"EURO 2020" ietvaros norisināsies Lielbritānijas derbijs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rahīms Stērlings
Rahīms Stērlings Foto: AFP / Scanpix

Piektdienas vakarā Eiropas futbola čempionāta D apakšgrupas ietvaros Londonā norisināsies Lielbritānijas derbijs, kura ietvaros Skotijas valstsvienība tiksies ar Anglijas izlasi.

Piektdienas pēdējā spēlē Londonā mājiniece Anglija D apakšgrupas otrajā spēlē plkst. 22 pēc Latvijas laika tiksies ar Skotiju. Spēli zilajos ekrānos pārraidīs kanāls TV 6.

Anglijas izlase turnīra ievadā ar 1:0 uzvarēja sīksto Horvātiju, bet Skotija ar 0:2 atzina Čehijas valstsvienības pārākumu.

Anglijas vienības kapteinis ir Harijs Keins no Totenhemas "Hotspur", kurš 55 spēlēs izlases sastāvā guvis 34 vārtus, ir pilns apņēmības atvest mājās Anglijai pirmo nozīmīgo starptautisko trofeju kopš uzvaras 1966. gada Pasaules kausā, kad turnīrs notika pašu mājās.

Kopumā Anglijai šis ir desmitais finālturnīrs, 1968. gadā iegūstot bronzu, bet 1996.gadā zaudējot pusfinālā. Skotija deviņdesmitajos gados divreiz spēlēja Eiropas čempionāta finālturnīrā un tagad pēc 23 gadu pārtraukuma atgriezusies kontinenta spēcīgāko komandu saimē.

Tieši vārtu iekarošanas problēmas angļiem pēdējā laikā sagādājušas lielākās galvassāpes, kaut gan valstsvienība ir svinējusi septiņas uzvaras pēc kārtas. Tikai mačā ar Sanmarīno ir gūti vairāk nekā divi vārti (5:0). Tomēr arī aizsardzībā pēdējā brīdī no sastāva bija jāizslēdz "Liverpool" aizsargs Trents Aleksandrs-Arnolds, kurš pārbaudes spēlē pret Austriju savainoja augšstilbu.

Anglijas izlases galvenais treneris ir 50 gadus vecais Gerets Sautgeits, kurš valstsvienību vada jau piecus gadus, kamēr Skotijas komandu kopš 2019. gada vada kādreizējais Londonas "Chelsea" aizsargs Stīvs Klārks.

Pārbaudes spēlēs Skotija spēlēja neizšķirti 2:2 ar Nīderlandi un ar 1:0 uzvarēja Luksemburgu, bet Anglija ar 1:0 pārspēja Austriju un Rumāniju.

Abas izlases līdz šim savā starpā kopumā tikušās 11 reizes, no kurām septiņos gadījumos uzvarējusi Anglija, bet vēl divi dueļi noslēgušies neizšķirti. Pēdējā tikšanās reize kādā no starptautiskajiem turnīriem abām izlasēm bija 1996.gada Eiropas čempionāta grupu turnīrā, kad Anglija Vemblija stadionā bija pārāka ar 2:0. Pēdējo maču abas izlases savā starpā aizvadīja 2017.gadā Pasaules kausa kvalifikācijā. Spēle noslēdzās neizšķirti 2:2.

Otrā D grupas spēlē Horvātija Glāzgovā plkst.19 tiksies ar Čehiju. Tiešraidē spēli varēs vērot kanālā TV 6.

Čehijas izlases līderis ir Vesthemas "United" pussargs Tomāšs Součeks, tāpat laukuma vidusdaļā liela loma ir Vladimīram Daridam no Berlīnes "Hertha". Ar neregulāru rezultativitāti spēlējošajā Čehijas izlasē uzbrukumā lielas cerības saistās ar Leverkūzenes "Bayer" spēlējošo Patriku Šiku.

Tikmēr Horvātijas izlasē galvenais spēles veidotājs ir deviņas reizes par valsts labāko futbolistu nosauktais Luka Modričs. Ar 139 spēlēm Horvātijas izlasē kapteinis Modričs ir pieredzes bagātākais spēlētājs.

Pēdējie rezultāti horvātiem nav iepriecinoši. Tiesa, arī pretinieki bijuši gana spēcīgi, tomēr no pēdējām deviņām spēlēm kopš oktobra vidus izdevies uzvarēt vien Kipru un Maltu, pēdējā mačā ar 0:1 piekāpjoties beļģiem.

Čehija pārbaudes mačos ar 0:4 kapitulēja Itālijai un ar 3:1 pieveica Albāniju.

Horvātijas izlasi vada 54 gadus vecais Zlatko Daličs, kurš izlasi pārņēma 2017.gadā, bet pie Čehijas izlases stūres kopš 2018. gada ir Jaroslavs Šilhavijs.

Grupas līdere ar trim punktiem ir Čehija, bet tikpat ir arī Anglijai. Horvātija un Skotija punktus vēl nav izcīnījušas.

Savukārt dienas pirmajā mačā Sanktpēterburgā Zviedrija E apakšgrupas spēlē plkst.16 tiksies ar Slovākiju. Spēli tiešraidē varēs vērot kanālā "TV 3 Go".

Zviedrijas izlase čempionāta pirmajā spēlē spēkojās bezvārtu neizšķirti 0:0 ar Spāniju, kamēr Slovākija ar 2:1 pārsteidza Poliju.

Slovākijas izlasē vadošais spēlētājs ir Mareks Hamšīks, kurš gan šopavasar mocījies ar traumām, turklāt bijušo "Napoli" pussargu pēc spēlēšanas Ķīnā karjeras līkloči aizveduši uz salīdzinoši vājāko Zviedrijas čempionātu.

Zviedrija finālturnīrā spēlē ne optimālajā sastāvā, jo Zlatans Ibrahimovičs, kurš atgriezies izlasē, traumas dēļ nevar piedalīties meistarsacīkstēs. Pirmajā mačā Covid-19 dēļ nevarēja piedalīties talantīgais Dejans Kuluševskis un Matīass Svanberjs. Izlasei talkā nācis pieredzējušais uzbrucējs Markuss Berjs, bet jaunības dzirksti piešķir Aleksanders Īzaks. Uzbrukuma veidošanā liela loma ir pussargam Emīlam Fošbergam.

Slovākija tikai 2016.gadā debitēja finālturnīrā, apstājoties izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā. Tāpat slovāku futbolisti deva savu artavu kādreizējās Čehoslovākijas panākumos. Zviedriem līdz šim labākais rezultāts ir debijas čempionātā 1992.gadā sasniegtais pusfināls.

Slovākija pārbaudes spēlēs divreiz spēkojās neizšķirti 1:1 ar Bulgāriju un 0:0 ar Austriju, taču Zviedrija ar 2:0 svinēja panākumu pār Somiju un 3:1 pār Armēniju.

Zviedrijas izlases galvenajā postenī ir Janne Andešsons, kurš savām amatā ir kopš 2016.gada, savukārt Slovākijas komandu vada vietējais speciālists Štefans Tarkovičs.

E apakšgrupas vadībā ar trim punktiem ir Slovākija, pa vienam iekrājusi Zviedrija un Spānija, bet Polija ir bez punktiem.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996. gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu