Covid-19 pārslimojušie var ciest no smadzeņu audu zuduma, liecina pētījums (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: pixfly/Shutterstock

Jauns pētījums, kas balstīts uz Apvienotās Karalistes Biobank apkopotajiem datiem, liecina, ka Covid-19 pārslimojušie laika gaitā var ciest no pelēkās vielas zuduma smadzenēs, vēsta ārzemju medijs "Insider".

Pētījumā piedalījušies 782 brīvprātīgie. Viņiem pētnieki aplūkojuši smadzenes pirms pandēmijas sākšanās. Vēlāk pētnieki atkārtoti uzaicināja 394 Covid-19 izslimojušos veikt pārbaudes, kā arī 388 veselus brīvprātīgos.

Starp šiem dalībniekiem, kuri bija atveseļojušies no Covid-19, pētnieki novērojuši būtisku vīrusa ietekmi uz cilvēka smadzenēm, un smadzeņu reģionos bijis mazāk pelēkās vielas.

Pelēkā viela cilvēka smadzenēs ir daļa no centrālās nervu sistēmas un būtībā kontrolē visas cilvēka smadzeņu funkcijas, kā iepriekš ziņojis "Insider".

Viela ļauj indivīdiem kontrolēt kustības, atmiņu un emocijas, tāpēc novirzes smadzeņu pelēkajā vielā var ietekmēt komunikācijas prasmes un smadzeņu šūnas.

Pētījums arī norāda, ka pelēkās vielas zudums ar atmiņu saistītos smadzeņu reģionos "var palielināt šo pacientu risku saslimt ar demenci ilgākā laika posmā".

Lielākajai daļai Covid-19 pārslimojušo, kas tika iesaistīti pētījumā, bija viegli vai vidēji smagi simptomi vai vispār nebija. 

Pētījuma autori norādījuši, ka ir nepieciešami vairāk pētījumu, lai noteiktu, vai Covid-19 pārslimojušajiem ilgtermiņā būs problēmas atcerēties notikumus.

Viņi arī nevar apstiprināt, vai pelēkās vielas zudums ir vīrusa izplatīšanās smadzenēs rezultāts vai kāda cita slimības ietekme, raksta "Reuters".

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu