EK draud Ungārijai ar pārkāpuma procedūru saistībā par aizliegumu veicināt homoseksualitāti jauniešu vidū

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) piedraudējusi Ungārijai ar kārtējo pārkāpuma procedūru saistībā ar jauno likumu, kas liedz jauniešiem piekļuvi informācijai par tā dēvēto LGBTI (lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu) jautājumiem.

"Ungārijas likumprojekts ir apkaunojums," trešdien paziņojusi EK prezidente Urzula fon der Leiena.

"Esmu uzdevusi saviem atbildīgajiem komisāriem pirms likums stājies spēkā sagatavot vēstuli Ungārijas varasiestādēm, kurā izteikts mūsu satraukums."

Kā ziņots, Eiropas lietu ministru sanāksmē 13 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, tostarp arī Latvija, paudušas satraukumu par Ungārijas jauno Ungārijas likumu un aicinājušas EK vērsties pret Budapeštu ES Tiesā.

Likumprojekts, kuru Ungārijas parlaments apstiprināja pagājušajā nedēļā, aizliedz izglītības programmas un materiālus, kas nepilngadīgo vidū popularizē homoseksualitāti, no bioloģiskā dzimuma atšķirīgu dzimumidentitāti un dzimuma maiņu.

Cita starpā likums paredz aizliegt jauniešiem piekļuvi grāmatām un filmām, kurās attēlotas seksuālās minoritātes.

Šīs normas iekļautas plašākā paketē, kas paredz stingrākus sodus par seksuāliem noziegumiem pret bērniem un jauniešiem, kā arī "pedofilu reģistra" izveidi.

"Šis likums nepārprotami diskriminē cilvēkus pēc to seksuālās orientācijas," norādījusi Leiena. "Es izmantošu visas Komisijas pilnvaras, lai gādātu par visu ES pilsoņu tiesību ievērošanu."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu