Kādas ir 2021. gada un pandēmijas tūrisma tendences?

Foto: Alena Ozerova/Shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tūrisms pēdējo divu gadu laikā ir viena no visvairāk skartajām nozarēm visā pasaulē. Tiklīdz Covid-19 ierobežojumi tiek mīkstināti, cilvēki dodas apceļot citas valstits. Daži ceļo darba dēļ, bet citi atpūšas pēc tam, kad gandrīz gadu cilvēkiem bija liegts ceļot bez ierobežojumiem. Portāls "Apollo.lv" apkopoja 2021. gada un pēc pandēmijas tūrisma tendences, atsaucoties uz portāliem "Forbes", "Financial Express" un "Eco Bnb".

Salīdzinot ar 2020. gada ceļojumu tendencēm, 2021. gada tendences galvenokārt ir saistītas ar vietējo tūrismu. Aplūkojot jaunākos portāla "Airbnb" un "TripAdvisor" datus, tika noskaidrots, ka ceļojumi 2021. gadā būs vairāk saistīti ar darba darīšanām, taču daļa ceļotāju joprojām cer uz eksotisku galamērķu ceļojumiem.

Pieaugs vietējā tūrisma nozīme

Foto: Urbanscape/Shutterstock.com

Vietējais tūrisms atsāksies ātrāk nekā starptautiskais tūrisms, jo ceļošana ārpus valsts robežām joprojām ir sarežģīti. Cilvēkiem būs mazāka iespēja ceļot tālāk no savām mājām, tāpēc pieprasījums pēc vietējā tūrisma pieaugs.

Jau 2020. gadā tika ziņots, ka Eiropas tūrisma valsts institūcijas apvienojošā Eiropas Tūrisma komisija izveidotajā apskatā prognozēja, ka tieši iekšzemes tūrisms atkopsies pirmais, jo pārvietošanās ierobežojumi Eiropas Savienības (ES) valstu iekšienē tiks atcelti agrāk nekā uz robežām.

Apskatā tika prognozēts, ka starptautiskie ceļojumi, un it īpaši tālie ceļojumi, pie kādreizējiem apjomiem atgriezīsies daudz lēnāk – iespējams, tikai 2023.gadā. Savukārt iekšzemes tūrisms 2019.gada apjomus Eiropā varētu sasniegt jau 2021. vai 2022.gadā.

Viens iemesls ir saistīts ar joprojām esošajām bailēm par inficēšanās riskiem. Savukārt otrs ar ekonomisko situāciju, jo pandēmijas dēļ virkne cilvēku ir zaudējuši darbu vai ir samazinājušies viņu ienākumi. Arī tie, kuriem ir gan darbs, gan ienākumi, var būt daudz bažīgāki par situāciju nākotnē.

Garie ceļojumi būs kā izņēmums

Foto: Awasada Kalayanamit/Shutterstock.com

Lielākajai daļai cilvēku šogad nebūs tādas iespējas ceļot, kā tas bija pirms pandēmijas. Garāki ceļojumi ar dažiem izņēmumiem gan būs iespējami. Daudzi cer, ka arī šovasar būs iespējams atpūsties Spānijā un Grieķijā, lai gan šajās valstīs situācija pašlaik nav iepriecienoša.

Līdz ar to 2021. gadā tūrisma nozarē viens no nosacījumiem, lai galamērķis būtu pievilcīgs, būs karantīnas prasības, kā arī tas, cik daudz inficēšanās gadījumu ir konkrētajā valstī.

Augsti higiēnas standarti un sociālā distancēšanās

Foto: Jo Panuwat D/Shutterstock.com

Ceļotāji pēc Covid-19 pandēmijas vairāk piedomās par higiēnas un veselības jautājumiem valstī vai pilsētā, uz kuru viņi dodas. Saskaņā ar "TripAdvisor" pētījumu 66 procenti ceļotāju uzskata drošību un tīrību par galveno faktoru ceļošanai, savukārt 79 procenti ceļotāju Covid-19 dēļ veiks vairāk piesardzības pasākumus.

Covid-19 ir padarījis higiēnas standartu un tīrības faktoru svarīgāku nekā jebkad agrāk. Telpām jābūt rūpīgi tīrītām un būs jānodrošina roku dezinfekcijas līdzekļi.

2021. gadā ceļotāji dos priekšroku visām aktivitātēm, kas nodrošina sociālo distancēšanos. Arī operatoriem būs jāizstrādā jauni maršruti, lai pēc iespējas vairāk izvairītos no pārvietošanos ar sabiedriskajiem transportiem un pārpildītām tūristu zonām.

Tūrisma un viesmīlības nozares pakalpojumu sniedzēji vairāk pievērsīs uzmanību personāla veselības pārbaudēm un veselības garantijām, lai piesaistītu ceļotājus pēc pandēmijas.

Lai nodrošinātu ceļotāju drošību, aviokompānijas un viesnīcas var noteikt prasību par vakcinācijas sertifikātiem. Vakcinācijas sertifikāti jeb pases sistēma jau ir apstiprināta Eiropas Savienībā. Lai arī viedoklis par vakcinācijas sertifikātiem dalās, "TripAdvisor" veiktajā pētījumā noskaidrojās, ka 77 procenti aptaujāto ceļotāju apgalvo, ka pēc vakcīnas saņemšanas, dosies ceļojumos ārpus valsts robežas.

Tūrisma operatoriem būs jānodrošina jaunākā informācija par ceļošanas vadlīnijām

Foto: Stokkete/Shutterstock.com

Pēc pandēmijas ceļotājiem interneta savienojums būs svarīgāks nekā jebkad agrāk. Covid-19 pandēmijas dēļ būs būtiska vajadzība nodrošināt ceļotājus ar jaunākajām ceļošanas vadlīnijām. Tūrisma operatoriem būs jārada veids, kā nodrošināt ceļotājiem detalizētus maršrutus tiešsaistē un bezsaistē.

Gan 2021. gadā, gan pēc pandēmijas būtiska loma būs tūrisma operatoru darbībai tiešsaistē un sociālajos tīklos, jo 2021. gadā ceļotāji arvien vairāk izmantos tiešsaistes rīkus, lai ceļotu.

Mazāk ceļot grupās, vairāk sportiskās aktivitātes dabā

Foto: Angelito de Jesus/Shutterstock.com

Ceļošanas grupās var būt lielisks veids, kā cilvēki var iepazīties, izbaudīt ceļojumu lieliskā kompānijā vai ietaupīt naudu. Tomēr 2021. gadā šī iespēja, visticamāk, kļūs arvien vairāk nepieejamāka. Ceļošana ar svešiniekiem var palielināt riskus inficēties, tādēļ šāda iespēja būs arvien mazāk.

Tūrisma operatoriem un ceļojumu aģentiem, kas specializējas grupu ekskursiju veidošanā, būs jāpielāgojas pandēmijas radītajām sekām, tādēļ viena no iespējām varētu būt organizēt tikai tādus pārgājienus grupās, kas saistīti ar sportiskām aktivitātēm. Vairāki tūrisma aģenti varētu piedāvāt organizēt ceļojumus tikai tām grupām, kuras savā starpā ir pazīstamas.

Saskaņā ar firmas "TripAdvisor" pētījumu pēc karantīnas ierobežojumu atcelšanas 70,5 procenti Itālijas iedzīvotāju izvēlējās brīvdabas tūrismu, kas ir par 26,6 procentiem lielāks, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Vairāk brīvdabas aktivitātes izvēlas ģimenes. Pētniecības institūts "Piepoli" pētījuma un aptaujas rezultātā noskaidrojis, ka brīvdabas tūrismu galvenokārt praktizē vīrieši.

Elastīgi ceļojumu atcelšanas nosacījumi un pēdējā brīža ceļojumi

Foto: borevina/Shutterstock.com

2021. gadā arvien aktuālāks jautājums kļūst par elastīgiem ceļošanas atcelšanas nosacījumiem bez papildu maksas, jo elastīgi ceļojumu atcelšanas nosacījumi piesaistīs un iedrošinās ceļotājus.

Kā liecina dažādi pētījumi, 2021. gadā pieaugs tendence rezervēt ceļojumus pēdējā brīdī.

Ceļošana ar automašīnu

Foto: Soloviova Liudmyla/Shutterstock.com

2021. gadā būtiska tūrisma tendence būs ceļošana ar automašīnu, neizmantojot sabiedrisko transportu. Atsaucoties uz "Booking.com" pētījumu, 46 procenti ceļotāju plāno izvairīties no sabiedriskā transporta, baidoties inficēties ar Covid-19.

2020. gada vasarā daudzi ceļotāji izvēlējās doties atvaļinājumā ar privātiem transportlīdzekļiem. Šī tendence attīstīsies arī 2021. gadā. Tas izraisīs ilgtermiņa pārmaiņas cilvēku ceļojumu tendencēs un brīvdienu galamērķu izvēlē.

Kā liecina "Booking.com" pētījums, tad ceļotāji turpinās doties arī tālākos braucienos. 21 procents cilvēku līdz 2021. gada beigām plāno ceļot uz otru pasaules malu, salīdzinot ar 2020. gadu, kad tikai seši procentiem bija šāda vēlme.

Ilgtspējīga ceļošana kļūs par pievilcīgu

Foto: Asukanda/Shutterstock.com

Covid-19 pandēmijas laikā daudziem cilvēkiem ir izveidojusies lielāka izpratne par vidi un tās ilgtspējības jautājumiem, pienākumiem pret nākamo paaudzi un cilvēku rīcības sekām, kas tiek nodarītas apkārtējai videi. 2021. gadā arvien vairāk būs ceļotāji ar ekoloģiski orientētu domāšanu.

"Booking.com" pētījums liecina, ka 53 procenti ceļotāju nākotnē vēlas ceļot ilgtspējīgākā veidā. Novērots, ka daļa ceļotāju jau cenšas samazināt oglekļa dioksīda emisijas, izvairoties no īsiem lidojumiem, kā arī izvēlas viesnīcu zīmolus, kas ievēro ilgtspējības principus.

Neatkarīgi no galamērķa, ilgtspējīga ceļošana – neatkarīgi no tā, vai tie ir pārgājieni, riteņbraukšana vai atpūta kempingā, kļūst par ļoti nozīmīgu tendenci. Pagājušajā gadā ievērojami pieauga velosipēdu, kā arī kemperu tirdzniecības rezultāti. Tas ir redzams arī naktsmītņu rezervāciju datos – lielāka piekrišana tiek dota kempingiem un viesu mājām, nevis lielām viesnīcām.

2021. gadā un pēc pandēmijas attīstīsies arī ekoloģiskas ceļošanas tendence. Ekoloģiskas ceļošanas tendence ietver iespēju ceļotājiem apmeklēt mazāk zināmas vietas dabā, dzīvot ekoloģiskās mājiņās, patērēt bioloģisku pārtiku un izmantot saules enerģiju, palīdzot samazināt oglekļa dioksīda emisijas.

Fiziskās un mentālās veselības labsajūtas nozīme

Foto: PhotoSunnyDays/Shutterstock.com

Tiek prognozēts, ka 2021. gadā fiziskās un mentālās veselības labsajūtas nozīme ceļotāju vidū palielināsies. Tādām aktivitātēm, kā jogai, meditācijai un pastaigām kalnos būs pieaugoša tendence 2021. gadā. Daba, tīrs gaiss un atpūta ir kļuvušas par galvenajām iezīmēm kopš pandēmijas sākuma.

Pagarinātās brīvdienas

Foto: Martin Mecnarowski/Shutterstock.com

Kā vēsta žurnāls "Forbes", daudzi cilvēki pieredzēja tā saukto "karantīnas nogurumu" vai izsīkumu. Noguruma dēļ nereti rodas aizkaitināmība, stress un trauksme, tādēļ 2021. gadā paredzams, ka arvien vairāk cilvēku nolems doties ceļojumā cīņai pret "karantīnas nogurums". Līdz ar to pagarinātas brīvdienas kļūs arvien populārākas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu