Velsa gandrīz pilnībā sagrauj Turcijas futbolistu izredzes izkļūt no "Euro 2020" apakšgrupas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Velsas izlases futbolisti priecājas par panākumu.
Velsas izlases futbolisti priecājas par panākumu. Foto: Reuters / Scanpix

Velsas futbola izlase trešdien Baku savā otrajā Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīra mačā izcīnīja uzvaru un pietuvojās izslēgšanas spēlēm.

Velsa Baku A apakšgrupas spēlē ar 2:0 (1:0) uzvarēja Turciju.

Vārtus Velsas izlasē guva Ārons Remzijs un Konors Robertss.

Jau ceturtajā minūtē Velsa ieguva iespēju izspēlēt standartsituāciju, taču pēc centrējuma soda laukumā neizdevās iegūt kontroli pār bumbu. Uzreiz pēc tam pretuzbrukumā devās turki, taču arī šī epizode noslēdzās bez precīza sitiena.

Sestajā minūtē Gerets Beils ar viltīgu piespēli uzbrukuma smailē izvirzīja Āronu Remziju, bet uzbrucējs no ļoti tuvas distances izpildīja neprecīzu sitienu. Trīs minūtes vēlāk velsieši pārkāpa noteikumus, bet tiesnesis turkiem ļāva spēlēt, tāpēc bumba drīz viena atradās Velsas soda laukumā, taču Burakam Jilmazam neizdevās to novirzīt vārtu tīklā.

Spēles 16.minūtē Velsas futbolisti Turcijas izlases vārtu tuvumā vairākkārt saspēlējās, taču netika līdz sitienam, lai arī distance līdz vārtiem bija mazāka par četriem metriem. Astoņas minūtes pēc šīs epizodes vēlreiz nostrādāja Beila un Remzija sadarbība. Remzijs saņēma bumbu vienā līnijā ar Turcijas aizsargiem un īsi pēc tam bija labā sitiena pozīcijā, tomēr sasteidza sitienu, domādams, ka viņam aiz muguras tuvojas pretinieks.

Tuvojoties 30.minūtei, turki divreiz pēc kārtas pie Velsas izlases vārtiem izspēlēja stūra sitienu. Abās epizodēs izdevās izdarīt sitienu pa vārtiem, taču Velsas aizsargi darbojās prasmīgi, bumbu novirzot uz laukuma sānu vai centru.

Puslaika pēdējās desmit minūtēs bīstamas epizodes pārmaiņus bija vērojamas pie abu izlašu vārtiem. Lai arī Velsa iepriekš demonstrēja kvalitatīvāku spēli, puslaika izskaņā vadības grožus pārņēma turki. Lielāka bumbas kontrole gan nedeva cerēto rezultātu, jo Beils 43.minūtē no laukuma centra ar tālu piespēli soda laukumā atrada Remziju. Uzbrucēja trešais piegājiens bija sekmīgs - Remzijs ar krūtīm uzņēma bumbu un drīz vien trieca to vārtu tīklā.

Otro puslaiku apņēmīgāk iesāka turki, pirmajā minūtē pie pretinieku vārtiem spējot izveidot divas bīstamas epizodes. Kāns Ajhans 54.minūtē soda laukumā pēc stūra sitiena izspēles ar galvu bumbu piespēlēja Jilmazam, bet futbolists kārtējo reizi no nelielas distances izpildīja pagalam neprecīzu sitienu.

30 minūtes līdz pamatlaika beigām Beils apspēlēja Zeki Čeliku, kurš uzbrucēju paklupināja soda laukumā. Beils uzreiz pēc tam stājās uz 11 metru atzīmes, bet nespēja lauzt savu 12 "sauso" spēļu sēriju Velsas izlasē. Turcijas valstsvienības vārtsargs Ugurdžans Čakirs uzreiz pēc tam neveiksmīgi ievadīja bumbu spēlē, taču velsieši neprata izmantot viņa kļūdu.

Nepilnas piecas minūtes pēc Beila neveiksmīgās epizodes Dzengizs Inders pie Velsas vārtiem centās saasināt situāciju, taču zaudēja bumbu un līdz sitienam netika.

Mača 73.minūtē spēle uz brīdi tika apturēta, jo divcīņā ar pretinieku cieta velsietis Kīfers Mūrs. Uzbrucējs saņēma sitienu pa seju, kā rezultātā sāka asiņot deguns. Turki nākamās divas minūtes centās izmantot viena vīra pārsvaru, taču panākt izlīdzinājumu neizdevās.

Nepilnas desmit minūtes līdz pamatlaika beigām Remzijs bumbu uz kreiso vārtu stabu piespēlēja Beilam, kurš sita ar galvu, taču Čakirs noķēra bumbu. Brīdi vēlāk Remzijs savā soda laukumā izglāba Velsas izlasi, kas centās aizstāvēties turku ātrajā pretuzbrukumā.

Mača pēdējās minūtēs bumba biežāk atradās Velsas izlases vārtu tuvumā, un 87.minūtē bumbu no labā vārtu stūra "izvilka" Denijs Vords. Uzreiz pēc tam četri velsieši devās ātrajā pretuzbrukumā, bet pēdējā piespēle pirms sitiena pa vārtiem bija neprecīza. Kompensācijas laika pirmajā minūtē Jilmazam soda laukumā vēlreiz neizdevās savaldīt bumbu, bet tikmēr no viņa rokas cieta Velsas aizsargs. Velsietis saļima soda laukumā, bet Jilmazs aicināja viņu netēlot un iepliķēja futbolistu. Šāda rīcība izprovocēja Benu Deivisu, abu komandu futbolistiem neilgi pēc tam iesaistoties konfliktā.

Tiesnesis pēc šīs epizodes beigām kopumā parādīja četras dzeltenās kartītes. Kompensācijas laika pēdējā minūtē Turcijas izlases vārtus apdraudēja Herijs Vilsons un Beils. Pēdējā epizode Velsai devai iespēju izpildīt stūra sitienu, ko izdevās pārvērst gūtos vārtos. Beils ar bumbu gar laukuma gala līniju ieskrēja soda laukumā un piespēlēja Konoram Robertsam, aizsargam sitot nekļūdīgi.

Turcija pirmajā spēlē ar 0:3 piekāpās Itālijai, bet Velsa spēlēja neizšķirti 1:1 ar Šveici.

Turcijas izlases pieredzējušākais spēlētājs un labākais vārtu guvējs ir komandas kapteinis Buraks Jilmazs no Francijas čempiones "Lille". Virs 50 mačiem izlasē aizvadījuši arī pussargi Hakans Čalhanolu un Ozans Tufans. Turkiem šajā čempionātā jāiztiek bez traumētā uzbrucēja Dzenka Tosuna, kurš šīs izlases pēdējo gadu modelī gūtajos vārtos (18) atpaliek tikai no Jilmaza (29).

Velsas izlases spožākā zvaigzne ir komandas kapteinis Gerets Beils, kurš ar 33 gūtiem vārtiem 94 mačos ir arī rezultatīvākais valstsvienības spēlētājs. Beila uzbrukuma potenciālu var pastiprināt 23 gadus vecais Daniels Džeimss, kā arī krietni pieredzējušākais Ārons Remzijs.

Turcijas valstsvienībā pie stūres ir Šenols Ginešs, kurš izlasi vadīja arī periodā no 2000. līdz 2004.gadam. Viņa vadībā turki izcīnīja trešo vietu Pasaules kausā, bet nekvalificējās nākamajam Eiropas čempionāta finālturnīram, "play-off" kārtā atzīstot Latvijas izlases pārākumu. Velsas izlasi vada pērn darbu uzsākušais Roberts Peidžs.

Turkiem pārbaudes spēlēs pirms Eiropas čempionāta finālturnīra bija divas uzvaras, 2:1 pār Azerbaidžānu un 2:0 pār Moldovu, kā arī neizšķirts 1:1 ar Gvineju. Velsieši ar 0:3 zaudēja Francijai un spēlēja bezvārtu neizšķirti 0:0 ar Albāniju.

Turcija spēlējusi tikai četros finālturnīros, labāko rezultātu sasniedzot 2008.gadā, kad tika aizkļūts līdz pusfinālam. Arī Velsas labākais rezultāts ir pusfināls, ko tā sasniedza 2016.gadā savā debijas čempionātā.

Abas izlases savā starpā spēlējušas sešas reizes. Velsai ir trīs uzvaras, Turcijai divas, bet viena cīņa noslēgusies neizšķirti. Pēdējo reizi šīs izlases savstarpēji spēkojās 1997.gadā.

Velsa ar četriem punktiem divās spēlēs ir A apakšgrupas līdere, trīs punkti ir vienu spēli aizvadījušajai Itālijai, Šveice nopelnījusi vienu punktu, bet Turcija divos mačos ir bešā un teju jau zaudējusi iespējas kvalificēties izslēgšanas turnīram.

Krievija trešdien B apakšgrupas spēlē Sanktpēterburgā ar 1:0 (1:0) uzvarēja Somiju.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu