FOTO ⟩ "Vienmēr ir labāk tikties klātienē." Ženēvā noslēdzies Baidena un Putina samits

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Džo Baidens un Vladimirs Putins.
Džo Baidens un Vladimirs Putins. Foto: EPA/Scanpix

Šveices pilsētā Ženēvā trešdien pēc trīsarpus stundām noslēdzies ASV un Krievijas prezidentu Džo Baidena un Vladimira Putina pirmais samits, paziņojis Baltais nams.

Baidena un Putina tikšanās Ženēvas villā "La Grange" sākās ar abu līderu sarokošanos.

"Es ceru, ka mūsu tikšanās būs produktīva," sacīja Putins, pateicoties Baidenam par "šo iniciatīvu tikties šodien", savukārt Baidens pavēstīja, ka "vienmēr ir labāk tikties klātienē".

Sākotnēji tika lēsts, ka Baidena un Putina un tikšanās ilgs piecas stundas, un sarunu tēmu lokā būs kiberuzbrukumi, iejaukšanās vēlēšanās un cilvēktiesību pārkāpumi.

Putins pavēstīja, ka sarunās nav bijis naidīguma, to tonis bijis konstruktīvs.

Viņš sacīja, ka Maskava un Vašingtona vienojušās par abu valstu vēstnieku atgriešanos, kuri agrāk šogad tika atsaukti.

"Viņi atgriezīsies savās darba vietās. Tieši kad, tas ir tīri tehnisks jautājums," reportieriem pēc samita pavēstīja Putins.

Viņš arī sacīja, ka ASV un Krievija vienojušās "konsultēties par kiberdrošību".

Pēc Putina teiktā, Baidens tāpat piekritis, ka konflikta noregulējams Ukrainas austrumos ir jābalsta uz Minskas vienošanās, bet tēma par Ukrainas iestāšanos NATO skarta garāmejot.

Atbildot uz reportieru jautājumu par cietumā ieslodzīto opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, Putins paziņoja, ka opozicionārs "acīmredzot pats gribējis, lai viņu apcietina" pēc atgriešanās Krievijā no ārstēšanās Vācijā. "Šī persona zināja, ka pārkāpj likumu Krievijā," sacīja Putins. Viņš arī apsūdzēja Vašingtonu, ka tā atbalsta Krievijā organizācijas, kas cenšas iegrožot Krieviju.

Viņš tāpat pavēstīja, ka sarunās skarta Arktikas tēma un norādīja, ka Vašingtonai nav pamata bažīties par Krievijas pieaugušo militāro klātbūtni reģionā.

Baidens atsevišķā preses konferencē pavēstīja, ka sarunu tonis bija "labs un pozitīvs", vienlaikus uzsverot, ka viņš "skaidri parādījis, ka mēs nepacietīsim mēģinājumus pārkāpt mūsu demokrātisko suverenitāti vai destabilizēt mūsu demokrātiskās vēlēšanas un ka mēs atbildēsim".

Viņš sacīja, ka sarunās ar Putinu uzsvēris cilvēktiesību jautājumus un turpinās paust satraukumu par "pamata cilvēktiesībām, jo tādi mēs esam".

Viņš arī pieskāries jautājumam par diviem Krievijā "nepamatoti ieslodzītiem" amerikāņiem un turpinās pievērst uzmanību tādiem jautājumiem kā Navaļnija ieslodzīšana.

Baidens piebilda, ka "pēdējā lieta", ko Putins vēlas, ir jauns aukstais karš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu