Milžu cīņa "Euro 2020" astotdaļfinālā: čempione Portugāle šovakar spēkosies ar ranga līderi Beļģiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krištianu Ronaldu.
Krištianu Ronaldu. Foto: EPA/Scanpix

Šī brīža čempione Portugāles izlase un pasaules ranga pirmās vietas īpašniece Beļģija Eiropas čempionāta finālturnīrā cīnās par vietu ceturtdaļfinālā. Šovakar gaidāma arī otra astotdaļfināla spēle, kurā sacentīsies Nīderlandes un Čehijas futbolisti.

Plkst.22 dienas otrajā spēlē Spānijas pilsētā Seviljā Beļģija tiksies patreizējo Eiropas čempioni Portugāli. Maču tiešraidē varēs vērot kanālā TV6.

Beļģija grupu turnīrā ar 3:0 uzvarēja Krieviju, ar 2:1 pārspēja Dāniju un pēdējā mačā ar 2:0 pieveica Somiju, svinot uzvaru B apakšgrupā. Portugāles izlase astotdaļfinālā iekļuva par mata tiesu, trešajā duelī izraujot punktu pret Franciju (2:2). Turnīra ievadā ar 3:0 izdevās sagraut Ungāriju, bet pēc tam ar 2:4 sekoja neveiksme pret Vāciju.

Beļģijas izlasei ir jaudīgs uzbrukums ar Romelu Lukaku, Drīsu Mertensu, Edenu Azāru un produktīvo Kevins de Brujni, bet vārtus sargā Tibo Kurtuā. Šodienas spēlē nevarēs palīdzēt Torgans Azārs.

Grupu turnīrā Lukaku iesita trīs vārtus, bet de Brujne pievienoja vārtus un divas rezultatīvas piespēles.

Portugāles izlases neapšaubāmi spožākā zvaigzne ir viens no pasaules labākajiem futbolistiem Ronaldu, kurš valstsvienībā jau pārsniedzis 100 spēļu robežu. Vismaz 100 spēles Portugāles izlasē aizvadījuši arī pieredzējušie Žuāu Mutinju un Pepe.

Portugāles futbola ikona Ronaldu pirms pieciem gadiem finālmačā guva traumu, tomēr spēli turpināja uz rezervistu soliņa un ar savu atbalstu palīdzēja komandai izcīnīt savu pirmo titulu vēsturē.

Ronaldu šajā finālturnīrā jau guvis piecus vārtus, bet Eiropas finālturnīrā viņa rēķinā kopumā ir 14 precīzi sitieni, kas ir rekords. Viņš piedalās jau savā piektajā finālturnīrā - vēl viens rekords.

Beļģijas izlase Eiropas meistarsacīkstēs uzvarējusi jau 13 spēlēs pēc kārtas, kurās kopumā gūti 47 vārti, bet zaudēti vien četri. Vēl viena uzvara ļaus atkārtot Vācijas izlase iespēto laika posmā no 2010. līdz 2012.gadam.

Beļģijas izlasi kopš 2016.gada vada Roberto Martiness, kura vadībā viņi 2018.gadā izcīnīja Pasaules kausa bronzu. Tikmēr Portugāles valstsvienību jau kopš 2014.gada stūrē Fernandu Santušs, kura vadībā komanda 2016.gadā izcīnīja savu pirmo panākumu Eiropas čempionātā. Zīmīgi, ka portugāļi togad grupu turnīrā visās trīs spēlēs spēkojās neizšķirti.

Tuvu titulam portugāļi bija arī 2004.gadā, kad savās mājās notikušo meistarsacīkšu finālā ar 0:1 atzina Grieķijas izlases pārākumu. Vēl trīs finālturnīros Portugāle aizkļuvusi līdz pusfināla fāzei.

Pasaules ranga līdere Beļģija 1972.gadā izcīnīja trešo vietu un 1980.gadā bija otrā. Tiesa, starp 1988. un 2012.gadu tā finālturnīram kvalificējās tikai vienu reizi.

Pirms turnīra pārbaudes spēlēs Beļģija cīnījās neizšķirti 1:1 ar Grieķiju un ar 1:0 uzvarēja Horvātiju, bet Portugāle spēlēja neizšķirti 0:0 ar Spāniju, toties vēlāk ar 4:0 tika uzvarēta Izraēla.

Abas komandas savā starpā iepriekš tikušās 18 reizes, no kurām sešās uzvarējusi Portugāle. Eiropas čempionātā abas komandas pēdējo reizi tikās 2007.gadā, kad ar 2:1 pārāka bija Portugāle. Ar šādu rezultātu portugāļi pārbaudes spēlē uzvarēja arī 2016.gadā, bet vēl divus gadus vēlāk cita spēle noslēdzās bez gūtiem vārtiem.

Ceturtdaļfinālā uzvarētāji tiksies ar Itāliju.

Dienas pirmajā spēlē Nīderlandes izlase Budapeštā plkst.19 tiksies ar Čehiju. Spēli tiešraidē translēs kanāls TV6.

Nīderlandes izlase C apakšgrupā trīs spēlēs zaudējumus necieta un ar deviņiem punktiem bija pirmā. Turnīra ievadā aizraujošā cīņā ar 3:2 izdevās uzvarēt Ukrainu, vēlāk ar 2:0 pārspēta Austrija, bet Ziemeļmaķedonija piekāpās ar 0:3. Čehijas izlase D apakšgrupā ar vienu panākumu ieņēma trešo vietu. Ar 2:0 izdevās uzvarēt Skotiju, pret Horvātiju neizšķirts 1:1, taču Anglijai zaudēts ar 0:1.

Nīderlande finālturnīrā spēlē ne savā spēcīgākajā sastāvā, jo tai traumas dēļ nevar palīdzēt pussargs Donijs van de Bēks, vārtsargs Jaspers Silesens, kuram pirms finālturnīra tika konstatēta saslimšana ar Covid-19, kā arī vienības labākais aizsargs Virgils van Deiks, kurš nav savlaicīgi atveseļojies pēc smagas ceļa traumas. Tāpat ceļgala savainojuma dēļ nīderlandiešiem nepalīdzēs Lūks de Jongs.

Čehijas izlases līderis ir Vesthemas "United" pussargs Tomāšs Součeks, tāpat laukuma vidusdaļā liela loma ir Vladimīram Daridam no Berlīnes "Hertha". Ar neregulāru rezultativitāti spēlējošajā Čehijas izlasē uzbrukumā lielas cerības saistās ar Leverkūzenes "Bayer" spēlējošo Patriku Šiku.

Nīderlandes izlase Eiropas čempionāta grupu turnīrā pēdējo reizi astoņus un vairāk vārtus guva 2008.gadā, kad vēlāk nepārvarēja astotdaļfināla barjeru. Čehijas izlase 2004.gadā Portugālē izcīnīja bronzas medaļas, bet astoņus gadus vēlāk apstājās ceturtdaļfinālā, izcīnot sesto vietu.

Nīderlandi kopš pagājušā gada vada vietējais speciālists Franks de Būrs, bet pie Čehijas izlases stūres kopš 2018.gada ir Jaroslavs Šilhavijs.

Čehija pārbaudes mačos ar 0:4 kapitulēja Itālijai un ar 3:1 pieveica Albāniju, savukārt nīderlandieši spēlēja neizšķirti 2:2 ar Skotiju un ar 3:0 sagrāva Gruziju

Nīderlandes izlase nekvalificējās iepriekšējam finālturnīram un pēc tam arī neaizbrauca uz Pasaules kausu. Tomēr tā ir viena no kontinenta vadošajām komandām, kas 1988.gadā kļuva par čempioni un vēl četras reizes iekļuvusi labāko četriniekā.

Nīderlandieši no 11 savstarpējām spēlēm uzvarējuši vien trijās, bet vēl piecās piedzīvots zaudējums. 2005.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā Nīderlande čehus uzvarēja ar 2:0, bet 2014. un 2015.gadā zaudēts ar attiecīgi 1:2 un 2:3.

Šī pāra uzvarētāja ceturtdaļfinālā tiksies ar Dāniju, kas astotdaļfinālā ar 4:0 (1:0) uzvarēja Velsu.

Nedēļas sākumā Kopenhāgenā gaidāms Horvātijas un Spānijas duelis, bet Bukarestē aci pret aci tiksies Francija un Šveice. Astotdaļfināla noslēgumā otrdien Londonā Anglija cīnīsies ar Vāciju, bet Glāzgovā Zviedrijai pretī stāsies Ukraina.

Ceturtdaļfināli notiks 2. un 3.jūlijā, pusfināli 6. un 7.jūlijā, bet finālcīņa gaidāma 11.jūlijā.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Nīderlandes futbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta finālturnīrā:

vārtsargi: Marko Bizots ("AZ Alkmaar"), Tims Krūls (Noridžas "City", Anglija), Mārtens Stekelenburgs (Amsterdamas "Ajax");

aizsargi: Deilijs Blinds, Juriēns Timbers (abi - Amsterdamas "Ajax"), Matijs de Lihts (Turīnas "Juventus", Itālija), Joels Veltmans (Braitonas un Havas "Albion", Anglija), Denzels Damfrīss (Eindhovenas PSV), Stefana de Vreijs (Milānas "Inter", Itālija), Natans Akē (Mančestras "City", Anglija), Ovens Vijndals (Alkmāras AZ), Patriks van Ānholts (Londonas "Crystal Palace", Anglija);

pussargi: Raiens Gravenberhs, Deivijs Klāsens (abi - Amsterdamas "Ajax"), Frenkijs de Jongs ("Barcelona", Spānija), Mārtens de Rūns (Bergāmo "Atalanta", Itālija), Tons Kopmeiners (Alkmāras AZ), Džeordīno Vijnaldums ("Liverpool", Anglija);

uzbrucēji: Stīvens Berghuiss (Roterdamas "Feyenoord"), Kodijs Gakpo, Donjels Malens (abi - Eindhovenas PSV), Lūks de Jongs ("Seville", Spānija), Memfiss Depajs (Lionas "Olympique", Francija), Vauts Veghorsts ("VfL Wolfsburg", Vācija), Kvinsijs Promess (Maskavas "Spartak", Krievija).

Čehijas izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Alešs Mandouss (Olomoucas "Sigma"), Tomāšs Vaclīks ("Sevilla", Spānija), Tomāšs Koubeks ("Augsburg", Vācija);

aizsargi: Jans Boržils, Davids Zima, Tomāšs Holešs (visi - Prāgas "Slavia"), Jakubs Brabecs (Pilzenes "Viktoria"), Ondržejs Čelustka (Prāgas "Sparta"), Vladimīrs Coufals (Vesthemas "United", Anglija), Pavels Kaderžābeks ("Hoffenheim", Vācija), Tomāšs Kalass ("Bristol City", Anglija), Alešs Matēju ("Brescia", Itālija);

pussargi: Antonīns Barāks ("Verona", Itālija), Vladimīrs Darida (Berlīnes "Hertha", Vācija), Lukāšs Masopusts, Petrs Ševčīks (abi - Prāgas "Slavia"), Jakubs Jankto ("Sampdoria", Itālija), Alekss Krāls (Maskavas "Spartak", Krievija), Jakubs Pešeks (Liberecas "Slovan"), Tomāšs Součeks (Vesthemas "United", Anglija), Mihals Sadīleks ("Liberec");

uzbrucēji: Mihaels Krmenčīks (Saloniku PAOK, Grieķija), Tomāšs Pekharts (Varšavas "Legia", Polija), Patriks Šiks (Leverkūzenes "Bayer", Vācija), Matejs Vidra ("Burnley", Anglija), Adams Hložeks (Prāgas "Sparta").

Portugāles futbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Ruī Patrīsiu (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Antoni Lopešs (Mančestras "City", Anglija), Ruī Silva ("Granada", Spānija);

aizsargi: Rubens Diašs (Mančestras "City", Anglija), Djogu Dalots (Mančestras "United", Anglija), Nelsons Semēdu (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Žuzē Fonte ("Lille", Francija), Pepe ("Porto"), Nunu Mendešs (Lisabonas "Sporting"), Rafaels Gerreiru (Dortmundes "Borussia", Vācija);

pussargi: Danīlu Pereira (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Žuāns Paļinja, Pote (abi - Lisabonas "Sporting"), Rubens Nevešs, Žuāns Motīņu (abi - Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Renātu Sanšešs ("Lille", Francija), Brunu Fernāndešs (Mančestras "United", Anglija), Seržiu Oliveira ("Porto"), Viljams Karvāļu (Seviljas "Real Betis", Spānija), Bernārdu Silva (Mančestras "City", Anglija);

uzbrucēji: Krištianu Ronaldu (Turīnas "Juventus", Itālija), Djogu Žota ("Liverpool", Anglija), Rafa Silva (Lisabonas "Benfica"), Andrē Silva (Frankfurtes "Eintracht", Vācija), Žuāns Fēlikss (Madrides "Atletico", Spānija).

Beļģijas izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīram:

vārtsargi: Tibo Kurtuā (Madrides "Real", Spānija), Simons Miņolē (Briges "Club Brugge"), Matcs Selss ("Strasbourg", Francija);

aizsargi: Tobijs Alderveirelds (Totenhemas "Hotspur", Anglija), Dedriks Bojata (Berlīnes "Hertha", Vācija), Džeisons Denajērs (Lionas "Olympique", Francija), Jans Vertongens (Lisabonas "Benfica", Portugāle), Tomass Vermālens (Kobes "Vissel", Japāna), Timotijs Kastaņs (Lesteras "City", Anglija), Tomā Menjē (Dortmundes "Borussia", Vācija);

pussargi: Janniks Karasko (Madrides "Atletico", Spānija), Nasers Šadlī (Stambulas "Basaksehir", Turcija), Leanders Dendonkers (Vulverhemptonas "Wanderers", Anglija), Kevins de Brujne (Mančestras "City", Anglija), Torgans Azārs (Dortmundes "Borussia", Vācija), Deniss Praets, Juri Tīlemanss (abi - Lesteras "City", Anglija), Hanss Vanakens (Briges "Club Brugge"), Aksels Vitsels (Dortmundes "Borussia", Vācija), Edens Azārs (Madrides "Real", Spānija);

uzbrucēji: Mišī Bačuajī, Kristiāns Benteke (Londonas "Crystal Palace", Anglija), Žeremī Doku (Rennas "Stade Rennais", Francija), Romelu Lukaku (Milānas "Inter", Itālija), Drīss Mertenss ("Napoli", Itālija), Leandro Trosārs (Braitonas un Havas "Albion", Anglija).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu