Maiami daļēji sagruvusi 12 stāvu ēka. 159 cilvēki joprojām ir bezvēsts pazuduši

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ceturtdien, 24. jūnijā, Maiami, Floridā, sabruka 12 stāvu ēkas spārns, nogalinot vismaz vienu cilvēku. Glābēji no ēkas evakuēja desmitiem izdzīvojušo, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vismaz viena persona ir nogalinātam, un 99 joprojām ir bezvēsts pazuduši, vēsta amatpersonas.

Šobrīd ir atradušies 102 cilvēki, taču nav skaidrs, cik cilvēku bija ēkā, kad tā nogruva.

ASV Floridas štata pilsētā Maiami sabrukušajā 12 stāvu daudzdzīvokļu ēkā tika plānots sākt plašus sarūsējušo metālu konstrukciju un bojāta betona remontdarbus, vēsta "The New York Times", atsaucoties uz nama iedzīvotāju apvienības advokātu Kenetu Direktoru.

Jurists pastāstīja, ka inženieris 40 gadu veco ēku sertificēšanas procesā bija noteicis nepieciešamos remontdarbus, lai ēka atbilstu strukturālajiem standartiem. "Viņi grasījās tos tūlīt sākt," pastāstīja Direktors.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nav redzējis neko, kas liecinātu, ka ēkas sabrukšanai būtu sakars ar inženiertehniskajā apskatē konstatētajiem trūkumiem. Direktors norādīja, ka jebkurai šāda vecuma ēkai krastmalā būtu novērojama zināma korozija un betona kvalitātes pasliktināšanās okeāna sāļu iedarbības dēļ, kas var iekļūt konstrukcijās un veicināt metāla elementu rūsēšanu. Taču, ja pārbaudē būtu konstatēts jebkas, kas norādītu uz iespējamu ēkas sabrukšanu, rīcība būtu pavisam citādāka, uzsvēra advokāts.

"Tas, uz ko visiem būs jāgaida, ir rūpīgas inženiertehniskās izmeklēšanas rezultāti," sacīja Direktors, uzsverot, ka patlaban iedzīvotāju asociācija koncentrējas uz palīdzību izdzīvojušo meklēšanā un to ģimeņu atbalstīšanu.

Atbilstoši valdības prasībām daudzās Dienvidfloridas daļās 40 gadus vecām ēkām tiek pieprasīta atkārtota resertifikācija, lai pārliecinātos par būvju noturību.

Paredzot resertifikācijas procesu arī "Champlain Towers" ēkā, kas tika atvērta pirms 40 gadiem, menedžeri pēdējā gada laikā gatavojušies iespējamiem remontdarbiem, pastāstījis Direktors. Pēdējās nedēļās ēkā sākti jumta remontdarbi.

Viņš arī piebilda, ka inženieriem bija skaidra vīzija par to, kur ēkā nepieciešama atjaunošana, taču korozijas apjoms bieži vien skaidri nav apjaušams līdz brīdim, kad brigādes sāk darbu.

Ekspertu vidū patlaban izskan vairākas versijas, kādi varētu būt ēkas sabrukšanas cēloņi.

Viena no versijām ir nepietiekami aizsargāta armatūra, kas okeāna sāļu ietekmē varētu būt sarūsējusi, un betona izskalošana. Tāpat būvinspektori mēdz uztraukties par neatļautu pārbūvi ēku iekšienē, kā rezultātā var tikt bojātas atbalsta kolonnas.

Trešā versija neizslēdz, ka ēkas sabrukšanu varētu būt veicinājuši arī būvdarbi blakus ēkai. Iedzīvotāji apgalvojuši, ka celtniecības darbu laikā ēkā bijušas jūtamas vibrācijas.

Sabrukuma cēloņu noskaidrošana prasīs laiku, jo tā ietvers betona un tērauda paraugu ņemšanu, korozijas pārbaudi, ēkas pamatnes pārbaudi un modelēšanu, lai imitētu spēkus, kas varētu būt veicinājuši sabrukumu.

Kā ziņots, naktī uz 24.jūniju ASV Floridas štatā, Maiami", sabrucis 12 stāvu dzīvojamās ēkas korpuss.

Glābēji no drupām izglābuši 35 cilvēkus un pagaidām atrasti trīs mirušie. Vēl 99 personu liktenis nav zināms - tās tiek uzskatītas par bezvēsts pazudušām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu