Profesors: Maksāt cilvēkam naudu par potēšanos pret Covid-19 nebūtu ne pareizs, ne loģisks solis (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ģirts Briģis.
Ģirts Briģis. Foto: RSU mājaslapa

Ir neloģiski maksāt cilvēkam naudu par to, ka viņš ārstējas, tā rosinājumu par potēšanos pret Covid-19 maksāt naudu komentē Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" Briģis sacīja, ka šāds solis nebūtu ne pareizs, ne loģisks.

Vaicāts par rosinājumu vakcināciju dažās nozarēs noteikt kā obligātu, profesors norādīja, ka, viņaprāt, šāds noteikums netiks pieņemts. Šajā sakarā Briģis kā salīdzinājumu minēja piemēru saistībā ar automašīnas vadīšanu: lai iegūtu apliecību, topošajam šoferim ir jāiziet medicīniskā pārbaude, un, teiksim, jālieto brilles vai kontaktlēcas, ja redze ir slikta.

"Tādā situācijā cilvēks vairs nav bīstams ne sev, ne citiem. Ja runājam par vakcinēšanos, tad arī ir jābūt situācijai, ka profesionālis, kas ikdienā saskaras ar cilvēkiem, nav bīstams citiem," skaidroja Briģis.

Otrs raidījuma viesis, profesors Ivars Austers, norādīja, ka obligāta vakcinācija ir dilemma, kurā nav iespējami risinājumi, kas īstermiņā visus apmierinātu.

"Cilvēkam ir izvēle. Tie, kas saka, ka viņi ies prom no darba – pa visu Latviju varbūt pieci seši aizies prom no darba. Tas drīzāk ir simptoms tam, ka es to nevēlos kaut kādu iemeslu dēļ, varbūt tos iemeslus nesaprotu, mani biedē nezināmais, neskaidrais. Tā vienmēr ir bijis ar jebkuru jaunu lietu.

Ja paskatāmies, kas ir tie, kas visvairāk baidās [no vakcinācijas] – ir stabila kolerācija, ka, piemēram, nav izglītības," skaidro Austers, norādot, ka nav iespējams pāris nedēļu laikā sabiedrību iemācīt saprast vienkāršus riska aprēķinus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu