Digitālo sertifikātu priekšrocības, sports, izklaides pasākumi. Viss, kas jāzina par valdības ārkārtas sēdē nolemto (26)

Ilustratīvs attēls. Foto: Jacob Lund/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ceturtdien, 10. jūnijā, Ministru kabinets pārskatīja epidemioloģiskās drošības pasākumus, daudzus no tiem mīkstinot. Portāls "Apollo.lv" apkopoja svarīgāko par nolemto.

No 15. jūnija vienlaikus darbosies trīs drošības līmeņi

  • Vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, uzrādot izslimošanu vai vakcināciju apliecinošo Covid-19 sertifikātu, būs iespēja pulcēties, apmeklēt pasākumus un saņemt pakalpojumus, nelietojot sejas maskas un neievērojot distanci.
  • Epidemioloģiskās drošības protokoli būs jāievēro pakalpojumos un pasākumos, kur vienlaikus klātesoši ir gan vakcinēti un Covid-19 pārslimojuši cilvēki, gan ar derīgu negatīvu testu.
  • Cilvēkiem, kuri izvēlas nevakcinēties un neveic testu, būs jāievēro visi epidemioloģiskās drošības pienākumi.

No 15. jūnija būs atļauti āra izklaides pasākumi un atrakcijas

Turpmāk varēs sniegt arī individuālos ar izklaidi saistītus pakalpojumus, piemēram, atrakcijas, karuseļus, rodeļus, lai padarītu pakalpojumus pieejamus visu vecumu bērniem.

Tāpat nākamnedēļ būs atļauts sniegt individuālos saimnieciskos pakalpojumus, kas saistīti ar āra atrakcijām, tostarp akvaparkos, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos, ja tiek ievērotas epidemioloģiskās drošības prasības, proti, saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas klātienē ārā sāk strādāt ne agrāk kā plkst. 6 un beidz ne vēlāk kā plkst. 22.

Drīkstēs rīkot sporta sacensības ārā

Sacensībās nedrīkstēs piedalīties sportisti, kas ir jaunāki par septiņiem gadiem.

Ministri vienojās, ka sacensību norises vietā (autosportā - ātrumposma norises teritorijā) vienlaikus drīkstēs atrasties ne vairāk kā 300 personas, ieskaitot sportistus un darbiniekus, kas ir tieši saistīti ar sacensību norises nodrošināšanu. Visas sacensību norisē iesaistītās un ar sacensību norises nodrošināšanu saistītās personas būs nepieciešams akreditēt.

Personas ar digitālo Covid-19 sertifikātu no otrdienas, 15.jūnija, varēs:

  • Saņemt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus arī iekštelpās

Pie viena galdiņa varēs atrasties līdz četrām pilngadīgām personām no divām mājsaimniecībām, neskaitot bērnus, kopā ne vairāk kā desmit personas.

Sabiedriskās ēdināšanas vietas darbu klātienē varēs uzsākt ne agrāk kā plkst. 6 un beidz ne vēlāk kā plkst.24. Sabiedriskās ēdināšanas vietas pēc plkst. 24 drīkstēs izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai.

  • Apmeklēt treniņus iekštelpās gan individuāli, gan grupā

Paredzēts, ka iekštelpu treniņos vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no apmeklētājiem pieejamās sporta norises vietas telpu platības.Peldbaseinā vienai personai ir jānodrošina 15 kvadrātmetri no ūdens virsmas platības. Sporta treniņa telpu piepildījums nedrīkst pārsniegt 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj šo telpu infrastruktūra. Pie ieejas labi redzamā vietā jābūt izvietotai informācijai, tai skaitā svešvalodās, par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu, kas vienlaikus var atrasties konkrētajā vietā.

Grupu treniņos vienā treniņgrupā drīkst pulcēties ne vairāk kā 12 personas, ieskaitot sporta speciālistus. Ģērbtuvēs maksimālais piepildījums nedrīkst pārsniegt 25%, kā arī sporta telpā jābūt nodrošinātai apmeklētāju un iesaistīto darbinieku reģistrācijai.

Kariņš rosina bezmaksas Covid-19 testu paredzēt tikai ar ārsta nosūtījumu

Viņa ieskatā, nav loģiski, ka laikā, kad ikvienam ir pieejama vakcīna pret Covid-19, nodokļu maksātāji finansē bezmaksas Covid-19 testus tiem, kuriem šie testi ir nepieciešami, lai iegūtu sertifikātu, piemēram, ceļošanai.

"Viena lieta, ja cilvēks ir saslimis un ārsts viņu nosūta uz pārbaudēm. Bet [Covid-19 testa veikšana] sertifikāta iegūšanai, lai ceļotu vai piedalītos kādās citās aktivitātēs, tam jāpieliek punkts,"

pauda Kariņš.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Egils Baldzēns norādīja uz premjera priekšlikuma iespējamu diskriminējošu raksturu.

Valdība plāno atcelt ceļošanas ierobežojumus pret Covid-19 vakcinētajiem un pārslimojušajiem

Nākamnedēļ Ministru kabinets lems par ceļošanas ierobežojumu atcelšanu pret Covid-19 vakcinētajiem, testētajiem un pārslimojušajiem, ceturtdien preses konferencē pavēstīja valdības pārstāvji.

Ceturtdien Ministru kabineta sēdē bija plānots skatīt Satiksmes ministrijas (SM) virzītu priekšlikumu par ceļošanas ierobežojumu atcelšanu pret Covid-19 vakcinētajiem un šo slimību pārslimojušajiem. Tomēr šis jautājums netika skatīts, jo, kā atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), valdībā iesniegtais noteikumu projekts nedaudz atšķīries no tā, kāds tika atbalstīts Operatīvajā vadības grupā. Premjers nevēlējās iekļaut valdības sēdes darba kārtībā neizdiskutētu jautājumu.

Savukārt Operatīvās vadības grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis skaidroja, ka laika trūkuma dēļ netika panākta vienošanās par "covidpass" aizpildīšanas kontroli, veicot starptautiskos pārvadājumus. Viņš solīja, ka risinājums tiks rasts līdz nākamās nedēļas valdības sēdei.

Video no prese konferences

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu