Raidījums: Sinoptiķi prognozē, ka tuvākajās dienās, iespējams, varētu tikt pārspēts teju 50 gadus vecs karstuma rekords

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Pēc aizvadītajām salīdzinoši remdenajām dienām ceturtdien, 17. jūnijā, siltummīļi jau priecīgi sarosījās. Latvijā sākušies īsti vasarīgi laikapstākļi, taču tuvāko dienu prognoze liek piesargāties - siltums draud pāraugt ekstremālā karstumā, kas var kļūt bīstams ne vien sirmgalvjiem un bērniem, bet jebkuram, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Jūnija svelmes rekords nav labots kopš 1973. gada, kad Mērsragā fiksēja 34,6 grādu karstumu. Visas iespējas, ka tuvākajās dienās to pārspēsim. Sākot ar svētdienu, Latvijā izsludināts oranžais brīdinājums.

"Karstuma vilnis jau šodien sākas, un tas turpināsies līdz 22. jūnijam noteikti, un pat nakts uz 23. jūniju būs karsta, lai gan tā ir nakts," norāda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Turklāt sausais un skaidrais laiks nāk ar brīdinājumu arī par saules kaitīgumu. Kā jau vasaras saulgriežos, ap šo laiku saule debesīs ir visaugstāk, un tās radiācijas intensitāte attiecīgi – visspēcīgākā.

"Sevišķi jābūt piesardzīgiem jūras krastā, kur saņemam ne vien tiešos saules starus, bet radiācija atstarojas arī no smiltīm un ūdens virsmas, līdz ar to saņemtās radiācijas deva palielinās," norāda LVĢMC pārstāve.

Raidījums devās uz Jūrmalas piekrasti paraudzīties, vai meteorologu un mediķu brīdinājumi saklausīti, tomēr – velti.

Saules ultravioletais starojums šobrīd ir gada augstākajā līmenī, kas nozīmē, ka bez aizsargkrēma apdegt var jau 15 minūšu laikā, tāpēc mediķu ieteikums ir ar sauļošanos nogaidīt. Tiesa, Jūrmalas pludmalē aina ir citādāka.

Gan māmiņas ar pavisam maziem jaundzimušajiem, gan jau lielāki bērni un tāpat arī sirmgalvji – visi kā izslāpuši pēc iespējas apsildīties saules staros.

"Mēs tik ilgi gaidījām saulīti, ka gribas pa pilnai izbaudīt visu," teica pludmalē sastaptā Jeļena.

"Ļoti patīkami ir, ar nūjiņām viegli staigāt. Gaidām karstumu! Divas dienas vasara atnāca. Cik mums būs to karstumu pa gadu, izturēsim," sacīja Boriss un Gaļina.

"Bīstami, bet es pati esmu ārsts, tāpēc domāju, ka laikā aiziešu," teica Veronika.

"Divas reizes ir bijušas, esam iedeguši labi. Uzsmērējām [pretiedeguma krēmu]. Šodien jā, pirmo reizi, jo jūtās," stāstīja Gundars.

"Es vienmēr ar lietussargu un cepurē, tāpēc viss kārtībā," pauda Tamāra.

"Es jūtos ļoti labi! Mēs šeit pat dzīvojam, un katru dienu esam pie jūras. Lai arī karsti, labāk nekā dzīvoklī sēdēt. Un zem lietussarga," norādīja Jevgēņija.

"Bīstamākais laiks ir no plkst. 11.00 līdz 15.00 dienā. Ja ir jāatrodas ārā, ir jābūt galvas segai. Ja ir ļoti karsts, var apliet sevi ar ūdeni. Ir jāpievērš uzmanība, cik ilgi atrodamies ārā, saulē, karstumā. Svarīgi ir nepazaudēt šķidrumu, jo paaugstinātā temperatūrā cilvēks svīst, un svīstot zaudē šķidrumu, ko medicīnā sauc par dehidratāciju. Tas ir bīstami cilvēkiem," uzmanību vērsa ārste Ilze Aizsilniece.

Tāpat atkal un atkal atskan brīdinājums neatstāt bērnus automašīnā vai – ratiņos, kas saulē var pārvērsties par "siltumnīcu".

Sirds un asinsvadu slimniekiem laikus parūpēties par zāļu krājumiem, ja iespējams – svelmainu pludmali nomainīt pret ēnainu meža taku, un pārkarsušajiem ūdenī nemesties strauji, bet gan iebrist pakāpeniski. Vakaros un brīvdienās ar ģimenes ārstiem var konsultēties pa telefonu. Ārkārtas gadījumos jāsauc neatliekamā palīdzība.

Šādi jāpiesargājas nepilna nedēļa. Sākot ar Līgo, laiks mainīsies, un Jāņos jau jārēķinās ar lietu.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu