Šteiners: Patentu aizsardzības atcelšana ir jāapsver kā viens no vairākiem pasākumiem, lai risinātu milzīgo nevienlīdzību Covid-19 vakcīnu izdalīšanā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
UNDP vadītājs Ahims Šteiners.
UNDP vadītājs Ahims Šteiners. Foto: Reuters/ScanPix

Vācija un citas valstis palēnina globālo cīņu pret Covid-19 izplatību, bloķējot to vakcīnu patentu aizsardzības atcelšanu, pavēstījusi ANO attīstības programma (UNDP).

"Intelektuālā īpašuma tiesības ierobežo vakcīnu paātrinātu izplatīšanu un ražošanu," norādīja UNDP vadītājs Ahims Šteiners. "Fakts, ka pastāv risks, nav iemesls, lai šobrīd nerīkotos."

Patentu aizsardzības atcelšana ir jāapsver kā viens vairākiem pasākumiem, lai risinātu milzīgo nevienlīdzību vakcīnu izdalīšanā, sacīja Šteiners.

Pēc viņa teiktā, starptautiskā sabiedrība pagājušā gadā nesniedza pietiekami daudz finansējuma starptautiskajai vakcīnu izdalīšanas programmai "Covax" un tagad nabadzīgās valstis ir atkarīgas no valstīm, kuras ražo vakcīnas un kurām pieder to patenti.

Atbalstu Covid-19 vakcīnu patentu aizsardzības atcelšanai izteicis ASV prezidents Džo Baidens.

Taču Vācija un Lielbritānija apvienoja spēkus pagājušās nedēļas G7 līderu samitā, atkārtoti noraidot šo ideju, kas ļautu vakcīnas brīvi bez licencēm ražot jaunattīstības valstīs.

Vācija un Lielbritānija ir vakcīnu "BioNTech" un "AstraZeneca" ražotāju mājvieta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu