Covid-19 ierobežojumi skar arī ūdeļu pārvietošanos. Valdība nolemj aizliegt ievest ūdeles un neapstrādātas ūdeļu ādas Latvijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Nicolai Dybdal/Shutterstock

Saistībā ar Covid-19 izplatības riskiem turpmāk būs aizliegts Latvijā no citām valstīm ievest ūdeles un neapstrādātas ūdeļu ādas, ceturtdien, 10. jūnijā, lēma valdība.

Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" paredz, ka turpmāk Latvijas teritorijā būs aizliegts ievest ūdeles un neapstrādātas ūdeļu ādas no citām valstīm. Vienlaikus grozījumi paredz, ka turpmāk Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) noteiks pasākumus Covid-19 infekcijas uzraudzībai ūdeļu, citu Mustelidae dzimtas dzīvnieku un jenotsuņu populācijā.

Tāpat PVD pārziņā būs Covid-19 situācijas uzraudzība minēto dzīvnieku populācijā un ziņošana Eiropas Komisijai.

Turpmāk ūdeļu, citu Mustelidae dzimtas dzīvnieku un jenotsuņu īpašniekiem jāizstrādā biodrošības pasākumu plāns saskaņā ar PVD izvirzītajām prasībām, kā arī novietnē vai mītnē dzīvniekus varēs ievest saskaņā ar noteiktajām prasībām.

Tāpat dzīvnieku turētājam būs jānodrošina novietnē strādājošām personām Covid-19 diagnostikai obligātie rutīnas skrīninga testi, kā arī jākontrolē, ka novietnē strādā tikai tādas personas, kurām nav konstatēts Covid-19 infekcijas ierosinātājs un nav infekcijas slimības simptomu.

Grozījumi paredz, ka novietnē vai mītnē dzīvniekus no citas Latvijas teritorijā esošas novietnes vai mītnes ieved, ievērojot, ka novietnei nav noteikti dzīvnieku pārvietošanas un dzīvnieku neapstrādātu ādu izmantošanas ierobežojumi, kā arī dzīvniekus pirms ievietošanas novietnē pie pārējiem dzīvniekiem tur atsevišķi un novēro vismaz 14 dienas, nodrošinot atsevišķu personālu un aprīkojumu to turēšanai, barošanai un kopšanai. Savukārt, ja novērošanas laikā nav konstatēts Covid-19 infekcijas ierosinātājs, dzīvniekus pēc novērošanas perioda ievietos novietnē pie pārējiem dzīvniekiem.

Covid-19 infekcijas skartās ūdeļu novietnes īpašnieks vai turētājs, saskaņā ar noteikumu grozījumiem, sadarbojas ar PVD un Slimību profilakses un kontroles centru un ievēro tā sniegtos norādījumus, lai nodrošinātu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanas pasākumu ieviešanu novietnē.

Pēc PVD pieejamās informācijas, Latvijā 12. maijā bija reģistrētas deviņas kažokzvēru audzētavas, no kurām piecās novietnēs tiek turēti 100 590 dzīvnieku, no tiem 63 935 - skartajā kažokzvēru novietnē.

Grozījumi stāsies spēkā dienā pēc izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kā ziņots, "Baltic Devon Mink" gan darbiniekiem, gan ūdelēm atklāta inficēšanās ar Covid-19. PVD aģentūru LETA iepriekš informēja, ka novietnē ūdeles likvidēt patlaban nav nepieciešams.

Vienlaikus PVD atzīmēja, ka šajā periodā ūdelēm nav novērotas Covid-19 saslimšanas pazīmes, nav konstatēta paaugstināta ūdeļu mirstība. Turklāt ir sācies kucēnu dzimšanas laiks, un arī jaundzimušajiem ūdeļu kucēniem slimības pazīmes un pastiprināta mirstība nav novērota.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu