Eksperti: Jaunākie fakti liecina, ka pat 10 sekunžu īslaicīgs kontakts ir pietiekams, lai inficētos ar Covid-19 Indijas paveidu (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Kamēr lielā daļā Eiropas valstu koronavīrusa izplatība turpina samazināties, Austrālijas lielpilsētā Sidnejā no jauna ieviesta karantīna, kas ir saistīta ar vīrusa Delta (Indijas) paveida izplatību. Municipālās varasiestādes to dēvē par "varbūt pat visbīstamāko brīdi" kopš pandēmijas sākuma.

Austrālijas metropolē Sidnejā simtiem tūkstošu cilvēku tuvākajā nedēļā drīkst pamest savus dzīvokļus un mājas tikai absolūtas nepieciešamības gadījumā.

Veselības iestādes cer, ka ar stingru karantīnu izdosies apturēt Delta viļņa izplatīšanos. Jaunākie fakti ļauj izteikt pieņēmumu, ka pat piecu līdz desmit sekunžu īslaicīgs kontakts ir pietiekams, lai pārnēsātu ļoti lipīgo koronavīrusa variantu.

Jaundienvidvelsas štata veselības dienesta vadītājs Kerijs Šants nesen Austrālijas masu medijos paskaidroja, cik ātri var izplatīties Delta variants.

Viņš aprakstīja nesen dokumentētu gadījumu Sidnejas "Bondi Junction Westfield" lielveikalā kā "ārkārtīgi īslaicīgu" kontaktu ar inficēšanos.

Novērošanas kameras fiksētajos attēlos ir redzams, kā divi cilvēki – no kuriem viens ir inficēts - tikai īsu brīdi saskaras viens ar otru. "Tad viņi iet viens otram garām. Ļoti tuvu, bet tikai uz īsu brīdi."

Pašlaik tiek uzskatīts, ka šāds kontakts ir bijis pietiekams vīrusa pārnesei vēl vismaz divos līdzīgos gadījumos.

"Acīmredzot vīruss bija gaisā pietiekami ilgi, lai nelaimīgs garāmgājējs varētu inficēties, to ieelpojot," sacīja Grifitas Universitātes viroloģe Lara Herrero.

"Tai ir jābūt ārkārtīgi neveiksmīgai sakritībai. Tas tiešām ir skumji". Attiecībā uz agrāk sastopamajiem vīrusa paveidiem, veselības ekspertiem bija pamats uzskatīt, ka vīrusa nodošanai nepieciešamas vismaz 15 minūtes laika.

Vairākās Sidnejas priekšpilsētās dažu dienu laikā reģistrēti 65 jauni inficēšanās gadījumi. Viens no nesenajiem uzliesmojumiem ir saistīts ar kādu transporta firmu, kas līdz karantīnas viesnīcai nogādāja kādas lidmašīnas apkalpi.

Tāpēc lielākajai daļai no pieciem miljoniem Sidnejas iedzīvotāju kopš trešdienas nav atļauts pamest pilsētu, lai novērstu vīrusa izplatīšanos citās valsts daļās. Šī kārtība būs spēkā līdz nākamajai piektdienai.

Līdz šim Austrālijai koronavīrusa izraisīto pandēmiju izdevās labi noturēt grožos. Visā valstī 25 miljonu iedzīvotāju vidū ir apstiprināti tikai 30 400 inficēšanās gadījumi. Saistībā ar Covid-19 miruši 910 cilvēki.

Tomēr vakcinācijas kampaņa virzās ļoti lēni. Līdz šim ir izvakcinēti aptuveni 6,7 miljoni devu, un maz ir tādu austrāliešu, kas vakcināciju jau ir noslēguši. Austrālijas robežas ir slēgtas kopš 2020.gada marta.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu