Džo Baidens: ASV izprot apdraudējumus, ar ko saskaras Baltijas valstis, un labi saprot, ka Krievijas nostāja kļūst agresīvāka (5)

Papildināts
LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Amerikas Savienoto Valstu prezidents Džo Baidens.
Amerikas Savienoto Valstu prezidents Džo Baidens. Foto: AFP/SCANPIX

Amerikas Savienoto Valstu prezidents Džo Baidens, Briselē tikšanās laikā ar Baltijas valstu prezidentiem, norādījis uz ASV atbalstu un gatavību piedalīties efektīva atturēšanas potenciāla un aizsardzības stiprināšanā reģionā apstākļos, kad NATO austrumu flangā pieaug ģeopolitiskā spriedze, tā pirmdien, 15. jūnijā, paziņojis Lietuvas prezidenta birojs.

Kā norādīts vēlāk izplatītajā Baltā nama paziņojumā, ASV prezidents akcentējis stingru ASV atbalstu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, kā arī visa Baltijas reģiona drošībai.

"Četru valstu līderi apņēmušies turpināt stiprināt mūsu politiskās, militārās un ekonomiskās partnerattiecības, ieskaitot arī sadarbību NATO aliansē, lai risinātu Krievijas un Ķīnas radītos izaicinājumus," tajā uzsvērts.

Tikšanās norisinājās NATO samita kuluāros. Latviju un Lietuvu tajā pārstāvēja prezidenti Egils Levits un Gitans Nausēda, bet Igauniju - premjerministre Kaja Kallasa.

"Šī tikšanās Baltijas valstīm bija patiesi nozīmīga. ASV izprot apdraudējumus, ar ko saskaras Baltijas valstis, un labi saprot, ka Krievijas nostāja kļūst agresīvāka un tā savās militārajās struktūrās cenšas integrēt Baltkrieviju. Mums tika apliecināts, ka ASV uzskata, ka mūsu reģions ir stratēģiski nozīmīgs [Ziemeļatlantijas] aliansei un ir būtiski tur stiprināt atturēšanu un aizsardzību," norādījis Nausēda. "Esmu pārliecināts, ka prezidents Baidens, tiekoties ar Krievijas vadītāju [Vladimiru] Putinu, sniegs nepārprotamu vēstījumu par NATO vienotību un saliedētību, reaģējot uz agresīvām un nedraudzīgām Krievijas darbībām."

Lietuvas prezidents šīs tikšanās laikā uzsvēris, ka ASV līdzdalība reģiona drošības un aizsardzības stiprināšanā ir "svarīgākais Krievijas savaldīšanas faktors".

"Mēs vēlētos lielāku ASV militāro klātbūtni Lietuvā un Baltijas valstīs - tas būtu labākais un būtiskākais uzmanības apliecinājums mūsu reģiona drošībai," paziņojumā presei citēts Nausēdas teiktais.

Tikmēr Latvijas Valsts prezidenta kancelejā aģentūru LETA informēja, ka Levits pateicās Baidenam par ASV līderību NATO un transatlantisko saišu stiprināšanu. Valsts prezidents novērtēja ASV iesaisti Baltijas reģiona drošībā un apliecināja, ka ASV ir un paliks uzticama sabiedrotā Baltijas valstīm atbilstoši Ziemeļatlantijas līguma principiem.

Savukārt ASV prezidents, uzrunājot Baltijas valstu kolēģus, uzsvēris, ka mainīgajā pasaulē arvien pārliecinošāk jāaizstāv demokrātiskās vērtības un jāpierāda to spēja atbildēt uz sabiedrības vajadzībām. Lai stiprinātu šo spēju, ASV plāno ieguldīt ievērojamus līdzekļus inovāciju veicināšanā un vides jautājumu risināšanā.

Levits norādīja, ka Trīs jūru iniciatīva dod iespēju ASV iesaistīties Eiropas austrumu reģiona attīstībā, ieguldot digitālajos, enerģētikas un infrastruktūras projektos.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu