Atceļ prasību lietot sejas maskas ārtelpās, kur ir intensīva cilvēku plūsma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki Tukuma tirgū. Ilustratīvs attēls.
Cilvēki Tukuma tirgū. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Valdība otrdien atcēla prasību lietot mutes un deguna aizsegus ārtelpās, kur ir intensīva cilvēku plūsma, proti, ielu tirdzniecības vietās, sabiedriskās ēdināšanas vietās ārtelpās, izglītības iestādēs, pasākumos, psiholoģiskās palīdzības terapijas grupās, aģitācijās, dievkalpojumos, kā arī bērnu nometnēs.

Kā skaidrots Veselības ministrijas Ministru kabineta noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" grozījumos, šobrīd, kad 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits ir samazinājies zem 200 uz 100 000 iedzīvotāju, ir sasniegta zemāka Covid-19 izplatības pakāpe - augsts risks. Līdz ar to Veselības ministrijas ieskatā ir iespējams pārskatīt pienākumu lietot mutes un deguna aizsegus, nosakot to lietošanu tikai iekštelpās un atceļot prasību maskas lietot ārtelpās, kur ir intensīva pulcēšanās.

Tāpat ar grozījumiem tiek noteikts, ka vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikātu papīra formā varēs saņemt arī pašvaldības klientu apkalpošanas struktūrvienībās. Proti, sertifikātu Iedzīvotāju reģistrā esoša persona vai tās likumiskais pārstāvis varēs pieprasīt un saņemt gan ārstniecības iestādē, kas veica vakcināciju vai Covid-19 testu, gan jebkurā citā ārstniecības iestādē, gan arī vienotajā valsts un pašvaldības klientu apkalpošanas centrā.

Veselības ministrijā norāda, ka bez vienotajiem valsts un pašvaldības klientu apkalpošanas centriem, kuri Latvijā ir 93, darbojas arī pašvaldību klientu apkalpošanas struktūrvienības, kas galvenokārt ir izvietotas pilsētās un sniedz tikai pašvaldību pakalpojumus.

Tīmekļa vietne, kurā valsts un pašvaldības vienotā klientu apkalpošanas centra vai pašvaldības klientu apkalpošanas struktūrvienības darbinieks varēs autentificēties un pieprasīt personai vai tās likumiskajam pārstāvim sertifikātu ir " Plānots, ka šī iespēja tiks nodrošināta no 1.jūlija, bet līdz tam minētās personas Covid-19 sertifikātu varēs pieprasīt "

Grozījumi paredz arī iespēju e-veselības sistēmā ievadīt datus par ārvalstīs veiktu vakcināciju. Ārvalstīs veiktas vakcinācijas pret Covid-19 fakta reģistrāciju e-veselībā veic, ja personai ir tiesības uz valsts apmaksātu vakcināciju pret Covid-19 Latvijā. Šobrīd datus par personām veiktiem Covid-19 vakcinācijas faktiem e-veselībā var ievadīt par Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) reģistrētām Covid-19 vakcīnām. Vienlaikus tuvākajā laikā e-veselībā varēs ievadīt datus arī par Pasaules Veselības organizācijas (PVO) reģistrētām vakcīnām pret Covid-19.

Sākotnēji grozījumos tika minēts, ka persona ar dokumentu, kas apliecina ārvalstī saņemto vakcināciju pret Covid-19 infekciju, varēs vērsties ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetā un ārstniecības persona pārliecināsies par uzrādītā dokumenta autentiskumu. Taču pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) iebildumiem sakarā ar to, ka ārstiem tādējādi tiktu uzlikta neraksturīga funkcija un palielināts darba apjoms, šis punkts tika izņemts.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP), otrdienas valdības sēdē uzņemoties prombūtnē esošā veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) pienākumus, norādīja, ka šim jautājumam būtu jārod risinājums un tas tiks darīts. Tiklīdz tiktu rasts risinājums par to, kura iestāde veiks dokumentu pārbaudi un apstiprināšanu, šo jautājumu varētu pieņemt iespējami ātri, sacīja Kariņš.

Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pauda uzskata, ka šo risinājumu vajadzētu rast pēc iespējas ātrāk. Tādējādi Ministru kabinets beigās vienojās sniegt divas dienas Veselības ministrijai, lai rastu risinājumu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu