"EURO 2020" pirmā spēļu kārta noslēdzas ar "nāves grupas" mačiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Antuāns Grīzmans un Kiljans Mbapē
Antuāns Grīzmans un Kiljans Mbapē Foto: AFP / Scanpix

Šodien ar F grupas mačiem starp Ungārijas un Portugāles izlasēm, kā arī Vācijas un Francijas valstsvienībām noslēgsies Eiropas čempionāta finālturnīra pirmā spēļu kārta.

Vispirms plkst. 19 Ferenca Puškāša vārdā nosauktajā stadionā Budapeštā Ungārija cīnīsies ar trofejas glabātāju Portugāli. Maču tiešraidē varēs vērot kanālā TV6.

Jau izlozes dienā F apakšgrupa ieguva apzīmējumu "nāves grupa", jo tajā tika ielozēta Francija, Portugāle, Vācija un Ungārija. Lai gan "play-off" var sasniegt arī grupas trešā labākā komanda, tomēr nav izslēgts, ka vienam no Eiropas grandiem finālturnīrs noslēgsies pēc apakšgrupu turnīra.

Portugāles izlases neapšaubāmi spožākā zvaigzne ir viens no pasaules labākajiem futbolistiem Krištianu Ronaldu. Portugāles futbola ikona pirms pieciem gadiem finālmačā guva traumu, tomēr spēli turpināja uz rezervistu soliņa un ar savu atbalstu palīdzēja komandai izcīnīt savu pirmo titulu vēsturē. Finālmačā pret Franciju uzvaras vārtus pagarinājumā guva Eders, kurš gan šajā finālturnīrā nespēlē un izlases sastāvā nav bijis kopš 2018.gada.

Tuvu titulam portugāļi bija arī 2004.gadā, kad savās mājās notikušo meistarsacīkšu finālā ar 0:1 atzina Grieķijas izlases pārākumu. Vēl trīs finālturnīros Portugāle aizkļuvusi līdz pusfināla fāzei.

Ungāri labāko četriniekā bija divreiz pagājušajā gadsimtā savā vēsturē otrajā un ceturtajā finālturnīrā. Pēc tam līdz nākamajam finālturnīram bija jāgaida 44 gadi un 2016.gadā ungāri atgriezās ar astotdaļfināla sasniegšanu.

Ungārijas futbolisti pirms finālturnīra pārbaudes spēlēs ar 1:0 uzvarēja Kipru un spēlēja bezvārtu neizšķirti 0:0 ar Īriju. "Sausā" palika arī Portugāle, kas cīnījās neizšķirti 0:0 ar Spāniju, toties vēlāk ar 4:0 tika uzvarēta Izraēla.

Abas izlases savā starpā tikušās 13 reizes, no kurām Portugāle uzvarējusi deviņās, bet četri mači noslēgušies neizšķirti. Šīs valstsvienības 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijā bija vienā grupā ar Latviju.

Ronaldu ar 104 vārtiem 175 spēlēs ir Portugāles izlases pārliecinoši rezultatīvākais futbolists, tālāk ar 16 precīziem sitieniem seko Andrē Silva. Bez viņa 100 spēļu robežu izlasē pārsnieguši arī pieredzējušie Žuāu Mutinju un Pepe.

Ungārijas izlasē 23 reizes bumbu pretinieku vārtos ieraidījis valstsvienībā 71 maču aizvadījušais Ādams Salai. Traumas dēļ ungāriem nevarēs palīdzēt pussargs Dominiks Soboslai, kurš ir starp izlases vadošajiem spēlētājiem.

Ungārijas valstsvienību kopš 2018.gada vada itālis Marko Rosi, savukārt Portugāli pēdējos septiņus gadus stūrē Fernando Santušs, kura vadībā "Selecao" 2016.gadā triumfēja Eiropas meistarsacīkstēs.

Pirmās kārtas noslēdzošajā spēlē Minhenē plkst.22 būs Vācijas un Francijas pretstāve. Arī šī cīņa būs vērojama kanālā TV6.

Abas izlases ir starp Vecā kontinenta titulētākajām komandām. Vācijai, tāpat kā Spānijai, ir trīs tituli, no kuriem pēdējais izcīnīts 2016.gadā, bet Francija ir divkārtējā čempione, taču Eiropā nav triumfējusi kopš 2000.gada. Pirms pieciem gadiem francūži bija tuvu tam, lai nostātos blakus spāņiem un vāciešiem, tomēr finālā ar 0:1 tika atzīts Portugāles izlases pārākums.

Francijas izlase, gatavojoties finālturnīram, izcīnīja divas uzvaras ar rezultātu 3:0, pārspējot Velsu un Bulgāriju. Vācija vispirms cīnījās neizšķirti 1:1 ar Dāniju, bet pēc tam vārtsarga Manuela Noiera 100.spēlē izlasē ar 7:1 sagrāva Latviju.

No 31 savstarpējās spēles 14 uzvarējusi Francija, desmit Vācija, bet septiņi dueļi noslēgušies neizšķirti. Pēdējās piecās spēlēs vācieši ir bez uzvarām. Abas izlases tikās 2016.gada Eiropas čempionāta pusfinālā, ar 2:0 uzvarot Francijai, kuras labā abus vārtus guva Antuāns Grīzmans. Četrreiz abas izlases spēkojušās arī Pasaules kausa finālturnīrā, divreiz pusfinālā, bet vienreiz - par trešo vietu. Rezultatīvākais abu izlašu sadursmēs bijis Grīzmans ar četriem gūtiem vārtiem.

Francijas izlasē pēc piecu gadu pārtraukuma izsaukts Karims Benzemā, kurš kopā ar Kiljanu Mbapē un Grīzmanu veido iespaidīgu uzbrukuma līniju. Francūži ir stabili arī citās pozīcijās, kur spēlē tādas zvaigznes, kā Ngolo Kantē, Rafaēls Varāns, Igo Lorī, Olivjē Žirū un citi.

Tāpat arī Vācijas valstsvienībā ir futbolisti, kuri piedzīvojuši atgriešanos komandā. Pēc dažu gadu pauzes atgriezušies uzbrucējs Tomass Millers un aizsargs Matss Hummelss. Vācijas izlasē iekļauti arī trīs nesenie UEFA Čempionu līgas uzvarētāji - Londonas "Chelsea" titulu atnesošo vārtu autors Kajs Hāvercs, kā arī Timo Verners un Antonio Rīdigers. Uzbrukumā jaudu var piešķirt arī Seržs Njabrī un Līrojs Sanē.

Tāpat arī Francijas izlasē ir trīs UEFA Čempionu līgas šīs sezonas uzvarētāji - Kurts Zumā, Ngolo Kantē un Žirū.

Vācijas izlasi no 2006.gada vada Joahims Lēvs, kura posteni pēc Eiropas čempionāta finālturnīra pārņems Hanss Dīters Fliks. Franciju no 2012.gada stūrē Didjē Dešāns. Abi savas izlases aizveduši līdz triumfam Pasaules kausā un kļuvuši par Eiropas vicečempioniem. Dešāns futbolista karjeras laikā uzvarēja gan Pasaules kausā, gan Eiropas meistarsacīkstēs.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Ungārijas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Ādams Bogdāns, Dēnešs Dibušs (abi - Budapeštas "Ferencvaros"), Pēters Gulāši ("Leipzig", Vācija);

aizsargi: Bendegūzs Bolla, Atila Fiola, Loiks Nēgo (visi - Sēkešfehērvāras "Fehervar"), Endre Botka, Gerge Lovrenčičs (abi - Budapeštas "Ferencvaros"), Ākošs Kečkēšs ("Lugano", Šveice), Ādams Langs (Nikosijas "Omonoia", Kipra), Villi Orbāns ("Leipzig", Vācija), Atila Salai (Stambulas "Fenerbahce", Turcija);

pussargi: Tamāšs Čeri ("Mezokovesd"), Dāniels Gazdags (Filadelfijas "Union", MLS), Lāslo Kleinheislers ("Osijek", Horvātija), Ādams Naģs (Bristoles "City", Anglija), Andrāšs Šāfers ("Dunajska Streda", Slovākija), Dāvids Sigērs (Budapeštas "Ferencvaros"), Kevins Varga (Stambulas "Kasimpasa", Turcija), Rolands Varga (Budapeštas MTK);

uzbrucēji: Jānošs Hāns ("Paks"), Filips Holenders (Belgradas "Partizan", Serbija), Nemanja Nikoličs (Sēkešfehērvāras "Fehervar"), Rolands Šallai ("Freiburg", Vācija), Sabolcs Šēns ("Dallas", MLS), Ādams Salai ("Mainz", Vācija).

Portugāles futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Ruī Patrīsiu (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Antoni Lopešs (Mančestras "City", Anglija), Ruī Silva ("Granada", Spānija);

aizsargi: Rubens Diašs (Mančestras "City", Anglija), Djogu Dalots (Mančestras "United", Anglija), Nelsons Semēdu (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Žuzē Fonte ("Lille", Francija), Pepe ("Porto"), Nunu Mendešs (Lisabonas "Sporting"), Rafaels Gerreiru (Dortmundes "Borussia", Vācija);

pussargi: Danīlu Pereira (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Žuāns Paļinja, Pote (abi - Lisabonas "Sporting"), Rubens Nevešs, Žuāns Motīņu (abi - Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Renātu Sanšešs ("Lille", Francija), Brunu Fernāndešs (Mančestras "United", Anglija), Seržiu Oliveira ("Porto"), Viljams Karvāļu (Seviljas "Real Betis", Spānija), Bernārdu Silva (Mančestras "City", Anglija);

uzbrucēji: Krištianu Ronaldu (Turīnas "Juventus", Itālija), Djogu Žota ("Liverpool", Anglija), Rafa Silva (Lisabonas "Benfica"), Andrē Silva (Frankfurtes "Eintracht", Vācija), Žuāns Fēlikss (Madrides "Atletico", Spānija).

Francijas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Igo Lorī (Totenhemas "Hotspur", Anglija), Maiks Maiņinā ("Lille"), Stīvs Mandanda (Marseļas "Olympique");

aizsargi: Luka Diņs (Liverpūles "Everton", Anglija), Leo Dubuā (Lionas "Olympique"), Luka Ernandess, Benžamins Pavārs (abi - Minhenes "Bayern", Vācija), Presnels Kimpembe (Parīzes "Saint-Germain"), Žils Koundē ("Sevilla", Spānija), Klemāns Lenglē ("Barcelona", Spānija), Rafaēls Varāns (Madrides "Real", Spānija), Kurts Zumā (Londonas "Chelsea", Anglija);

pussargi: Ngolo Kantē (Londonas "Chelsea", Anglija), Tomass Lemārs (Madrides "Atletico", Spānija), Pols Pogbā (Mančestras "United", Anglija), Adrjēns Rabio (Turīnas "Juventus", Itālija), Musa Sisoko (Totenhemas "Hotspur", Anglija), Korentēns Toliso, Kingslijs Komans (abi - Minhenes "Bayern", Vācija);

uzbrucēji: Visams Bens Jeders ("Monaco"), Karims Benzemā (Madrides "Real", Spānija), Usmans Dembelē, Antuāns Grīzmans (abi - "Barcelona", Spānija), Olivjē Žirū (Londonas "Chelsea", Anglija), Kiljans Mbapē (Parīzes "Saint-Germain"), Markuss Tirāms (Menhengladbahas "Borussia", Vācija).

Vācijas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Manuels Noiers (Minhenes "Bayern"), Kevins Traps (Frankfurtes "Eintracht"), Bernds Leno (Londonas "Arsenal", Anglija);

aizsargi: Antonio Rīdigers (Londonas "Chelsea", Anglija), Matss Hummelss, Emre Dzans (abi - Dortmundes "Borussia"), Matīass Ginters (Menhengladbahas "Borussia"), Niklass Zīle (Minhenes "Bayern"), Lukass Klostermans, Marcels Halstenbergs (abi - "Leipzig"), Robins Gosenss (Bergāmo "Atalanta", Itālija), Robins Kohs (Līdsas "United", Anglija), Kristians Ginters ("Freiburg");

pussargi: Jošua Kimmihs, Seržs Njabrī, Leons Gorecka, Līrojs Sanē, Džamals Musiala (visi - Minhenes "Bayern"), Ilkajs Gindoans (Mančestras "City", Anglija), Toni Kross (Madrides "Real", Spānija), Jonass Hofmans, Floriāns Neihauss (abi - Menhengladbahas "Borussia");

uzbrucēji: Tomass Milers (Minhenes "Bayern"), Kajs Hāvercs, Timo Verners (abi - Londonas "Chelsea", Anglija), Kevins Follands ("Monaco", Francija).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu