Līgo nakts ⟩ Ugunsnelaime Burtnieku novadā, ceļu satiksmes negadījumi, vairāki bojāgājušie (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas pašvaldības policija.
Rīgas pašvaldības policija. Foto: Zane Bitere/LETA

Līgo vakarā ugunsgrēkā Burtnieku novadā gājuši bojā četri cilvēki, tomēr kopumā no ugunsnelaimēm izdevies izglābt 15 cilvēkus. Kopumā ceļu satiksmes jomā pieņemti 432 administratīvo pārkāpumu lēmumi.

Līgo svētkos apdegumus guvuši četras reizes vairāk cilvēku nekā pērn

Šogad Līgo svētkos mediķu palīdzība pēc apdegumu gūšanas bija nepieciešama 41 cilvēkam.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) norāda, ka apdegumi gūti tradicionāli - gan lecot pāri ugunskuram, gan iekrītot tajā, gan aizdedzinot grilu vai ugunskuru ar degšķidrumu vai benzīnu.

Viens no smagākajiem gadījumiem, kad apdegums gūts lecot pāri ugunskuram, noticis Rīgas reģionā. Tur 30% ķermeņa apdegumus guva kāda 34 gadus veca sieviete.

Savukārt Kurzemē, alkohola reibumā zaudējot līdzsvaru, ugunskurā iekrita 59 gadus vecs vīrietis. Viņš slimnīcā nogādāts smagā stāvoklī ar 60% ķermeņa apdegumu. Taču Vidzemē, rokās uzliesmojot degšķidrumam, cieta 70 gadus veca sieviete. Mēģinot ar degšķidrumu aizdedzināt grilu, sieviete guva 60% ķermeņa apdegumu.

Kā katru gadu ugunskuru un grilu tuvumā apdegums Līgo vakarā guvuši arī bērni. Smagākais gadījums noticis Vidzemes pusē, kur, uzkrītot virsū karstam grilam, 18% ķermeņa virsmas apdegumu guva divus gadus vecs bērns.

NMPD informēja, ka šogad svētkos mediķu palīdzība cilvēkiem bijusi nepieciešama arī vētras un karstuma dēļ. Ar pārkaršanu un karstuma dūrienu 23. jūnijā slimnīcā nogādāti 16 cilvēki. Visos gadījumos veselības problēmas radušās, jo cilvēki ilgstoši strādājuši vai uzturējušies saulē.

Mediķiem Līgo diena pagāja nemierīgi. NMPD brigādes 23. jūnijā kopumā devās 1214 izsaukumos, no tiem 317 gadījumi bija saistīti ar traumām. Lielākā daļa traumu vai nelaimes gadījumu notikuši alkohola reibumā.

Svētkos ūdenstilpēs un jūrā noslīkuši trīs cilvēki

Līgo un Jāņu svētkos ūdenstilpēs un jūrā noslīkuši trīs cilvēki, bet viens cilvēks smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) aģentūru LETA informēja, ka Jāņu rītā plkst.07.10 saņemts izsaukums Baldones novadā, kur cilvēks bija iegājis dīķī peldēties un neiznāca krastā.

Pārmeklējot ūdenstilpi noslīkusī persona tika atrasta, nogādāta krastā un nodota Valsts policijas darbiniekiem.

Plkst.10.59 VUGD darbu notikuma vietā pabeidza.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) aģentūru LETA informēja, ka dīķī noslīkušais bijis 38 gadus vecs vīrietis, kurš peldē devies alkohola reibumā.

Tāpat NMPD informēja, ka svētku laikā jūrā noslīkusi 28 gadus veca sieviete, bet ezerā noslīcis 50 gadus vecs vīrietis. Visās šajās situācijās veicinošais faktors bija alkohola lietošana.

Savukārt Zemgalē 57 gadus vecs vīrietis alkohola reibumā zaudēja līdzsvaru un nokrita no kraujas. Vīrieti smagā stāvoklī ar vairāku ķermeņa daļu nopietniem savainojumiem nogādāja slimnīcā.

Uzkrītot kokam, Salas novadā bojā gāja cilvēks

Līgo naktī plkst.1.55 tika saņemts izsaukums uz Salas novadu, kur koks uzgāzies cilvēkam. Ugunsdzēsējiem glābējiem atbrīvojot cilvēku, mediķi konstatēja cilvēka nāvi.

Kopumā VUGD par koku lūzumiem saņēma 44 izsaukumus, no tiem vairums bija Zemgalē un Vidzemē - katrā novadā 14 izsaukumi. Savukārt mazāks izsaukumu skaits par koku postījumiem tika saņemts no Latgales, kur reģistrēti septiņi izsaukumi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) informēja, ka vētras dēļ bojā gājis 46 gadus vecs vīrietis Zemgalē. Vīrietis svinējis svētkus un makšķerējis, kad negaisa laikā viņam virsū uzkrita liels koks, kurā iespēra zibens. Vīrietis nomira notikuma vietā līdz mediķu ierašanās brīdim, viņa traumas nebija savienojamas ar dzīvību.

Stiprā pērkona negaisa laikā vienā gadījumā koks uzkritis mašīnai, bet citā ziņots par nolūzušu koku uzkrišanu uz elektrības vadiem, lai gan pamatā koki bija sakrituši uz ceļa braucamās daļas.

Ņemot vērā, ka negaiss bija naktī, VUGD informēja, ka dienas laikā cilvēki varētu pieteikt papildu ziņojumus par koku postiem.

Ugunsnelaimes Jāņu naktī

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Agrita Vītola informē, ka plkst. 01.16 VUGD saņēma izsaukumu uz ugunsgrēku Burtnieku novadā, jo tur dega vienstāva koka māja ar izbūvētu mansardu 100 kvadrātmetru platībā. Uz ugunsdzēsēju ierašanās brīdi mājas jumts bija jau iebrucis un izglābties izdevās vienam cilvēkam, lai gan izglābtais VUGD darbiniekiem sniedzis informāciju, ka mājā vēl palikuši četri cilvēki.

Kopumā aizvadītajā diennaktī VUGD saņēma 230 izsaukumus, no kuriem 69 bija uz ugunsgrēkiem, 89 uz glābšanas darbiem, bet 72 bija maldinājumi, no kuriem 69 maldinājumi bija par ugunsgrēkiem.

Dzēšanas darbu laikā tika atrasti trīs ugunsnelaimē bojā gājušie, savukārt vēl vienu personu ugunsgrēka vietā turpināja meklēt. Ceturtdien no rīta ceturtais bojā gājušais tika atrasts. Plkst. 5.14 ugunsgrēks tika lokalizēts un dzēšanas darb turpinās.

VUGD plkst. 3.45 tika saņemts izsaukums uz Ogres novada Ogres gala pagastu, kur notika paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Notikumu vietā dega šķūnis ar malku 400 kvadrātmetru platībā. Plkst. 4.25 ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās ugunsgrēku lokalizēt, līdz ar to dzēšanas darbi turpinās.

Ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Cēsīm, kur kādā piecstāvu mājas dzīvokļa virtuvē dega katliņš 0,2 kvadrātmetru platībā. Liesmas tika likvidētas plkst.12.04. Savukārt plkst. 14.53 saņemts izsaukums Rēzeknē, kur četrstāvu ēkas pirmā stāva dzīvokļa virtuvē uz galda dega ēdiens 0,1 kvadrātmetra platībā. No piedūmotā dzīvokļa izdevās izglābt cietušu cilvēku, kuru nodeva mediķiem. Plkst.15.25 ugunsgrēks likvidēts.

Plkst. 16.50 VUGD saņēma izsaukumu uz Rīgu, kur piecstāvu mājas trešā stāva dzīvoklī dega sadzīves priekšmeti piecu kvadrātmetru platībā. No piedūmotās telpas izglābti 13 cilvēki. Pirms VUGD ierašanās no dzīvokļa bija izglābušies septiņi cilvēki. Plkst.18.56 ugunsgrēks tika likvidēts.

Vēlā vakarā, plkst. 22.38, tika saņemts izsaukums uz Kalnciema ielu, kur trīs stāvu ražošanas ēkas trešajā stāvā dega izejmateriāli un ražotnes aprīkojums 40 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēku likvidēja plkst. 1.41.

Kopumā aizvadītajā diennaktī VUGD saņēma 230 izsaukumus, no kuriem 69 bija uz ugunsgrēkiem, 89 uz glābšanas darbiem, bet 72 bija maldinājumi, no kuriem 69 maldinājumi bija par ugunsgrēkiem.

90 ceļu satiksmes negadījumi

Valsts policijas pārstāve Līna Kaļķe portālu "Apollo.lv" informē, ka aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 90 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cietuši 19 cilvēki.

Kopumā ceļu satiksmes jomā pieņemti 432 administratīvo pārkāpumu lēmumi, tajā skaitā 172 par ātruma pārsniegšanu, 19 par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā, viens par automašīnas vadīšanu narkotisko vielu iespaidā un viens par agresīvu braukšanu.

Rīgas reģionā cietuši seši cilvēki, no tiem viens gājējs un divi velosipēdisti, Vidzemē cietuši pieci, no tiem viens velosipēdists, Latgalē pieci, no tiem divi velosipēdisti, Zemgalē viens gājējs, bet Kurzemē ceļu satiksmes negadījumos cietuši divi cilvēki.

Kopumā diennakts laikā valstī reģistrēti 90 ceļu satiksmes negadījumi, no tiem 17 bija ar cietušajiem, bet nevienā avārijā nav bojāgājušo.

Diennakts laikā Rīgas reģionā notikuši 38 ceļu satiksmes negadījumi, Zemgalē - 11, Vidzemē - 14, Kurzemē - 12, bet Latgalē 15 avārijas, liecina VP apkopotie dati.

Līgo svētkos policisti pieķēruši 19 dzērājšoferus un vienu narkotikas lietojušu autovadītāju

Līgo svētkos uz Latvijas ceļiem aizturēti 19 autovadītāji, kuri pie stūres bija sēdušies alkohola reibumā, un vienu, kurš transportlīdzekli vadīja, būdams lietojis narkotiskās vielas, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Rīgas reģionā diennakts laikā apturēti deviņi dzērājšoferi, Kurzemē viens un viens narkotikas lietojis autovadītājs, Latgalē apturēti četri šoferi par spēkrata vadīšanu alkohola reibumā, bet Vidzemē trīs.

Pagājušā diennaktī uz Latvijas ceļiem likumsargi noformējuši 172 administratīvā pārkāpuma protokolus par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, bet vienu par agresīvu braukšanu.

Aizvadītajā diennaktī valstī kopumā par dažādiem satiksmes noteikumu pārkāpumiem policisti noformējuši 432 protokolus, liecina VP apkopotā informācija.

Pēc divu dienu meklēšanas Gaujā atrast bojāgājis cilvēks

Pirmā dienas meklēšana bija 22. jūnijā, bet todien ugunsdzēsējiem glābējiem vēl neizdevās cilvēku atrast.

Kā uzsvēra VUGD, arī Stopiņu novadā turpinās zemūdenes meklēšanas darbi, kurā jau otro dienu neizdodas atrast pazudušo cilvēku.

Kopumā aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsējiem glābējiem ūdens glābšanas darbu bija samērā maz.

Policija Jāņu dienā sola pastiprināti kontrolēt satiksmes drošību

Autovadītāju, kas sēdušies pie stūres alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kontrole ir viena no būtiskākajām Valsts policijas prioritātēm Līgo svētku laikā, norāda policija.

Policija pastiprinātā režīmā turpinās to darīt līdz 28. jūnijam

Alkohola reibumā izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits pēdējo desmit gadu laikā ir pieaudzis par 57%, bet cietušo skaits tajos - par 18%.

VP dati liecina, ka šā gada pirmajos piecos mēnešos alkohola reibumā pieķerto autovadītāju skaits ir 1428, un tas ir pieaugums par 2% pret pagājušā gada līdzvērtīgu periodu.

2020. gadā notikuši 733 negadījumi, kuros autovadītājs bija alkohola reibumā, savukārt 2010. gadā šādi negadījumi bija 468, liecina VP informācija.

Ik gadu Līgo svētku laikā notiek vidēji divi negadījumi dienā, kuros autovadītājs bijis alkohola reibumā, un tā ir gandrīz desmitā daļa (7%) no visiem šo svētku laikā notikušajiem ceļu satiksmes negadījumiem.

Arī šogad CSDD rīko sociālo kampaņu ar moto "Dārgs prieks", aicinot autovadītājus uz saprātīgu rīcību un neizvēlēties bīstamo savienojumu - alkohola lietošanu un braukšanu reibumā. Kampaņas uzdevums ir uzlabot drošību ceļu satiksmē, mudinot autovadītājus rīkoties atbildīgi un nebraukt reibumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu