Kā sabiedrībā zināmi ļaudis atzīmēs Līgo svētkus? (1)

Foto: Ieva Leiniša/LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jau klāt ilgi gaidītie Līgo svētki un Jāņi, kas jau izsenis bagāti ar dažādām tradīcijām un rituāliem. Svētku priekšvakarā "Apollo.lv" aptaujāja sabiedrībā zināmus ļaudis, lai noskaidrotu, kā viņu ģimenēs tiks atzīmēti vasaras krāšņākie un lustīgākie svētki.

Raimondam Paulam šoreiz nav noskaņojuma

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Maestro Raimonds Pauls sarunā ar "Apollo.lv" atklāj, ka šos Līgo svētkus un Jāņus pavadīs savā Rīgas dzīvoklī, jo tādā karstumā neesot vēlme lustēties. "Nav šoreiz tā noskaņojuma," viņš piebilst.

Atceroties iepriekšējos gadus, Maestro teic, ka ļoti bieži šajos svētkos muzicējis un sniedzis koncertus. Taču šogad saistībā ar visiem ierobežojumiem un lielo karstumu Maestro aicina 23. jūnija vakaru pavadīt pie televizora ekrāna un skatīties jau iepriekš sagatavotu jauku koncertprogrammu - Raimonds Pauls " Vasaras noskaņās", kurā redzēsim arī tautā iemīļotus aktierus.

Tāpat arī Raimonds Pauls ir vienmēr nodarbināts un teic, ka esot gana daudz ko darīt un kam gatavoties.

"Ir ieplānots mans koncerts Dzintaru koncertzālē Jūrmalas festivāla atklāšanā, kā arī koncerts ar Elīnu Garanču (pasaulslavenā latviešu operdziedātāja;- red. piez.). Jāteic, ka tagad jau grūti ar tiem koncertiem, jo nevar jau zināt, šodien viņi ir, bet rīt jau atcelti," piebilst Maestro.

Vilis Krištopans papardes ziedu ar sievu meklē jau 42 gadus

Foto: Agnese Gulbe / LETA

Ekspremjers Vilis Krištopans smejas, ka viņš ir ļoti garlaicīga un neinteresanta personība, jo tradicionālo papardes ziedu jau 42 gadus, meklējot ar vienu sievu (Aija Krištopane;- red. piez.). "Man ir liels pagalms un tā stūros aug papardes. Tādēļ papardes ziedu meklēt nav nekādu problēmu," teic Krištopans. Taču atkāpjoties no humora, ekspremjers stāsta, ka ir likumpaklausīgs un šos Līgo svētkus svinēs vienas mājsaimniecības ietvaros.

"Jau 32 gadus dzīvoju vienā un tajā pašā vietā Berģos, kur svinu arī Līgo un Jāņus. Vienmēr pie mums Berģos svētkos kurinām ugunskuru. Mana meita (Nikola Krištopane; - red. piez.) ar draugu ir aizbraukusi uz Poliju, tāpēc viņas ģimene mums svētkos nepievienosies.

Varbūt kāds no mazdēliem atbrauks ciemos? Arī mans tēvs atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šogad neatbrauks.

Viņam jau ir 97 gadi un viņš arī ir likumpaklausīgs, tādēļ paliks savās mājās Ādažos. Tā kā pie mums nekas īpašs nebūs. Noteikti uzklāsim svētku galdu. Tradicionālo svētku alu es jau vairākus gadus nelietoju, bet noteikti iedzersim kādu vīna glāzi," sarunā ar "Apollo.lv" atklāj eksperemjers.

Binnija vīs dēlam ozzollapu vainagu spēkam

Foto: Ieva Lūka/ Leta

Skaistumkopšanas salona "BBBinnija" īpašniece Binnija Ārberga ar dēliņu Luisu no galvaspilsētas Rīga jau vasaras saulgriežos, kas bija 21. jūnijā, devusies uz Liepāju.

"Ar dēlu sagaidījām saulrietu jūrā. Un bija kaut kāda neiedomājami maģiska sajūta. Saule kā zelts ieslīdēja jūrā un beigās vēl saules apspīdētā taciņa izgaismojās," par vasaras saulgriežu burvību aizdomājas uzņēmēja.

"Kā jau pienākas šajos svētkos braukšu pie sava ģimenes drauga Jāņa Rozentāla svinēt Jāņus un viņa vārda dienu. Bet, jā, mēs brauksim šajos svētkos uz Sabili. Mūsu draugiem šeit ir lauku māja ar skaistiem skatiem pie Abavas rumbas. Tā kā mūsu svētki būs ar visiem kroņiem un pa īsto," sarunā ar "Apollo.lv" atklāj Binnija Ārberga.

Viņa teic, ka ļoti ciena un godā senās svētku tradīcijas.

"Man arī ļoti patīk rotāties un es pati pinu sev un arī citiem līgotājiem nopinu vainagus. Ja dēliņš agrāk neko neteica, tad pirms šiem svētkiem viņš jau man paziņoja, ka grib sev ozollapu vainagu, kas domāts spēkam. Savukārt man pašai būs vainadziņš no pļavas puķēm.

Interesantākais, ka visu, kas mums ir tik ļoti svarīgs, mēs mazlietiņ tā kā nostumjam malā un pēc tam brīnāmies, ka slimojam, ka nav tik labs noskaņojums. Bet tieši caur dziesmām, dejām un Līgo svētku svnēšanu, ziedu un meiju lasīšanu pļavās un mežos, un vainagu pīšanu, mēs saņemam spēku un enerģiju"

Es patiešām to pati esmu izjutusi. Manā bērnībā šos svētkus svinējām vai nu laukos, vai ģimenes vasarnīcā Jūrmalā. Mēs gājām plūkt pļavas puķes un meijas, vijām vainagus. Ja laukos bija mājlopi, tad arī viņiem novijām vainagus. Ne par velti ticējumi un paražas ir dzīvas tūkstošiem gadu. Tas ir dziednieciski – ne tikai dvēselei, bet arī miesai. Tādēļ tas jāturpina darīt. Visas šīs četras dienas, sākot no vasaras saulgriežiem, ir jāpavada tuvāk zemei un dabai," pastāsta Binnija Ārberga.

Ievas Florences – Vīksnes dēliņam pirmie Līgo

Aktrise Ieva Florence - Vīksne atklāj, ka šoreiz viņas ģimenē būs klusi un mierīgi svētki. "Mēs ar vīru (akrtieris Oskars Florencs-Vīksne;- red. piez.) Līgo svētkos dosimies uz laukiem pie ģimenes un tur pavadīsim svētku brīvdienas. Mūsu dēliņam Leonardam šie būs pirmie līgo, līgo..." "Apollo.lv" pastāsta aktrise.

Runājot par Līgo svētku tradīcijām, Ieva Florence – Vīksne teic: "Es vienmēr šajos svētkos pinu visai ģimenei vainagus no visa, kas labi audzis un kas man tajā dienā tīk. Cenšos vainagos iepīt vairāk ziedu ar labām domām, savukārt, puišiem un vīriem pinu kārtīgus un kuplus ozollapu vainagus, lai var nākamajā gadā sadedzināt svētku ugunskurā. Šajos svētkos mani svētku vainagi būs baltos toņos, jo šie svētki solās būt karsti. Par cik arī ir baltā metāla vērša gads, tad tā arī jūtamies un tādos toņos būs mūsu svētku vainagi."

Andris Bulis atminas, kā fenderējis tētim aliņu

Aktieris Andris Bulis pirms Līgo svētkiem piedzīvojis Dailes teātrī režisora Regnāra Vaivara iestudējuma "Trīs draugi" pirmizrādi. "Šie Līgo svētki būs mierīgi, jo Dailes teātrī pēc ilgāka pārtraukuma man bija pirmizrāde. Divus mēnešus pirms tam bija ļoti saspringts mēģinājumu grafiks. Zinot to, ka pēc vairāk kā gada skatītājus ielaidām zālē, biļetes uz divām "Trīs draugu" izrādēm bija izpārdotas.

Līgo svētku rītā ar ģimeni brauksim uz mūsu lauku mājām Salacgrīvā. Mēs jau parasti šeit svinam Līgo. Teikšu godīgi, ka tā kā joprojām ir aktuāli visi ierobežojumi, mums nav padomā apmeklēt vai piedalīties masu pasākumos. Tā kā mierīgi mājās būs reizi gadā tas alus kauss jāidzer.

Jāņu sieram noteikti jābūt uz svētku galda. Mēs ģimenē neesam lieli alus dzērāji, bet šajos svētkos šim dzērienam ir jābūt. Es jau te viendien smējos, ka savulaik Līgo svētki bija ļoti svarīgi.

Man vēl ir spilgti atmiņā bērnībā piedzīvotais, kad tētim varēja "nofenderēt" alutiņu no pagraba. Mans dēls noteikti nav diez ko priecīgs, jo viņam tas iet secen, par cik viņa tētis nav liels alus dzērājs.

Es arī atminos pagājušā gada Līgo svētkus un pieļauju, ka šoreiz varētu būt tāpat, jo laikapstākļi ir labvēlīgi. Salacgrīvā jūras krastā bija sakurti ugunskuri, ievērojot visus drošības noteikumus.

Tas bija tik interesanti, ka pie ugunskuriem sēdēja cilvēki un dziedāja ģitāras pavadījumā, un tie, kas gāja garām, apstājās un pievienojās dziedāšanai. Tas bija skaisti un piešķīra īpašo Līgo svētku noskaņu, it sevišķi tagad, kad cilvēki ir sailgojušies pēc komunikācijas," sarunā ar "Apollo.lv" pastāsta Andris Bulis.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu