Pašmāju slavenību sauļošanās pieredze

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vasara mūs sākusi lutināt ar siltu sauli, tādēļ nav jādodas uz eksotiskām zemēm, jo tepat Latvijas plašumos var baudīt saules un ūdens peldes. Latvijā populārais profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns sarunā ar TVNET arī rekomendē sevi parādīt saulītei un iesaka sekot līdzi ādas stāvoklim. "Apollo.lv" aptaujāta sabiedrībā zināmus ļaudis, kas arī šovasar jau sākuši baudīt siltās saules starus un jau var palepoties ar zeltaini brūnu iedegumu.

Stiliste Žanna Dubska stāsta, ka saules stari ir kļuvuši daudz stiprāki nekā pirms vairākiem gadiem. Viņa pie saviem klientiem - kā sievietēm, tā vīriešiem novērojusi, ka arvien vairāk ir gadījumi, kad cilvēkiem rodas dažādi ādas pigmentācijas plankumi un tas vairs nav modē.

"Ar šo problēmu ir ļoti grūti cīnīties. Zem iedeguma nemaz neredzam, ka ir izveidojusies ādas pigmentācija, tikai tad, kad brūnums atkāpjas, to varam saredzēt," viņa piebilst.

Dubska teic, ka saulē noteikti vajag iet, jo tādējādi var uzņemt D vitamīnu, bet to nav ieteicams darīt bez speciālajiem aizsargkrēmiem. Tāpat arī ikdienā, dodoties uz ielas savās gaitās, ir nepieciešams lietot saules aizsargkrēmu. Viņa pati jau arī ieguvusi zeltainu iedegumu, taču nevis ilgas stundas dīki guļot saules staros, bet sauļojoties saprātīgi.

Žanna Dubska atminas savu mammu, kas bija ļoti iecienījusi sauļošanos un pirms daudziem gadiem nemaz nezināja par nepieciešamo aizsardzību, jo tolaik par to neviens nerunāja: "Mammai bija gari blondi mati un zeltaini brūns iedegums. Viņa izskatījās pēc itālietes."

Stiliste teic, ka iedegums nav šā brīža modes trends. Viņa zina stāstīt, ka iedeguma mode aktualizējās ap 1920. gadu, īsi pēc pirmā pasaules kara, kad kūrortos cilvēki vairs ne tikai baudīja atpūtu un ūdens procedūras, bet pamazām sāka arī sauļoties.

Modē nāca iedegums. Vīriešiem tas bija "latino" stils ar tumšiem matiem, baltiem zobiem un tumšu ādas toni, bet sievietēm zeltaini brūna āda un saulē izbalināti mati.

"Senāk, ja cilvēks bija nosauļojies, tika uzskatīts, ka viņš ir plebejs bez aristokrātiskām asinīm," vēsturiskos notikumus atminas Žanna Dubska.

Savukārt, 1950. gados modē atgriezās porcelāna balts ādas tonis. "Mode nāk un iet," tā stiliste.

Populārā rakstniece Karīna Račko sarunā ar "Apollo.lv" atklāj, ka vasaras neatņemama sastāvdaļa viņai ir atpūta pie jūras, līdz ar to, protams, arī sauļošanās: "Saules peldes parasti baudu tieši pludmalē vai lauku mājas pagalmā.

Man patīk iesauļota āda, un mans ādas tips ļauj man nosauļoties ātri un bez apdegšanas, taču ļoti lielu rūpību pievēršu arī kvalitatīvu saules aizsarglīdzekļu lietošanai.

Sejai izmantoju "Dermastir Luxury" krēmu ar SPF50+ saules aizsargfiltru, ķermenim – "Institut Esthederm" saules aizsargkrēmus. Tīšuprāt pēc konkrēta ādas iedeguma toņa gan netiecos un sauļošanās solārijā kategoriski neatbalstu."

RīgaTV 24 diskusiju raidījuma "Preses klubs" vadītājs Aivis Ceriņš arī "Apollo.lv" atzīst, ka nav sauļošanās pretinieks un jau esot paguvis iegūt iedegumu.

"Man jau šķiet, ka sauļoties vajag, bet tikai ar mēru," teic TV personība. Viņš arī atklāj, ka sauļojas kopā ar ģimeni – sievu Leldi un meitiņu Adeli, bet prātīgi un lietojot saules aizardzības krēmus.

Pludmales volejbolista Mārtiņa Pļaviņa sieva Liene Pļaviņa sarunā ar "Apollo.lv" teic, ka pilnībā piekrīt daktera Danilāna teiktajam, ka katrs pats zina labāk, kas viņam der un kas nē.

Pļaviņu ģimenē neesot tāds viens precīzs laiks, kad tiek baudītas saules peldes. Pārsvarā gan visiem kopā sanāk būt dienas pirmajā pusē.

"Vienmēr lietojam "Biodermas" saules aizsarglīdzekļus, kad ejam vasarā ārā. Arī ikdienā, ejot uz ielas, lietojam sejas krēmu ar SPF 50," pastāsta Liene.

Vaicājot, kur tad vislabāk sauļoties, Liene atklāj: "Tā kā es baudu katru saulaino dienu, man patīk būt dabā, bet, ja ir iespēja izvēlēties, tad priekšroku dodu jūrai - svaigs gaiss, smiltis un bērni var kārtīgi izskrieties un izbaudīt ūdens priekus. Sauļojamies visi kopā. Kamēr vīrs trenējas, tikmēr es ar meitām baudu jūru un saulīti."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu