"Minskas Gaisa satiksmes kontroles centrs nosēdināja lidmašīnu, minot nepatiesus iemeslus." Tā paziņo aviokompānijas vadītājs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aviokompānijas "Ryanair" lidmašīna.
Aviokompānijas "Ryanair" lidmašīna. Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievija sniedza nepatiesu informāciju "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa pilotam, neatstājot citu izvēli kā vien nosēsties Minskas lidostā, Lielbritānijas parlamenta komitejā paudis Īrijas zemo cenu aviokompānijas "Ryanair" vadītājs Maikls O’Līrijs.

23. maijā "Ryanair" pasažieru lidmašīna, lidojot pāri Baltkrievijai, tika piespiedu kārtā nosēdināta Minskā, kur Baltkrievijas varasiestādes apcietināja opozīcijas kanāla "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču un viņa draudzeni, Krievijas pilsoni Sofiju Sapegu.

O'Līrijs sniedzis līdz šim detalizētāko izklāstu par Baltkrievijas gaisa satiksmes kontrolieru komunikāciju ar "Ryanair" pilotu. Dispečers esot apgalvojis, ka saņemti "ticami draudi, ka tad, ja lidaparāts ielidos Lietuvas gaisa telpā vai mēģinās nolaisties Viļņā [..], tiks detonēts lidmašīnā esošs spridzeklis".

Pilots pēc Baltkrievijas dispečeru apgalvojumiem par spridzekli "vairākkārtīgi" esot pieprasījis sazināties ar aviokompāniju "Ryanair", taču "Minska atrunājās, ka "Ryanair" Polijā neceļot telefonu", sacīja O'Līrijs.

Viņš skaidroja, ka parastā situācijā reisi, kam radušās problēmas attiecīgajā ģeogrāfiskajā atrašanās vietā, tiktu novirzīti uz Poliju vai Baltijas valstīm, taču pilotam neesot atlicis nekas cits, kā vien nolaisties Minskā. Gaisa satiksmes kontrolieri to klasificēja kā sarkano trauksmi, "kas neatstāja citas izvēles iespējas", uzsvēra O'Līrijs.

"Minskas Gaisa satiksmes kontroles centrs nosēdināja lidmašīnu, minot nepatiesus iemeslus," sacīja "Ryanair" vadītājs. "Šķiet acīmredzami, ka divi pasažieri tika pret savu gribu aizvesti un aizturēti."

O'Līrijs atklāja, ka pēc nosēšanās Minskā uz "Ryanair" apkalpi esot ticis izdarīts  spiediens video formātā apliecināt, ka viņi pēc pašu gribas esot nolaidušies Baltkrievijā. Apkalpe atteicās to darīt.

Kad lidmašīna atkal pacēlās, lai turpinātu ceļu uz Viļņu, tajā neatradās pieci pasažieri - apcietinātie Protasevičs un Sapega, kā arī trīs "neidentificētas personas". O'Līrijs no drošības iestādēm esot nopratis, ka pārējie trīs pasažieri, kuri neturpināja ceļu, esot bijuši "VDK tipiņi". Šie  pasažieri, kuru vidū bija viens Grieķijas pilsonis, Baltkrievijas televīzijā stāstījuši, ka neturpināja ceļu vienkārši tāpēc, ka viņu galamērķis bija Baltkrievija.

O'Līrijs notikušo raksturoja kā "iepriekš izplānotu [globālās aviācijas noteikumu] pārkāpumu".

Neskatoties uz to, O'Līrijs komitejā sacīja, ka ilgtermiņa aizliegums lidot virs Baltkrievijas nav aviokompāniju interesēs.

Tikmēr Baltkrievija noliedz, ka tā būtu bijusi piespiedu nolaišanās. Pirmdien Baltkrievijas gaisa spēku amatpersona Igors Golubs valdības sarīkotā preses konferencē, uz kuru bija atvests arī ieslodzītais Protasevičs, apgalvoja, ka neesot bijis "nekādas "Ryanair" lidmašīnas pārtveršanas, nekādas piespiedu novirzīšanas no valsts robežas vai piespiedu nosēdināšanas". Raidorganizācijas BBC žurnālists, kurš konferences sākumā bija zālē, sacīja, ka Protasevičs acīmredzami atradās tur pret savu gribu. 

Incidentu ar "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā izmeklē ANO transporta aģentūra ICAO, kas tuvākajās nedēļās nāks klajā ar ziņojumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu