Rosina rast iespēju, ka pacients var arī mutiski noteikt personu, kam jāsniedz ziņas par viņa ārstēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vidzemes Slimnīca.
Vidzemes Slimnīca. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pacientam jābūt iespējai mutiski vai rakstiski informēt medicīnas iestādes darbiniekus par cilvēku, kuram jāsniedz informācija par ārstēšanu, paredz Saeimas deputāta Ilmāra Dūrīša (AP) vadītās darba grupas sagatavotie priekšlikumi izmaiņām Pacientu tiesību likumā.

Kā aģentūru LETA informēja "Attīstībai/Par!" pārstāve Liene Ančupāne, darba grupas "Par ārpus laulības savienībā dzīvojošo pāru sociālās aizsardzības mehānisma izstrādi" vadītājs Dūrītis otrdien prezentēs šo piedāvājumu Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē.

Ar izmaiņām plānots paplašināt un vienkāršot pacienta iespējas paust savu gribu - iespēju ierodoties medicīnas iestādē, mutiski vai rakstiski informēt personālu par cilvēku, kuram jāsniedz ziņas par ārstēšanu un kurš var pieņemt lēmumu par tālāko ārstēšanu gadījumā, ja pacients zaudē lemtspēju.

Pašreiz spēkā esošais regulējums paredz, ka prioritāte pieņemt lēmumu par pacienta piekrišanu ārstniecībai tiek noteikta pacienta laulātajam, bet ja tāda nav, tad tuvākajiem radiniekiem.

Līdz ar to var veidoties situācijas, ka faktiskais ģimenes loceklis un pacientam vistuvākais cilvēks, kurš pārzina pacienta vēlmes un intereses, šai situācija ir beztiesīgs un pat nevar saņemt informāciju par ārstēšanas gaitu, teikts darba grupas sagatavoto izmaiņu pamatojumā.

Pašlaik citam tuvam cilvēkam nepieciešams notariāls pilnvarojums, kas ir salīdzinoši dārgs un sarežģīts process un reti tiek izmantots, pauž Dūrītis.

Šī problēma ir īpaši aktuāla attiecībā uz ārpuslaulībā dzīvojošām ģimenēm, skaidro politiķis. "Darba grupas rosinātie grozījumi paredz paplašināt un nostiprināt visu pacientu individuālo brīvību izvēlēties savu pārstāvi vienkāršā un pieejamā veidā - veselības iestādes uzņemšanā vai jau pirms tam. Tas būtiski atvieglos šī jautājuma risināšanu gan pacientam, gan ārstiem," norāda Dūrītis.

Darba grupa tika izveidota, lai nodrošinātu Satversmes tiesas (ST) novembra sprieduma izpildi un rast risinājumus ārpuslaulības savienībā dzīvojošu pāru sociālai un tiesiskai aizsardzībai.

Jau vēstīts, ka ST novembrī par neatbilstošu Satversmei atzina likuma normu, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu