Meteorologs: Jūnija beigās Igauniju var piemeklēt aukstuma vilnis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltijas jūra. Ilustratīvs foto.
Baltijas jūra. Ilustratīvs foto. Foto: PhotoRK/Shutterstock.

Pirms Jāņu nakts Igauniju piemeklējis bezprecedenta karstuma vilnis, bet jūnija beigās valsti varētu piemeklēt pamatīgs aukstums, portālā "Postimees" vēsta igauņu meteorologs Juri Kameniks. 

Viņš stāsta, ka jau desmitgadēm ilgi jūnijs kļūst arvien neprognozējamāks, tāpēc ir arvien grūtāk paredzēt, kādus laikapstākļus nesīs nākamā nedēļa.

"Par jūnija nogali dažādos avotos ir visai pretrunīga informācija: no vienas galējības citā, radot iespaidu, ka iespējams ir viss," teic Kameniks un pauž, ka nav izslēgts, ka "zeme kļūs balta, bet ūdens pie krasta aizsals". 

"Ja šis aukstuma vilnis sasniegs Igauniju mēneša beigās, tad šīs gaisa temperatūras svārstības atgādinās 2014. gada apstākļus, kad mēnesis sākās ar karstu laiku, pēc tam vairākas dienas bija negaisi, bet 17. jūnijā uzsniga sniegs.

Laiks rādīs, taču kopumā izskatās, ka jūnijs kļuvis kaprīzāks par aprīli."

Meteorologs norāda, ka dabā jābūt balansam. "Nevar visu laiku būt ļoti karsts vai ļoti auksts.

Pagājušo gadu pieredze rāda, ka silta jūnija gadījumā jūlijā un augustā laikapstākļi var būt mērenāki.

"Protams, to neviens negarantē, tomēr tā bieži notiek. Pat tad, ja jūlijs būs siltāks par vidēji pieredzēto, diez vai sanāks pārspēt karstuma rekordus." 

Tāpat esot iespējams, ka vasaras svelme beigsies jūnijā, bet pēc tam būšot "parasta Igaunijas vasara". "Vasaras pilnbriedā vidējā diennakts gaisa temperatūra ir virs +15 grādiem. Šogad šie apstākļi iestājušies jūnijā."

Pēc Kamenika teiktā, karstums, iespējams, mitēsies Jāņu naktī, bet pēc tam iespējams negaiss vairāku dienu garumā, arī krusa un postoši vēji. 

Šīs nedēļas beigās kļūs ievērojami vēsāks, gaisa temperatūra diez vai pārsniegs +25 grādus. Tāpat mēneša beigās iespējama gaisa temperatūras pazemināšanās, taču viss vēl varot mainīties, tāpēc Kameniks iesaka sekot aktuālajām sinoptiķu prognozēm. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu