Arī ASV pieņem jaunas sankcijas pret Baltkrieviju (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Bordovski Yauheni/shutterstock

Pirmdien, 21. jūnijā, ASV noteica sankcijas vairāk nekā ducim Baltkrievijas amatpersonu un organizāciju, pavēstījusi Savienoto Valstu Finanšu ministrija, Vašingtonai pievienojoties Lielbritānijas, Kanādas un Eiropas Savienības centieniem pastiprināt spiedienu pret Baltkrievijas režīmu.

ASV "melnajā sarakstā" iekļauti 16 cilvēki un piecas organizācijas, reaģējot uz Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko valdības "vardarbības un represiju pastiprināšanu, kā arī "Ryanair" komercreisa lidmašīnas pārgalvīgo piespiedu novirzīšanu un žurnālista Ramana Protaseviča aizturēšanu", norādīja ministrija.

"Savienotās Valstis un to partneri necietīs arvien notiekošos uzbrukumus demokrātijai un nebeidzamās represijas pret neatkarīgajām balsīm Baltkrievijā," paziņojumā norādīja ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja direktore Andrea Gaki.

Jaunās sankcijas vērstas pret Lukašenko tuvākajiem līdzgaitniekiem, arī preses sekretāri un parlamenta augšpalātas spīkeri.

"Melnajā sarakstā" iekļauti arī cilvēki un organizācijas, kas vainojamas pēcvēlēšanu protestu brutālajā apspiešanā.

Sankcijas noteiktas Valsts drošības komitejai, Iekšlietu ministrijas iekšējam karaspēkam, Iekšlietu ministrijas Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas galvenajam direktorātam.

Arī iekšlietu ministra vietnieks un iekšējā karaspēka komandieris Nikolajs Karpenkovs un ģenerālprokurors Andrejs Šveds pakļauti sankcijām.

Kā ziņots, pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts ilggadējais prezidents Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kas bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Lukašenko sāncense Svjatlana Cihanouska, kas, pēc opozīcijas domām, ir patiesā vēlēšanu uzvarētāja, bija spiesta valsti pamest. Arī lielākā daļa pārējo opozīcijas līderu atrodas vai nu cietumā, vai trimdā.

Baltkrievija no jauna izraisījusi globālu sašutumu, 23. maijā piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu, lai aizturētu opozīcijas žurnālistu Protaseviču. Līdz ar Protaseviču tika aizturēta viņa draudzene Sofija Sapega.

Protaseviča savulaik vadītais opozīcijas medijs "Nexta" sīki ziņoja par Lukašenko pretinieku masu protestiem, kas sākās pērn augustā. Protasevičs pēdējā laikā vadīja "Telegram" kanālu "Galvas smadzeņu Baltkrievija" un dzīvoja Lietuvā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu