šovakar ReTV Ziņās plkst. 19.00 un plkst. 21.00.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu