Šveicē notiek referendums par pesticīdu aizliegšanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: David Moreno Hernandez/shutterstock.com

Šveicē svētdien notiek referendums par sintētisko pesticīdu aizliegšanu, kā arī par to pārtikas produktu importa aizliegumu, kuru ražošanā šādi pesticīdi ir izmantoti.

Otra iniciatīva, kas nodota referendumam, paredz subsīdijas piešķirt vienīgi tiem zemkopjiem, kas neizmanto pesticīdus, samazina antibiotiku pielietošanu un uztur vienīgi tik daudz lopu, cik spēj pabarot ar pašu saražoto lopbarību.

Vienlaikus šveiciešiem dota iespēja paust savu viedokli par pretterorisma likumu un par kompensācijām uzņēmējiem, kas cietuši no pandēmijas.

Visbeidzot, vēlētāju vērtējumam nodots likums, kas paredz līdz 2030.gadam uz pusi samazināt CO2 izmešu daudzumu salīdzinājumā ar 1990.gada līmeni.

Pārtikas rūpniecības nozares pārstāvji brīdina, ka abas lauksaimniecības iniciatīvas ievērojami sadārdzinās izejvielas. Ja šokolādes ražošanai drīkstēs izmantot vienīgi kakao, kas audzēts bez pesticīdu pielietošanas, šokolādes cena pieaugs par 30%.

Pret abām iniciatīvām iestājas arī lauksaimnieku organizācijas, un lauku apvidos visur redzami plakāti, kas aicina divreiz teikt nē "ekstrēmistiskajām lauksaimniecības iniciatīvām".

Savukārt uz pesticīdu aizlieguma atbalstītāju plakātiem redzams mazulis, kam uzkrāsota zīme, kas brīdina, ka prece satur toksiskus ingredientus.

Organiskās lauksaimniecības piekopēju savienība uzstāj, ka lauksaimniecība bez pesticīdiem ir iespējama.

Ilgu laiku atbalsts pesticīdu aizliegumam bija augsts, taču referenduma priekšvakarā tas sācis dilt.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu