"Ja es to būtu zinājusi, tad nekad nebūtu pārcēlusies!" Austrālijas latviete sašutusi par atgriešanos Latvijā (63)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

79 gadu vecumā Austrālijas latviete Brigita nolēma atgriezties Latvijā. Tomēr šo ilgi gaidīto lēmumu kundze tagad ļoti nožēlo, jo vairākas iestādes strādā citādāk, nekā pieņemts strādāt Austrālijā, ziņo LTV raidījums "4.studija".

Otrā pasaules kara laikā viņas vecāki devās bēgļu gaitās un visu mūžu kundze nodzīvojusi Austrālijā. Brigitai tolaik bija 7 gadi. Viņas vecāki meitu rosinājuši obligāti atgriezties dzimtenē, kad Latvija atkal kļūs par brīvu valsti.

Kundze Austrālijā bija nodzīvojusi 67 gadus, kad nolēma pārcelties uz Latviju. Uz šo lēmumu neiebilda viņas tuvākie cilvēki.

Brigita nolēma meklēt dzīvokli un iejusties Latvijas sabiedrībā, kas ir citādāka nekā Austrālijā.

"Ja es būtu zinājusi to, ko es šodien zinu, es nekad nebūtu pārcēlusies. Kā šeit iet - kā te nav nekādas kārtības!" saka Brigita.

Sirmgalvei ir minimālas datora un interneta prasmes, tāpēc viņai nākas meklēt citus ceļus, kā uzzināt viņai vajadzīgo informāciju no valsts un pašvaldības iestādēm.

"Ja es kaut kur prasa kādu informāciju [seko atbilde] - apskatieties datorā! Kā es varu zināt, kas man jāskatās, ja es nemāku ar viņu nemaz apieties!" turpina sirmgalve.

Brigita 2017. gadā piedzīvoja nepatīkamu atgadījumu - uz slidenas ietves viņa lauza gūžu un sekas izjūt joprojām. Viņa bija sašutusi par slimnīcas darbinieku attieksmi pret viņu.

"Man pat neprasīja, vai es viena pati esmu, vai kāds gaida mani. Es nezināju, kā tikt mājās no turienes!

Mani aizveda ar ātro palīdzību. Mums Austrālijā bija pierasts - ja aizved ar ātro palīdzību, tad viņi arī atved atpakaļ uz mājām. Bet šeit jums pašiem jātiek," norāda Brigita.

Atgriežoties no slimnīcas mājās, sirmgalvei pašai bija jādomā, kā ar lūzumu gūžā tikt uz mājas trešo stāvu, kur atrodas viņas dzīvoklis.

Viņa ir arī sašutusi par to, ka no viņas Austrālijas pensijas valsts ietur nodokļus.

"Kad man draugi no Austrālijas zvana un saka, ka viņi arī grib braukt dzīvot uz Latviju, es saku - dieva dēļ nebrauc!

Tu nebūsi priecīgs un ātri vien aizbrauksi atpakaļ," saka Brigita.

Visi tie, kuri plāno atgriezties Latvijā, aicināti sazināties ar reemigrācijas kontaktpersonām Latvijas reģionos, kuri sniegs visu nepieciešamo informāciju. Tomēr šie kontakti ir atrodami internetā, kas Brigitas kundzei nav pieņemams variants.

VARAM Valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanas departamenta pārstāvis aicina šādos gadījumos pazvanīt uzziņu dienestam, jo tā "visi" darīja pirms apmēram 20 gadiem.

Plašāk par notikušo un piedāvātajiem risinājumiem skaties "4.studija" sižetā:

Komentāri (63)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu