Video ⟩ Krievijas futbolisti pirmo uzvaru "Euro 2020" izcīna pret Somiju (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas izlases futbolisti.
Krievijas izlases futbolisti. Foto: AFP / Scanpix

Krievijas futbola izlase trešdien Sanktpēterburgā izcīnīja savu pirmo uzvaru Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Krievijas izlase Sanktpēterburgā B grupas spēlē ar 1:0 (1:0) uzvarēja Somiju.

Tikai otro spēli Krievijas izlases rindās aizvadīja vārtsargs Matvejs Safonovs, kurš jau ceturtajā minūtē bija spiests kapitulēt. Krievijas izlases aizsargi savā aizsardzības zonā kļūdījās saspēlē, kā rezultātā bumba īsi pēc tam jau tika nogādāta soda laukumā, kur no tuvas distances ar galvu precīzi spēlēja Joels Pohjanpalo. Somijas izlases prieki bija īsi, jo tiesnesis brīdi vēlāk nolēma, ka uzbrucējs pirms piespēles atradies aizmugures stāvoklī.

Spēles desmitajā minūtē krievi pacietīgi saspēlējās pie Somijas izlases vārtiem, epizodes beigās iepretim tukšiem vārtiem bumbu saņemot Magomedam Ozdojevam. Futbolists bumbu nolika sev ērtā sitiena pozīcijā, bet raidīja to krietni pāri vārtiem. Trīs minūtes vēlāk uzbrukuma smailē bumba nonāca pie Artjoma Dzjubas un viņš arī paspēja to raidīt pret vārtu stabu, taču tiesnesis pēc tam nosvilpa aizmuguri.

Krievijas izlase bumbas kontrolē dominēja arī nākamajās minūtēs, bet, tuvojoties 20.minūtei, somi ar diviem ātriem pretuzbrukumiem "pamodināja" pretinieku aizsardzību. Pohjanpalo otro epizodi 20.minūtē no tuvas distances neizdevās noslēgt ar gūtiem vārtiem. Mača 26.minūtē savainojuma dēļ uz nestuvēm laukumu pameta Krievijas izlases aizsargs Māriu Fernāndešs, kuru nomainīja Vjačeslavs Karavajevs.

Astoņas minūtes līdz pirmā puslaika beigām Karavajevs pie labā vārtu staba centās aizsniegties līdz bumbai, bet tā vietā atdūrās pret vārtu stabu un savainoja kāju. Tāpat šajā epizodē cieta Jere Uronens no Somijas. Puslaika noslēgumā Krievija uzbruka aktīvāk, taču somi cieši spēlēja aizsardzībā, gaidot iespēju aizskriet pretuzbrukumā. Somijas izlases kļūda laukuma centrā ļāva krieviem doties pretuzbrukumā. Kapteinis Dzjuba soda laukuma sākumā bumbu pa sitienam nolika Aleksejam Mirančukam, kurš izcēlās kompensācijas laika otrajā minūtē.

Otro puslaiku aktīvāk iesāka somi. Tēmu Puki lielā ātrumā devās soda laukuma virzienā, lai iegūtu partnera piespēlēto bumbu, bet Igors Divejevs precīzi spēlēja izklupienā. 52.minūtē otrā laukuma pusē Aleksandrs Golovins no aptuveni 20 metriem izdarīja spēcīgu sitienu, taču bumba palidoja garām vārtu konstrukcijai.

61.minūtē Dzjubas sitiens no aptuveni 20 metriem atdūrās Somijas aizsardzības "mūrī", bet Golovins īsi pēc tam tika pie atlēkušās bumbas, kas pēc atkārtota sitiena ielidoja tribīnēs. Tuvojoties 70.minūtei mačs uz brīdi tika apturēts, jo medicīnisko aprūpi saņēma Krievijas izlases aizsargs Georgijs Džikija.

Spēles 72.minūtē Dzjuba laukuma centrā pie sānu līnijas ieguva bumbu un pietuvojās soda laukumam. Kapteinis gar soda laukuma līniju piespēlēja Daļeram Kuzjajevam, taču viņa sitienu vārtu labajā apakšējā stūrī atvairīja Lukāšs Hrādeckis.

Pamatlaika galotnē spēles temps kļuva lēnāks, kā rezultātā abas izlases uzbrukumā devās retāk, bumbu kontrolējot laukuma centrā vai savā aizsardzības zonā. Divas minūtes līdz pamatlaika beigām Somijai bija iespēja izspēlēt standartsituāciju, taču tas darīts nesekmīgi.

Somija neizšķirtu vēl centās panākt kompensācijas laika piecās minūtēs, taču debitantiem tā arī neizdevās gūt savus otros vārtus savstarpējās spēlēs ar Krieviju. Kompensācijas laika trešajā minūtē no tuvas distances neprecīzi sita Rifats Žemaļetdinovs.

Krievijas izlase finālturnīra pirmās divas spēles aizvadīja Sanktpēterburgā, bet trešo grupu turnīra maču komanda aizvadīs Kopenhāgenā.

Somijas futbolisti finālturnīra ievadā ar 1:0 uzvarēja Dāniju, maču aizēnojot dāņu pussarga Kristiāna Ēriksena saļimšanai laukumā. Turpretī Krievija demonstrēja blāvu sniegumu un ar 0:3 atzina FIFA pasaules ranga līderes Beļģijas pārākumu.

Somijas izlases līderis komandas debijā finālturnīrā ir rezultatīvais uzbrucējs Tēmu Puki, kurš sevi apliecinājis Anglijas augstākajās līgās. Krievijas izlases lielākie spēki uzbrukumā ir Artjoms Dzjuba, Aleksejs Mirančuks, Deniss Čeriševs un Aleksandrs Golovins, toties valstsvienībā nav ilggadējā izlases pirmā vārtsarga Igora Akinfejeva.

Abas izlases vada vietējie treneri - pie Somijas vienības stūres piekto gadu pēc kārtas Marku Kanerva, bet Krieviju apmēram tikpat ilgi vada Staņislavs Čerčesovs. Visās četrās savstarpējās spēlēs 1996.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā un 2010.gada Pasaules kausa atlasē uzvarējusi Krievija, kurai gūto/zaudēto vārtu attiecība šajos dueļos ir 15:1.

Krievija kā neatkarīga valsts savu labāko rezultātu sasniedza 2008.gadā, kad apstājās pusfinālā. Krietni vairāk titulu savulaik bija PSRS izlasei - uzvara 1960.gada meistarsacīkstēs un līdz deviņdesmitajiem gadiem trīs sudraba medaļas, taču šajos panākumos liels ieguldījums ir arī Ukrainas un Gruzijas futbolistiem.

Somijas futbolisti pārbaudes spēlēs pirms Eiropas čempionāta piedzīvoja divus zaudējumus - 0:2 Zviedrijai un 0:1 vēlāk Baltijas kausā uzvarējušajai Igaunijai. Krievija spēlēja 1:1 ar Poliju un ar 1:0 pārspēja Bulgāriju.

B grupas līdere ar trim punktiem vienā spēlē ir Beļģija, tikpat divos mačos iekrājusi Krievija un Somija, bet Dānija pagaidām ir bešā.

Dienas turpinājumā būs divas A apakšgrupas spēles un pirmajā no tām plkst.19 Baku spēkosies Turcija un Velsa. Vēlāk plkst.22 Romas olimpiskajā stadionā tiksies Itālija un Šveice. Abas spēles tiešraidē translēs kanāls TV6.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu