VIDEO ⟩ Divu tipu kultūras pasākumi - kā no 15. jūnija tiks organizēti publiskie pasākumi?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Koncerts. Ilustratīvs foto.
Koncerts. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

No otrdienas, 15. jūnija, pasākumu rīkotāji varēs organizēt divu tipu kultūras norises, informēja Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone.

Viņa skaidroja, ka kultūras pasākumu rīkotājs ir tiesīgs izvēlēties ekonomiski pamatotu pasākumu tipu, par to nepārprotami informējot apmeklētājus brīdī, kad viņi iegādājas biļetes.

Pirmais no tiem ir pasākums ar atvieglotiem drošības pasākumiem, kuru varēs apmeklēt tikai tās personas, kuras ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19. Viņiem obligāti būs jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts. Apmeklējot šādu pasākumu, arī organizatoriem būs jābūt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19, pretējā gadījumā viņi nedrīkstēs atrasties vienā telpā ar apmeklētājiem. Muzejos šiem cilvēkiem varēs notikt grupu ekskursijas gidu pavadībā, nelietojot deguna un mutes aizsegu un neievērojot divu metru distanci. Dalībnieku skaits grupā nebūs ierobežots, sacīja Vilsone.

"Cilvēkiem, kas ir vakcinēti vai pārslimojuši, būs plašas iespējas, plaši izņēmumi pulcēties iekštelpās un drošās zonās ar stingru kontroli pie ieejas," komentēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Savukārt otra tipa kultūras norises būs ar drošības pasākumiem, kuros piedalīsies ne tikai vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie cilvēki, bet arī ar negatīvu Covid-19 testu, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, kā arī bērni līdz 12 gadu vecumam. Pasākuma organizatoriem būs jābūt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19, vai ar negatīvu Covid-19 testu, kas veikts pirms pasākuma. Šāda veida pasākumos gan apmeklētājiem, gan personālam obligāti jālieto mutes un deguna aizsegi, jāievēro divu metru distance un skatītājiem jāsēž personalizētās sēdvietās, skaidroja KM valsts sekretāre.

Veselības ministrs informēja, ka šādu publisku pasākumu, kuros piedalīsies ne tikai vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie cilvēki, bet arī ar negatīvu Covid-19 testu, norise telpās nedrīkst būt ilgāka par četrām stundām. Turklāt telpās var pulcēties līdz 300 cilvēkiem. Savukārt brīvā dabā var pulcēties līdz 500 cilvēku un pasākums var notikt bez laika ierobežojuma.

Pagājušās nedēļas beigās notikušos pilotprojektus drošai kultūras pasākumu apmeklēšanai Valmieras teātrī, "Forum Cinemas" kinoteātrī "Kino Citadele" un "Hanzas peronā" kinoteātrī "Kino Citadele" Vilsone vērtēja kā veiksmīgus. Tie parādījuši to, cik ļoti noilgojušies pēc skatītājiem ir mākslinieki un skatītāji pēc kultūras pasākumiem. Viņa uzsvēra, ka pasākumu apmeklētāji izturējušies ļoti atbildīgi un sadarbojušies ar organizatoriem, lai ievērotu visas prasības.

Pilotprojektā secināts, ka Covid-19 sertifikāti darbojas, taču nedrīkst lietot QR koda ekrānšāviņu (print screen), tā vietā jālieto PDF formāts vai arī lejupielādēts attēls. Vilsone atgādināja, ka Covid-19 sertifikāts ir aktīvs tikai 15.dienā pēc noslēdzošās vakcīnas.

Viņa aicināja pasākuma dalībniekus ierasties pasākumā vismaz divas stundas iepriekš, lai laikus varētu veikt Covid-19 sertifikātu pārbaudi. Tāpat arī pasākuma organizatoriem ir vēlams sazināties ar apmeklētājiem pirms pasākuma, lai informētu par pasākuma drošības nosacījumiem.

Vilsone atgādināja, ka bibliotēkas, muzejus, arhīvus un citas kultūras iestādes visi var apmeklēt, ievērojot epidemioloģiskās drošības vadlīnijas, proti, atļauti ir individuāli apmeklējumi vienai personai vai vienā mājsaimniecībā dzīvojošajiem, jāievēro divu metru distance gan starp apmeklētājiem, gan darbiniekiem, izņemot personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā.

Telpās gan apmeklētājiem, gan darbiniekiem ir jālieto sejas aizsargmaskas, regulāri jāvēdina telpas. Vienai personai vai vienā mājsaimniecībā dzīvojošajiem telpās jāparedz vismaz 25 kvadrātmetru platība, savukārt ārpus telpām vismaz desmit kvadrātmetri publiski pieejamās teritorijas platības. Visiem apmeklētajiem ir jānodrošina vienvirziena plūsma.

Tāpat ir vēlama iepriekšēja apmeklējuma pieteikšana un biļešu iegāde attālināti, ja vien ir tāda iespēja.

Vilsone pauda cerību, ka kultūras iestādes spēs nodrošināt drošu vidi pasākumu un iestāžu apmeklētājiem un varēs atsākties normāls darbs.

Video: Preses konferences ieraksts

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu