"Viņiem nebija jāmirst." Speciālisti nobažījušies, vai rudenī atkal nav gaidāms "lokdauns" (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis. Foto: Zane Bitere/LETA

Speciālisti ir skeptiski par gaidāmo rudeni. Gan Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Uga Dumpis, gan Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes loceklis Haralds Plaudis norāda, ka cilvēku kūtrā vakcinācija var beigties ar "lokdaunu" rudenī, vēstī raidījums "Panorāma".

"Viņiem nebija jāmirst." Šo ārsti nodomā visai bieži, kad no Covid-19 mirst kāds pacients, kam ir kāda hroniska slimība. Lai arī hroniskos pacientus pret Covid-19 vakcinē jau no ziemas, visbiežāk mirst personas, kas nolēmušas nepotēties.

Dumpis uzsvēra, ka reanimācijas nodaļā nav Covid-19 pacientu, kuri būtu vakcinēti.

Rudenī ir iespēja novērst līdzīgus nāves gadījumus, ko nevarēja izdarīt pērn, jo šobrīd ir pieejamas vakcīnas pret Covid-19, uzsver Plaudis.

"Vīruss cirkulē un nepazūd. Un nepazudīs, tāpēc gaidīt rudeni nevajadzētu. Infekcijas var uzvarēt, apsteidzoši. Un tieši otrādāk – vasara ir ideāls periods, kad mūs lolo laikapstākļi un ir pašiem vairāk laika. Jāvakcinējas," mudināja Plaudis.

Līdzīgās domās ir arī Dumpis, norādot, ka atlikuši viens vai divi mēneši, lai gana daudz cilvēku vakcinētos. It īpaši, tāpēc ka Latviju ir sasniedzis delta jeb Indijas variants.

"Mēs redzam, kā Lielbritānija cīnās, mēģina aptvert vēl pēdējos, vakcinē un gadījumu skaits pieaug. Mums ir neatliekams stāvoklis. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ pēc iespējas ātrāk jāvakcinējas. Otrs – rudenī būs vaļā skolas un gadījumu skaits pieaugs, jo bērni nav vakcinēti. Lai pabeigtu vakcināciju, ir nepieciešams mēnesis plus divas nedēļas."

Abi speciālisti prognozē, ka nesasniedzot apmērus, ka vakcinēti ir vismaz 70 procentu Latvijas iedzīvotāji, rudenī atkal nāksies pieņemt lēmumus par iestāžu slēgšanu un attālinātu dzīvi.

"Ja citiem liekas, ka vasarā pazudīs, nē, tā nebūs. Bet mēs varam dzīvot bez ierobežojumiem, ja esam vakcinēti," skaidroja Dumpis.

"Nekas nemanīsies, rudenī būs atpakaļ kovids! Mums jau šodien ir pieci pacienti mākslīgajā plaušu ventilācijā. Katru dienu mirst vidēji seši un rudenī pieaugs," sacīja Dumpis.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu