ASV izlūkdienestiem nav skaidrojuma par virkni fiksētajiem NLO (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Pentagonam nav skaidrojuma par desmitiem neidentificētu lidojošu objektu (NLO), kurus redzējuši militārie piloti, norādīts 25. jūnijā publicētajā ASV Nacionālās izlūkošanas direktora ziņojumā.

Atskaitē iekļauti 144 ziņojumi par parādībām, kas novērotas kopš 2004. gada, un tās visas, izņemot vienu, kas raksturota kā meteoroloģiskā zonde, joprojām ir neskaidras. Nav izslēgta iespēja, ka NLO var būt ārpuszemes izcelsmes.

ASV Kongress pieprasīja ziņojumu pēc vairākiem ASV armijas aprakstiem par objektiem, kas haotiski pārvietojās debesīs. Pēc tam 2020. gada augustā Pentagons izveidoja Nenoskaidrotu gaisa parādību darba grupu, lai apkopotu un izpētītu šādus ziņojumus.

Ziņojumā nav norāžu par iespējamām ārpuszemes dzīvības formām. Nav skaidri izslēgta arī citplanētiešu esamība - deviņu lappušu garais ziņojums šo tēmu neskar. 

No 144 aprakstītajiem gadījumiem 80 ir tādi, kuros objekti fiksēti ar vairāku veidu sensoriem. 18 incidentos tika ziņots par lidojuma objekta "neparastu kustības modeli vai neparastām lidojuma īpašībām". Daži no objektiem stāvējuši nekustīgi gaisā, pārvietojušies pret vēju vai veikuši pēkšņus manevrus ar ievērojamu ātrumu vai bez redzamas piedziņas. Dažos gadījumos militārās lidmašīnas vienlaikus uztvērušas arī radio signālus.

Saskaņā ar ziņojumu, viens no lidojošajiem objektiem, visticamāk, bija liels, gaisā palaists balons. "Pārējie (objekti) paliek neizskaidrojami."

Pagājušajā gadā Pentagona publiskotie video par trim lidojumā esošiem objektiem, kas tika klasificēti kā "neidentificēti", izraisīja baumas, ka ASV izlūkošanas aģentūrām varētu būt informācija par saprātīgām ārpuszemes būtnēm.

Neizskaidrojami lidojuma raksturlielumi

Ziņojumā norādīts, ka ir iespējami daudzi redzētā izskaidrojumu.

Tie var būt putni, ledus kristāli, atkritumi vai optiskas ilūzijas. Tomēr 18 gadījumos nebija skaidrs, kā pārvietojas objekti, un vai tā nav ārzemju tehnoloģija.

Vienpadsmit no aprakstītajiem incidentiem bija tādi, kas gandrīz izraisīja negadījumus ar militārajām lidmašīnām.

Ierobežotā skaitā gadījumu bija novērotas neparastas lidojuma īpašības. Piemēram, ASV Jūras spēku piloti vairākkārt ir ierakstījuši videoklipus, kuros redzami objekti, kas pēkšņi maina virzienu, griežas ap savu asi vai pārvietojas, šķiet, vairākkārtīgi pārsniedzot skaņas ātrumu.

Pat bijušais ASV prezidents Baraks Obama nesen sarunu šovā sacīja: "Pastāv ieraksti un dokumenti par debesīs novērotiem objektiem, par kuriem mēs precīzi nezinām, kas tie ir." Un bijušais FBI direktors Džons Brenans atzina, ka tās ir parādības, kuras vēl nav izprastas un kas varētu pārstāvēt "citu dzīvības formu".

Nevis citplanētieši, bet gan lidaparāti no citas civilizācijas?

Pastāv parādības, kurām pat zinātnei bieži trūkst skaidrojuma. Avi Lēbs, pazīstams Harvardas Universitātes astrofiziķis neuzskata, ka tie ir citplanētieši, kuri vēlējās nodemonstrēt kādu triku ASV Jūras spēku pilotiem.

"Es nedomāju, ka ir bioloģiskas radības, jo tās neizdzīvotu. Ceļošana  kosmosā prasa ilgu laiku. Un ir daudz risku, piemēram, kosmiskais starojums un tamlīdzīgi."

Tomēr Lēbs neizslēdz, ka ir pilnīgi iespējams, ka tie ir lidojošie objekti no citas civilizācijas: "Es varu iedomāties autonomas ierīces, kas lēmumus pieņem saprātīgi, pašas par sevi, nekomunicējot ar kāda cilvēka maņām," viņš saka intervijā ZDF.

Militāristi mazāk interesējas par jautājumu, vai citplanētieši patiešām apmeklē Zemi. Aizsardzības ministrijas ekspertus drīzāk interesē, vai viņiem nav darīšana ar jaunu konkurējošu, piemēram, Krievijas un Ķīnas, bruņojuma tehnoloģiju.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu