Epidemiologs prognozē, ka vakcinācijas rezultātā pandēmija varētu tikt apkarota 6 līdz 12 mēnešu laikā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.
Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pateicoties vakcinācijai, Covid-19 izraisītā epidēmija sešu mēnešu vai gada laikā varētu būt apkarota, šodien apdomīgai ceļošanai veltītas kampaņas atklāšanā žurnālistiem pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš pastāstīja, ka jau divas nedēļas pēc kārtas diezgan strauji samazinās Covid-19 konstatēto gadījumu skaits gan Latvijā, gan citviet ES. Tas nozīmē, ka pakāpeniski samazinās riski inficēties tuvākajās ārzemēs.

Pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 21 gadījums, kad cilvēki bija inficējušies ārzemēs, bet pēdējo sešu nedēļu laikā tie bija kopumā 127 gadījumi. Pirmajā vietā ir ieceļotāji no Krievijas, otrajā vietā ir ieceļotāji no Vācijas, bet Turcija un Zviedrija ir trešajā vietā.

Kopumā vērtējot situāciju pasaulē, Perevoščikovs norādīja, ka tā ir diezgan savdabīga. Situācija liecina, ka Dienvidamerikā un Dienvidāfrikas reģionā saslimstība strauji pieaug un tas ir skaidrojums ar sezonālajām īpatnībām. To vajadzētu ņemt vērā, ceļojot uz tālām zemēm.

"Ir cerības, ka varbūt sešu mēnešu laikā, varbūt gada laikā epidēmija varētu būt apkarota, tieši pateicoties vakcinācijai. Kamēr slimība vēl joprojām ir aktuāla un vīruss izplatās vairākās valstīs, vajadzētu būt modriem un darīt visu, lai sevi un apkārtējos cilvēkus pasargātu no inficēšanās," norādīja Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka ĀM sadarbībā ar partneriem sagatavojusi kampaņu "#CeļoApdomīgi".

Tikmēr šodien Ministru kabinets plāno lemt par ceļošanas ierobežojumu atcelšanu pret Covid-19 vakcinētajiem, testētajiem un pārslimojušajiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu