Otrās spēles Eiropas čempionātā aizvada Beļģijas un Nīderlandes komandas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Beļģijas izlases futbolisti
Beļģijas izlases futbolisti Foto: AP/ Scanpix

Šodien Eiropas futbola čempionātā laukumā dosies divas no turnīra spēcīgākajām komandām Beļģija un Nīderlande.

Vispirms plkst. 16 Bukarestē C grupas savstarpējo spēli aizvadīs Ukraina un Ziemeļmaķedonija. Spēli tiešraidē varēs vērot platformā "TV3 Go".

Ukrainas futbolisti meistarsacīkšu ievadā atspēlējās no 0:2, tomēr ar 2:3 atzina Nīderlandes izlases pārākumu. Ziemeļmaķedonija finālturnīrā debitēja ar neveiksmi 1:3 pret Austriju.

Ukrainai šis ir trešais finālturnīrs pēc kārtas, kaut gan padomju laikā tieši Ukrainas futbolisti pēdējās divās desmitgadēs veidoja PSRS izlases kodolu.

Ziemeļmaķedonijai netrūkst izlases rindās spēlējušu vīru, ieskaitot komandas rekordistu ar 38 gūtiem vārtiem 120 spēlēs - 37 gadus veco komandas kapteini Goranu Pandevu. Simboliski, ka tieši Pandevs guva Ziemeļmaķedonijas izlases pirmos vārtus.

Ziemeļmaķedonijas izlasi kopš 2015.gada vada vietējais speciālists Igors Angelovskis, bet Ukrainas vienības vadībā ir tās ilggadējā uzbrukuma zvaigzne un vārtu gūšanas rekordists izlasē Andrijs Ševčenko. Abas komandas pēdējo savstarpējo spēli aizvadīja 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, kad ar 2:0 uzvarēja Ukraina. Kopš 2003.gada Ziemeļmaķedonija uzvarējusi tikai vienu no četrām savstarpējām spēlēm, 2004.gada martā pārbaudes mačā svinot panākumu ar 1:0.

Pārbaudes spēlēs pirms finālturnīra Ukraina ar 1:0 pieveica Ziemeļīriju un ar 4:0 sagrāva Kipru, bet Ziemeļmaķedonija spēlēja 1:1 ar Slovēniju un sagrāva Kazahstānu - 4:0.

C grupā pēc pa trim punktiem ir Austrijai un Nīderlandei, bet bez punktiem ir Ukraina un Ziemeļmaķedonija.

Ceturtdienas otrajā spēlē Dānijas izlase Kopenhāgenā B grupas mačā plkst. 19 tiksies ar Beļģiju. Spēli tiešraidē translēs kanāls TV6.

Dānijas izlasi turnīra ievadā pāršalca nelaime. Mačā pret Somiju, kurā beigās zaudēts ar 0:1, pirmā puslaika izskaņā pie laukuma sānu līnijas pēkšņi saļima pussargs Kristians Ēriksens. Vēlāk noskaidrojās, ka futbolistam uz brīdi bija apstājusies sirds, taču mediķa ātrā reakcija ļāva viņu atdzīvināt. Futbolists aizvien atrodas slimnīcā, bet ir stabilā stāvoklī.

Beļģija savā čempionāta pirmajā spēlē ar 3:0 pārliecinoši uzvarēja Krieviju.

Dānijas izlasi var uzskatīt par vienu no Eiropas čempionāta "tumšajiem zirdziņiem". Komandā nav spilgtu zvaigžņu, toties ir sabalansēts sastāvs. Lielākais ieguldījums komandas rezultātā tika gaidīts no produktīvā pussarga Kristiana Ēriksena, uzbrukumā visas cerības tiek liktas uz Martinu Brētvaitu un Jusufu Pulsenu, bet par vārtu drošību rūpēsies Kaspers Šmeihels, kurš ir 1992.gada čempiona Pētera Šmeihela dēls.

Pēc pirmās spēles finālturnīrs traumas dēļ noslēdzies Beļģijas izlases aizsargam Timotī Kastaņam. Tāpat ar savainojumiem saistītu apstākļu dēļ zem jautājuma zīmes ir Kevina de Brujnes dalība otrajā spēlē. Savainojumu guvis arī Aksels Vitsels, toties laukumā pirmajā mačā devās Edens Azārs. Beļģiem stabilas ir citas pozīcijas, tajā skaitā uzbrukums ar Romelu Lukaku un Drīsu Mertensu priekšgalā. Lukaku pirmajā spēlē guva divus vārtus.

Dānijas komandu diriģē pērn darbu uzsākušais Kaspers Hjulmands, taču Beļģijas komandu kopš 2016.gada vada Roberto Martiness, kura vadībā "sarkanie velni" 2018.gadā izcīnīja Pasaules kausa bronzu.

Pasaules ranga līdere Beļģija 1972.gadā izcīnīja trešo vietu un 1980.gadā bija otrā. Tiesa, starp 1988. un 2012.gadu tā finālturnīram kvalificējās tikai vienu reizi. Dāņi savu līdz šim vienīgo Eiropas čempionāta zeltu izcīnījuši 1992.gadā Zviedrijā, bet kopš tā laika nav izdevies pakāpties augstāk par astoto vietu, kas iegūt 2004.gadā Portugālē.

Abas izlases savā starpā kopumā tikušās astoņas reizes, četrās no tām uzvaru izcīnot Beļģijai. Dānijas kontā ir trīs panākumi, bet viens duelis noslēdzās neizšķirti. Pagājušajā gadā Beļģija Nāciju līgas A grupas spēlēs dāņus uzvarēja ar 4:2 un 2:0.

Pārbaudes spēlēs pirms finālturnīra Beļģija cīnījās neizšķirti 1:1 ar Grieķiju un ar 1:0 uzvarēja Horvātiju, kamēr Dānija spēlēja neizšķirti 1:1 ar Vāciju un ar 2:0 pārspēja Bosniju un Hercegovinu.

Trīs punkti vienā spēlē ir līderei Beļģijai, tikpat punktus divos mačos iekrājušas Krievija un Somija, bet Dānija pagaidām ir bez punktiem.

Savukārt plkst. 22 Amsterdamā Nīderlande C grupas spēlē tiksies ar Austriju. Spēli translēs kanāls TV6.

Nīderlandieši turnīru iesāka ar aizraujošu maču, kurā ar 3:2 uzvarēta Ukraina. Austrijai pirmajā spēlē ar 3:1 izdevās uzvarēt Ziemeļmaķedoniju.

Nīderlande nebūs spēcīgākajā sastāvā, jo tai traumas dēļ nevarēs palīdzēt pussargs Donijs van de Bēks, vārtsargs Jaspers Silesens, kuram pirms finālturnīra tika konstatēta saslimšana ar Covid-19, kā arī vienības labākā aizsarga Virgila van Deika, kurš nav savlaicīgi atveseļojies pēc smagas ceļa traumas.

Austrijas izlasē ir gana pieredzējuši futbolisti katrā no pozīcijām, ieskaitot vidējo līniju, kurā spēlē komandas kapteinis Juliāns Baumgartlingers no Leverkūzenes "Bayer", kā arī uzbrukumu, kur Marko Arnautovičs 89 spēlēs guvis 27 vārtus. Tomēr valstsvienībā maz spēļu ir vārtsargiem - 15 uz trijiem.

Arnautovičs pirmajā spēlē aizskāra pretiniekus ar rasistiskiem saucieniem, par ko vēlāk tika uzsākta izmeklēšana. Tās rezultātā futbolistu atzina par vainīgu un piešķīra viņam vienas spēles diskvalifikāciju.

Nīderlandi kopš pagājušā gada vada vietējais speciālists Franks de Būrs, bet pie Austrijas komandu kopš 2018.gada diriģē Vācijas speciālists Franko Foda.

Abas komandas savā starpā kopumā tikušās 11 reizes, no kurām tikai divos mačos uzvaru svinējuši austrieši. Pēdējais panākums izcīnīts tālajā 1984.gadā, kad Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā uzvarēts ar 1:0. 2016.gadā abas komandas aizvadīja savu līdz šim pēdējo savstarpējo spēli, pārbaudes mačā ar 2:0 panākumu izcīnot Nīderlandei.

Sagatavošanās posma laikā Austrija ar 0:1 zaudēja Anglijai un spēlēja 0:0 ar Slovākiju, kamēr Nīderlande spēlēja 2:2 ar Skotiju un ar 3:0 sagrāva Gruziju.

Apakšgrupas vadībā ar trim punktiem ir Austrija un Nīderlande, taču Ukraina un Ziemeļmaķedonija pie punktiem vēl nav tikušas.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Ziemeļmaķedonijas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Stole Dimitrijevskis (Madrides "Rayo Vallecano", Spānija), Risto Jankovs (Skopjes "Rabotnichki"), Damjans Šiškovskis (Katokopijas "Doxa", Kipra);

aizsargi: Egzons Bejtulai (Tetovas "Škendija"), Gjoko Zajkovs ("Charleroi", Beļģija), Kire Ristevskis (Limasolas AEL, Kipra), Visars Musliu (Sēkešfehērvāras "Fehervar", Ungārija), Ezģans Alioski (Līdsas "United", Anglija), Stefans Ristovskis (Zagrebas "Dinamo", Horvātija), Darko Velkovskis ("Rijeka", Horvātija);

pussargi: Arijans Ademi (Zagrebas "Dinamo", Horvātija), Eniss Bardi ("Levante", Spānija), Stefans Spirovskis ("Larnaca", Kipra), Bobans Nikolovs ("Lecce", Itālija), Tihomirs Kostadinovs ("Ruzomberok", Slovākija), Ferhans Hasani (Tirānas "Partizani", Albānija), Elifs Elmass ("Napoli", Itālija), Daniels Avramovskis (Kajseri "Kayserispor", Turcija), Darko Čurlinovs ("Stutgart", Vācija), Marjans Radeskis (Strumicas "Akademija Pandev");

uzbrucēji: Gorans Pandevs ("Genoa", Itālija), Aleksandars Trajkovskis ("Mallorka", Spānija), Ivans Tričkovskis (Larnakas AEK, Kipra), Vlatko Stojanovskis ("Chambly", Francija), Krste Velkovskis ("Sarajevo", Bosnija un Hercegovina), Milan Ristovskis (Trnavas "Spartak", Slovākija).

Ukrainas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Heorhijs Buščans (Kijevas "Dinamo"), Andrijs Pjatovs, Anatolijs Trubins (abi - Doņeckas "Šahtar");

aizsargi: Eduards Soboļs ("Brugge", Beļģija), Ilļa Zabarnijs, Vitālijs Mikoļenko, Oleksandrs Karavajevs, Oleksandrs Timčuks, Deniss Popovs (visi - Kijevas "Dinamo"), Serhijs Krivcovs, Mikola Matvijenko (abi - Doņeckas "Šahtar");

pussargi: Serhijs Sidorčuks, Mikola Šaparenko, Viktors Cigankovs (visi - Kijevas "Dinamo"), Marloss, Tarass Stepaņenko, Heorhijs Sudakovs (visi - Doņeckas "Šahtar"), Andrijs Jarmolenko (Vesthemas "United", Anglija), Ruslans Maļinovskis (Bergāmo "Atalanta", Itālija), Jevhens Makarenko (Kortreikas KV, Beļģija), Oleksandrs Zinčenko (Mančestras "City", Anglija), Romāns Bezuss ("Ghent", Beļģija), Oleksandrs Zubkovs (Budapeštas "Ferencvaros", Ungārija);

uzbrucēji: Romāns Jaremčuks ("Ghent", Beļģija), Artems Besedins (Kijevas "Dinamo"), Artems Dovbiks ("Dnipro-1").

Dānijas futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Kaspers Šmeihels (Lesteras "City", Anglija), Frederiks Rennovs (Gelzenkirhenes "Schalke 04", Vācija), Jonass Lesls (Herningas un Ikastas "Midtjylland");

aizsargi: Simons Kērs ("AC Milan", Itālija), Andreass Kristensens (Londonas "Chelsea", Anglija), Janniks Vestergords ("Southampton", Anglija), Joakims Mehle (Bergāmo "Atalanta", Itālija), Jenss Strigers Larsens ("Udinese", Itālija), Joakims Andersens (Londonas "Fulham", Anglija), Nikolajs Boilesens ("Kobenhavn");

pussargi: Kristians Ēriksens (Milānas "Inter", Itālija), Tomass Dileinijs (Dortmundes "Borussia", Vācija), Pjērs Emīls Hojbjergs (Totenhemas "Hotspur", Anglija), Kristians Nergords, Matiass Jensens (abi - "Brentford", Anglija), Anderss Kristiansens ("Malmo", Zviedrija), Dāniels Vass ("Valencia", Spānija), Roberts Skovs ("Hoffenheim", Vācija);

uzbrucēji: Martins Brētvaits ("Barcelona", Spānija), Jusufs Poulsens ("Leipzig", Vācija), Jonass Vinds ("Kobenhavn"), Kaspers Dolbergs ("Nice", Francija), Andreass Korneliuss ("Parma", Itālija), Andreass Skovs Olsens ("Bologna", Itālija), Mikels Damsgords ("Sampdoria", Itālija).

Beļģijas izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Tibo Kurtuā (Madrides "Real", Spānija), Simons Miņolē (Briges "Club Brugge"), Matcs Selss ("Strasbourg", Francija);

aizsargi: Tobijs Alderveirelds (Totenhemas "Hotspur", Anglija), Dedriks Bojata (Berlīnes "Hertha", Vācija), Džeisons Denajērs (Lionas "Olympique", Francija), Jans Vertongens (Lisabonas "Benfica", Portugāle), Tomass Vermālens (Kobes "Vissel", Japāna), Timotijs Kastaņs (Lesteras "City", Anglija), Tomā Menjē (Dortmundes "Borussia", Vācija);

pussargi: Janniks Karasko (Madrides "Atletico", Spānija), Nasers Šadlī (Stambulas "Basaksehir", Turcija), Leanders Dendonkers (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Kevins de Brujne (Mančestras "City", Anglija), Torgans Azārs (Dortmundes "Borussia", Vācija), Deniss Praets, Juri Tīlemanss (abi - Lesteras "City", Anglija), Hanss Vanakens (Briges "Club Brugge"), Aksels Vitsels (Dortmundes "Borussia", Vācija), Edens Azārs (Madrides "Real", Spānija);

uzbrucēji: Mišī Bačuajī, Kristiāns Benteke (Londonas "Crystal Palace", Anglija), Žeremī Doku (Rennas "Stade Rennais", Francija), Romelu Lukaku (Milānas "Inter", Itālija), Drīss Mertenss ("Napoli", Itālija), Leandro Trosārs (Braitonas un Havas "Albion", Anglija).

Austrijas futbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta finālturnīrā:

vārtsargi: Daniels Bahmans ("Watford", Anglija), Pavao Pervans ("VfL Wolfsburg", Vācija), Aleksandrs Šlāgers (Lincas ASK);

aizsargi: Dāvids Alaba (Madrides "Real", Spānija), Aleksandars Dragovičs (Leverkūzenes "Bayer", Vācija), Marko Frīdls (Brēmenes "Werder", Vācija), Martins Hinteregers (Frankfurtes "Eintracht", Vācija), Štefans Lainers (Menhengladbahas "Borussia", Vācija), Filips Līnharts ("Freiburg", Vācija), Štefans Pošs ("Hoffenheim", Vācija), Kristofers Trimmels (Berlīnes "Union", Vācija), Andreass Ulmers ("Salzburg");

pussargi: Juliāns Baumgartlingers (Leverkūzenes "Bayer", Vācija), Kristofs Baumgartners, Florians Grilličs (abi - "Hoffenheim", Vācija), Štefans Ilsankers (Frankfurtes "Eintracht", Vācija), Konrāds Laimers, Marsels Zabicers (abi - "Leipzig", Vācija), Valentīno Lazaro (Menhengladbahas "Borussia", Vācija), Luiss Šaubs ("Lucerne", Šveice), Ksavers Šlāgers ("VfL Wolfsburg", Vācija), Alesandro Šepfs (Gelzenkirhenes "Schalke 04", Vācija);

uzbrucēji: Marko Arnautovičs ("Shanghai Port", Ķīna), Mihaels Gregoričs ("Augsburg", Vācija), Saša Kalajdžičs ("VfB Stuttgart", Vācija), Karims Onisivo ("Mainz 05", Vācija).

Nīderlandes futbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta finālturnīrā:

vārtsargi: Marko Bizots ("AZ Alkmaar"), Tims Krūls (Noridžas "City", Anglija), Mārtens Stekelenburgs (Amsterdamas "Ajax");

aizsargi: Deilijs Blinds, Juriēns Timbers (abi - Amsterdamas "Ajax"), Matijs de Lihts (Turīnas "Juventus", Itālija), Joels Veltmans (Braitonas un Havas "Albion", Anglija), Denzels Damfrīss (Eindhovenas PSV), Stefana de Vreijs (Milānas "Inter", Itālija), Natans Akē (Mančestras "City", Anglija), Ovens Vijndals (Alkmāras AZ), Patriks van Ānholts (Londonas "Crystal Palace", Anglija);

pussargi: Raiens Gravenberhs, Deivijs Klāsens (abi - Amsterdamas "Ajax"), Frenkijs de Jongs ("Barcelona", Spānija), Mārtens de Rūns (Bergāmo "Atalanta", Itālija), Tons Kopmeiners (Alkmāras AZ), Džeordīno Vijnaldums ("Liverpool", Anglija);

uzbrucēji: Stīvens Berghuiss (Roterdamas "Feyenoord"), Kodijs Gakpo, Donjels Malens (abi - Eindhovenas PSV), Lūks de Jongs ("Seville", Spānija), Memfiss Depajs (Lionas "Olympique", Francija), Vauts Veghorsts ("VfL Wolfsburg", Vācija), Kvinsijs Promess (Maskavas "Spartak", Krievija).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu