VIDEO ⟩ Pilns Saules aptumsums ir reta parādība. Latvieši dalās ar saviem iespaidiem un bildēm (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Ceturtdien, 10. jūnijā, dienas vidū visā Latvijā bija iespējams novērot daļēju Saules aptumsumu. Portāls "Apollo.lv" novēroja, ka cilvēki mikroblogošanas vietnē "Twitter" dalās savos iespaidos par šo notikumu.

LAB skaidroja, ka tas būs vidēja izmēra aptumsumu, jo maksimālajā brīdī būs aizsegta trešdaļa Saules diametra. 

 

Pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954. gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142. gadā.

Interesanti ir arī tā saucamie gredzenveida Saules aptumsumi. Šī gada 10. jūnija aptumsums Zemes Ziemeļpola apgabalos būs novērojams kā gredzenveida aptumsums. Latvijā gredzenveida Saules aptumsums būs vērojams 2039. gada 21. jūnijā.

Kā skaidroja LAB, Saules aptumsums notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar robu.

Saules aptumsuma kolektīvi novērojumi epidemioloģisku apsvērumu dēļ klātienē nenotiks, tomēr LAB aicina iespēju robežās to novērot mājsaimniecības ietvaros un dalīties ar novērojumu rezultātiem sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #saulesaptumsums.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu