Raidījums: Ciemata iedzīvotāji noskaitušies, jo no un uz pieturu jāmēro tāls ceļš. Autobusa šoferi vairs nepiekrīt izlaist ceļa malā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: lunopark/shutterstock

Latgales pusē Makšinavas ciemā dzīvo vien pāris desmiti iedzīvotāju. Pirms vairākiem gadiem ceļa malā atradās autobusa pietura, tomēr šobrīd ļaudīm nākas iet vairākus kilometrus līdz tuvākajai pieturai, kas ir blakus ciemā, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Makšinavas ciema iedzīvotāji ir noskaitušies, ka vairs ne tikai māju tuvumā nav pieturas, bet arī šoferi nepiekrīt apstāties starp pieturām. Visai bieži autobuss vienkārši pabrauc garām, ignorējot ceļa malā pacelto roku.

"Ja es braucu uz pilsētu, man ir jāiet divi kilometri uz vienu vai otru pusi. Kad braucu atpakaļ ar iepirkuma maisiem, prasu, lai izlaiž pie mājām – viņi nelaiž! Saka, lai kāpju pieturā ārā, bet tad man gaisa gabals jāiet uz mājām. Agrāk tur bija pietura, kāpēc tā tika noņemta, nav ne jausmas," pauž ciema iedzīvotāja Līga.

Agrāk, kad uz pilsētu vizināja citas firmas autobusi, tad vēl varēja sarunāt, lai piestāj ātrāk, taču tagad "Ecolines" autobusa vadītājus gan neparko nevar pierunāt, to neizdodas arī Dzintaram, kuram ir otrās grupas invaliditāte.

"Agrāk, kad vēl nebija invaliditātes, tad braucu uz pilsētu, tagad jau gadu neesmu bijis. Zinu, ka neaiziešu līdz pieturai, labāk samaksāju, lai ar mašīnu mani aizved. Iepriekš viņi zināja, ka man ir invaliditātes apliecība, tad apstājās, tagad vairs ne," stāsta Dzintars.

Dienā autobuss kursē tikai dažas reizes, tāpēc braucienus uz pilētu iedzīvotājiem jāieplāno dažas dienas iepriekš. Ja sanāk nokavēt, tad plāni jāatceļ.

Pārvadātāju firma šajā maršrutā kursē tikai kopš februāra, tāpēc vēl nezina iedzīvotāju paradumus. Tomēr stingri pilda noteikumus un neapstājas ceļa vidū.

"Pieturvieta tur ir, bet tā atrodas nost no autoceļa P42, pa kuru mēs braucam iekšā ciematiņā. Situācija sarežģījas gadījumā, kad ciema iedzīvotāji vēlas izmantot autobusu, kas iet tranzītā garām pa lielo ceļu un neiebrauc ciemā.

Diemžēl mēs nevaram apstāties ceļa malā gan no ceļu satiksmes drošības viedokļa, gan arī no normatīvā akta, kas ir spēkā – mēs drīkstam uzņemt un izsēdināt tikai pieturvietā," norāda "Ecolines" reģionālo starppilsētu maršrutu daļas direktore Sanita Drevina.

Arī Autotransporta direkcija skaidro, ka ne tikai neatbalsta stāšanos ceļa malā, bet arī soda tos autobusa šoferus, kas to dara.

Pārvadātājs ir gatavs atbalstīt iedzīvotāju lūgumu un parūpēties, lai konkrētajā vietā uzstāda pieturu, taču iedzīvotājiem rakstveidā ir jāvēršas pie viņiem vai Autotransporta direkcijas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu