VUGD Latgalē glābj govi, kas ielūzusi pagrabā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jean Carlo Emer/Unsplash

Ciblas novadā notikusi neparasta glābšanas operācija. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki devās palīgā kādai liellopu īpašniecei, jo govs bija iekritusi pagrabā, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Govs bija aizklīdusi no pļavas, kur ganījās citi lopi, un iemaldījusies teritorijā, kurā ir vairāki grausti, stāstīja VUGD Ludzas daļas vada komandieri Oskaru Sīli. Govs bija uzkāpusi uz koka konstrukcijām, kas salūza un dzīvnieks iekrita dziļā bedrē, kas izrādījās sabrukušas ēkas pagrabs.

Sīlis raidījumam norādīja, ka gan ganību pļavas, gan graustiem bagātā teritorija pieder lopu īpašniekiem, bet saimnieki neesot zinājuši par pagraba esamību īpašumā.

"Notikuma vietā strādāja trīs amatpersonas. Katram gadījumam tika piesaistīta smagā tehnika, pacēlājs, jo govs ir pietiekami smaga. Ar ķēdes motorzāģi tika izjaukts pārsegums, ar lāpstu nolīdzināta bedres mala, lai govij nebūtu jākāpj stāvumā. Glābšanas darbi notika aptuveni stundu.

Jāatzīmē, ka pārsegums ir ļoti vecs, jārūpējas arī par dzīvnieka drošību, lai pārsegums demontējot neuzkristu virsū. Tāpat jāatceras par glābēju drošību, lai situācija nekļūtu vēl sliktāka. Nobijies dzīvnieks, kurš izjūt draudus dzīvībai, ir neparedzams, var būt agresīvs. Tāpēc nekādā gadījumā nedrīkst veikt straujas kustības," tā Sīlis.

VUGD pārstāvis Sīlis aicina cilvēkus ziņot glābējiem par nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, nevis censties pārgalvīgi, bez iemaņām mesties palīgā pašiem.

Pēc pārseguma demontēšanas un nodrošinot iespēju izkāpt no bedres, govs pati iztrausās no pagraba un atgriezās savā ganāmpulkā.

VUGD informē, ka katru gadu glābēji saņem ap 800 izsaukumu par nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, tomēr Sīļa pieredzē šis ir neierasts gadījums.

"Pilsētas teritorijā nākas nocelt no kokiem kaķus. Reizēm gadās, ka privātmāju teritorijās ielīdušas čūskas. Akās un pagrabos iekrīt suņi. Žoga konstrukcijās iesprūst putni, kurus nākas atbrīvot. Tāpat zirgi mēdz iestigt purvainos apvidos. Arī govis nākas glābt," skaidro Sīlis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu