Rekordīsā laikā panākta vienošanās par ES digitālo Covid-19 sertifikātu. Parakstīta regula

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA LETA

Parakstīta regula par Eiropas Savienības (ES) digitālo Covid-19 sertifikātu, informē Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecībā Latvijā.

Regulu piemēros 12 mēnešus no 2021. gada 1. jūlija.

Trīs Eiropas Savienības (ES) iestāžu - Eiropas Parlamenta, ES Padomes un EK - priekšsēdētāji pirmdien piedalījās regulas par ES digitālo Covid-19 sertifikātu oficiālajā parakstīšanas ceremonijā, tādējādi iezīmējot likumdošanas procesa beigas.

EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli, EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena un Portugāles premjerministrs Antoniu Košta kopīgā paziņojumā norādīja, ka ES digitālais Covid-19 sertifikāts ir simbols tam, ko nozīmē Eiropa - simbols tādai Eiropai, kura nevilcinās pārbaudījumu priekšā.

"Tas ir simbols tādai Eiropai, kas kļūst vienotāka un spēcīgāka, saskaroties ar izaicinājumiem. Mūsu ES atkal parādīja, ka mēs gūstam vislabākos rezultātus tad, ja sadarbojamies. Mūsu iestādes panāca vienošanos par regulu par ES digitālo Covid-19 sertifikātu rekordīsā laikā - 62 dienās. Virzot uz priekšu likumdošanas procesu, mēs vienlaikus arī izveidojām sistēmas tehnisko pamatstruktūru - ES vārteju, kas darbojas kopš 1.jūnija," teikts paziņojumā.

EK pārstāvniecībā Latvijā skaidroja, ka ES digitālā Covid-19 sertifikāta mērķis ir atvieglot Covid-19 pandēmijas laikā drošu un brīvu pārvietošanos ES. Visiem Eiropas iedzīvotājiem ir tiesības brīvi pārvietoties - arī bez sertifikāta, taču sertifikāts atvieglos ceļošanu, atbrīvojot tā turētājus no tādiem ierobežojumiem kā karantīnas ievērošana.

ES digitālais Covid-19 sertifikāts būs pieejams ikvienam, un tas attieksies uz Covid-19 vakcināciju, testēšanu un pārslimošanu; būs bezmaksas un pieejams visās ES valodās; būs pieejams digitālā un papīra formātā; būs drošs, un tajā būs iekļauts digitāli parakstīts QR kods.

EK pārstāvniecībā Latvijā norādīja, ka dalībvalstīm jāatturas no papildu ceļošanas ierobežojumu noteikšanas ES digitālā Covid-19 sertifikāta turētājiem, ja vien šādi ierobežojumi nav nepieciešami un samērīgi ar sabiedrības veselības aizsardzības vajadzībām.

Turklāt EK Ārkārtas atbalsta instrumenta ietvaros apņēmās piesaistīt 100 miljonus eiro, lai atbalstītu dalībvalstis cenas ziņā pieejamu testu nodrošināšanā.

Lai atvieglotu iedzīvotāju drošu un brīvu pārvietošanos ES pandēmijas laikā, EK šā gada 17. martā nāca klajā ar priekšlikumu izveidot ES digitālo Covid-19 sertifikātu. 20. maijā abi likumdevēji panāca provizorisku vienošanos. 1.jūnijā sāka darboties sistēmu tehniskā pamatstruktūra - ES vārteja. Vārteja ļauj verificēt drošības elementus, kas ietverti kvadrātkodos.

Pēc tam, kad regula šodien tika oficiāli parakstīta, tā būs piemērojama no 1.jūlija, taču, tā kā dažām dalībvalstīm sertifikātu izdošanai ir vajadzīgs papildu laiks, ir noteikts sešu nedēļu pakāpeniskas ieviešanas periods.

13 dalībvalstis jau sākušas izdot ES digitālos Covid-19 sertifikātus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu