FOTO un VIDEO ⟩ "Dānija zaudēja, bet uzvarēja dzīvība." Kas notika ar Kristiānu Ēriksenu?

Papildināts
Dānijas izlases futbolisti Foto: EPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jau otrajā "EURO 2020" finālturnīra dienā futbola svētki varēja pārvērsties par sēru dienu, tomēr komandas biedriem un arī mediķiem izdevās glābt Dānijas valstsvienības pussarga Kristiāna Ēriksena dzīvību. Kas tovakar notika futbola laukumā?

Kas notika?

Savu pirmo Eiropas čempionāta spēli Dānijas valstsvienība aizvadīja pret Somijas izlasi. Pirmā puslaika gaitā iniciatīva pilnībā piederēja dāņu futbolistiem, par ko arī liecināja pirmo 45 minūšu statistika. Bumbas kontrolē Dānijai bija ievērojams pārsvars - 61% pret 39%. Tāpat arī izdarīto sitienu attiecība bija graujoša - 12:0 par labu dāņiem.

Tomēr pirmā puslaika 43 minūtē Kopenhāgenas "Parken" stadionu pārņēma šausmas, jo pēc auta izspēles uzņemšanas bezsamaņā saļima viens no Dānijas atslēgas spēlētājiem Kristiāns Ēriksens.

Pēcāk ārsti atzina, ka pussargs pārcietis sirdstrieku un tik tiešām īsu brīdi bijis miris, bet ārstiem viņu izdevās atdzīvināt.

Kad ārsti nonāca pie futbolista, viņš esot elpojis un viņam bijis pulss, taču pēkšņi situācija pasliktinājusies.

"Kā jau visi redzēja, mēs viņam veicām CPR (kardiopulmonālo reanimāciju). Medicīnas personāla un pārējās komandas palīdzība ieradās ļoti, ļoti ātri. Un ar viņu palīdzību mēs izdarījām to, kas mums bija jāizdara. Mēs atdzīvinājām Kristiānu. Pirms došanās uz slimnīcu viņš ar mani runāja," notikumu gaitu atcerējās Dānijas valstsvienības ārsts Martins Besens.

Kamēr mediķi darīja visu iespējamo, lai glābu Ēriksena dzīvību, viņa komandas biedri izveidoja "sienu", lai fotogrāfiem un videooperatoriem nebūtu iespējams redzēt to, kā viņu kolēģis cīnās par dzīvību.

Dānijas izlases futbolisti
Dānijas izlases futbolisti Foto: EPA/Scanpix

Dienas varonis - Simons Kjērs

Iespējams, ka Ēriksenam par savu dzīvību visvairāk ir jāpateicas tieši komandas kapteinim Simonam Kjēram, jo tieši viņš pirmais piesteidzās pie kritušā kolēģa, sniedzot pirmo neatliekamo medicīnisko palīdzību. Arī ārstus pirmais steigties palīgā mudināja dāņu kapteinis.

Tieši Kjērs arī organizēja savus komandas biedrus, lai tiktu izveidota augstāk minētā "siena", kā arī pēc tam kopā ar Dānijas vārtu vīru Kasperu Šmaihelu devās mierināt Ēriksena raudošo sievu.

Pēc spēles Kjērs sociālajos tīklos pelnīti tika pasludināts par dienas galveno varoni.

Kāds cits futbola fans sociālajos tīklos aicināja vecākus aizmirst par nākamā Lionela Mesi vai Krištianu Ronaldu izaudzināšanu, bet gan priecāties, ja viņu atvase izaugs par nākamo Simonu Kjēru.

Fanu reakcija

Nav šaubu, ka šādu mirkļu pieredzēšana pamatīgi ietekmētu pat cilvēkus ar visstiprāko nervu sistēmu. Spēles laikā iemūžinātajos kadros bija redzams, ka abu valstsvienību fani bija šokēti par redzēto.

Foto: Fanu reakcija uz Ēriksena biedējošo incidentu

Pēc tam, kad Ēriksens tika aizgādāts prom no laukuma, abu komandu fani apvienojās, lai radītu vienu no pēdējo gadu skaistākajiem mirkļiem futbolā. Somijas fani kliedza vārdu: "Kristiāns", bet dāņu līdzjutēji saukli turpināja, kliedzot: "Ēriksens".

Mača turpinājums...

Pēc tam, kad Ēriksens tika aizvests prom no laukuma, abas komandas devās uz ģērbtuvēm. Šādā situācijā pavisam saprotams būtu futbolistu lēmums maču neturpināt. Tomēr plkst. 21:30 pēc Latvijas laika (divarpus stundas pēc mača sākuma) abas komandas atgriezās laukumā, lai spēli turpinātu.

Emocionālajā mačā uzvaru gan izcīnīja Somijas futbolisti, kuri realizēja savu vienīgo sitienu un, neskatoties uz dāņu milzīgo spiedienu, pārsvaru noturēja. Par mača vienīgo vārtu autoru kļuva soms Joels Pohjanpalo, kurš gan aiz cieņas pret iepriekš notikušo atteicās svinēt savu "golu".

Joels Pohjanpalo (pa kreisi)
Joels Pohjanpalo (pa kreisi) Foto: AP/ Scanpix

Fanu starpā gan netrūka diskusiju par nepieciešamību spēli atsākt. Lai gan abu komandu spēlētāji piekrita maču turpināt, Dānijas galvenais treneris Kaspers Hjulmans pēc spēles sarunā ar medijiem norādīja, ka, iespējams, tā darīt nevajadzēja.

"Atskatoties uz notikušo, es nedomāju, ka mums vajadzēja atgriezties laukumā. Esmu daudz domājis par to, ko varēju izdarīt citādāk," norādīja Dānijas izlases stūrmanis.

Treneris neslēpa, ka viņa vadītie futbolisti nav bijuši atbilstošā psiholoģiskajā stāvoklī, lai maču turpinātu un uzvarētu. Bet šādā situācijā alternatīva būtu bijusi laukumā atgriezties nākamajā dienā un aizvadīt atlikušo spēles laiku.

"Spēlētāji nevarēja iedomāties, kā būtu atgriezties laukumā nākamajā dienā pēc negulētas nakts un spēlēt vēlreiz. Tāpēc vieglāk bija vienkārši turpināt spēli, lai tas viss ir beidzies," sacīja Hjulmans.

Laiks futbola "bučus" kārt uz nagliņas?

Londonas Svētā Džordža universitātes sporta kardioloģijas profesors Sandžajs Šarma, kurš savulaik strādājis ar Totenhemas "Hotspur" bijušo futbolistu Ēriksenu, ir piesardzīgs, runājot par viņa iespējamo atgriešanos laukumā.

"Pilnīgi skaidrs, ka kaut kas notika tā, kā tam nevajadzēja notikt. Jautājumi ir - kas un kāpēc tā notika? 2019. gadā viņam visi rādītāji bija normāli, tad ar ko var izskaidrot sirds apstāšanos?" sarunā ar ziņu aģentūru PA stāsta Šarma.

Tāpat pieredzējušais speciālists, kurš ir arī Anglijas Futbola asociācijas (FA) konsilija kardioloģijas jautājumos vadītājs, uzskata, ka pēc šāda notikuma Ēriksenam laukumā atgriezties nevajadzētu.

"Ja man jautātu, vai viņš vēl kādreiz piedalīsies profesionālā futbola spēlē, es teiktu, ka nē. Lielbritānijā viņš nespēlētu. Mēs esam ļoti strikti šajos jautājumos," skaidro Šarma.

Tikmēr futbola žurnālists Tankrēdi Palmēri, atsaucoties uz Ēriksena pārstāvētās Milānas "Inter" ārsta teikto, tviterī raksta, ka dāņu futbolists nav slimojis ar Covid-19 un nav bijis arī vakcinēts pret koronavīrusu. Tāpat futbolistam bijuši atbilstoši rezultāti visās medicīniskajās pārbaudēs.

Kā jūtas Ēriksens?

Dānijas izlases galvenais treneris Hjulmans norādīja, ka Ēriksens jau nākamajā dienā video zvanā sazinājies ar saviem cīņu biedriem. Pussargs pat esot jokojis, ka viņa komandas biedri šobrīd jūtoties sliktāk nekā viņš pats.

Futbolista menedžeris Martins Šūts itāļu laikrakstam "Gazzetta dello Sport" atklāja, ka sportists šobrīd esot labā garastāvokli.

"Paldies, es nepadošos. Es jau jūtos labāk. Bet es arī gribu saprast, kas notika. Gribu pateikties jums visiem par to, ko izdarījāt manā labā," Ēriksenu citē minētais itāļu laikraksts.

Otrdien futbolists savā "Instagram" kontā publiskoja pirmo vēstījumu faniem, norādot, ka, ņemot vērā apstākļus, kādos viņš ir nonācis, ar viņu viss esot kārtībā.

Zināms, ka šā čempionāta ietvaros 29 gadus vecais Ēriksens laukumā vairs neatgriezīsies. Kas notiks ar dāņu futbolista tālāko karjeru, protams, būs Ēriksena, viņa ģimenes un ārstu lēmums. Tomēr nav šaubu, ka šāds izbīlis var pamatīgi izmainīt cilvēka vērtību sistēmu.

Pateicoties operatīvam komandas biedru un ārstu darbam, čempionāts jau savā otrajā dienā neguva melnu nokrāsu. Zaudējums pret somiem, visticamāk, pamatīgi sarežģīs Dānijas izlases izredzes turnīra turpinājumā, bet tas šajā gadījumā arī nav galvenais. Pašus precīzākos vārdus atrada zviedru žurnālists Ēriks Niva, kurš par notikušo rakstīja: "Dānija zaudēja, bet uzvarēja dzīvība."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu