Mūžībā devies ķirurgs un politiķis Viktors Kalnbērzs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Viktors Kalnbērzs
Viktors Kalnbērzs Foto: LETA

92 gadu vecumā miris Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, ķirurgs un politiķis Viktors Kalnbērzs, sestdien vēstī LTV "Dienas ziņas".

Viktors Kalnbērzs bija ilggadējs Traumatoloģijas un ortopēdijas zinātniski pētnieciskā institūta direktors, kas veicis unikālas operācijas.

Kalnbērzs dzimis 1928. gada 2. jūlijā Maskavā ārsta Konstantīna Kalnbērza ģimenē. Pēc Latvijas okupācijas viņš kopā ar vecākiem ieradās Rīgā, kur viņa tēvs ieņēma Latvijas PSR Veselības tautas komisāra vietnieka amatu.

Pagājušā gadsimta 70. gados Viktors Kalnbērzs veica tolaik PSRS pirmo dzimuma korekcijas operāciju. PSRS Veselības ministrija nosodīja šo operāciju, aizliedza publikācijas par to un līdzīgas darbības nākotnē. Kalnbērzu atbalstīja tikai Latvijas PSR veselības ministrs Vilhelms Kaneps, kurš iepriekš bija devis mutisku piekrišanu operācijai.

No 1975. līdz 1990. gadam Viktors Kalnbērzs bija Latvijas PSR Augstākās padomes deputāts, kurš vadīja vadīja Veselības aizsardzības un sociālās nodrošināšanas pastāvīgo komisiju. No 2005. līdz 2009. gadam viņš bija arī Rīgas domes deputāts.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu