Covid-19 Delta variants, iespējams, apsteigs vakcinācijas tempus (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: CDC/Unsplash

Jaunākie pētījumi liecina, ka pat ļoti īslaicīgs kontakts var būt par iemeslu, lai inficētos ar jauno Indijas jeb Delta Covid-19 variantu, vēsta ārzemju medijs "The Guardian". Īpaši uzmanīgiem jābūt telpās.

Šā brīža situācija ar Delta varianta straujo izplatību pasaulē liecina, ka vakcinācija notiek pārāk lēni, cilvēkiem jābūt piesardzīgiem, skaidro zinātnieki.

Paveids, kas pirmo reizi tika atklāts Indijā, tika identificēts vismaz 92 valstīs un tiek uzskatīts par "spēcīgāko" vīrusa variantu, kas izraisa Covid-19.

Pētījumi, kas veikti Apvienotajā Karalistē, liecina, ka Delta variants var izraisīt lielāku iespējamību, ka cilvēkiem jāārstējas slimnīcā, un tas ir nedaudz noturīgāks pret vakcināciju, īpaši, ja veikta tikai viena pote.

Likt visas cerības uz "pūļa imunitāti" ir pāragri, ka koronavīruss apstāsies. Ir nepieciešams ievērot arī citus piesardzības pasākumus, lai neinficētos ar Delta variantu, uzsver Stefans Grifins, ārsts un asociētais profesors Līdsas Universitātes medicīnas skolā.

Austrālijas pētījumi norāda, cik viegli Delta variants var potenciāli izplatīties. Pamatojoties uz videonovērošanas videomateriāliem, amatpersonām ir aizdomas, ka vismaz divos gadījumos vīruss ir "pārvietojies" aptuveni piecu līdz desmit sekunžu īsā savstarpējā saskarsmē, kur cilvēki viens otram pagāja garām iepirkšanās laikā veikala telpās Sidnejā.

Tobrīd Sidnejā nebija obligāta masku valkāšana iekštelpās, turklāt mazāk nekā 5% Austrālijas iedzīvotāju ir saņēmuši abas potes pret Covid-19.

Lai ierobežotu Delta paveida izplatīšanos, valstī spēkā stājas stingrāki ierobežojumi.

Pētnieki norāda, ka ar tik augstu inficēšanās risku, tā var būt vienkārši nelaimīga sakritība, lai inficētos ar Covid-19.

Pasaules Veselības organizācija mudina pat pilnībā vakcinētus cilvēkus "spēlēt droši", turpinot valkāt maskas, ievērot sociālo distanci un praktizēt citus drošības pasākumus, lai tiktu galā ar Delta variantu.

Izraēla, kur pilnībā vakcinēti aptuveni 55% iedzīvotāju, piektdien atkārtoti stājās spēkā obligāta masku valkāšanas prasība, lai cīnītos pret straujo pieaugumu Delta. Tas notika tikai 10 dienas pēc ierobežojumu atcelšanas atcelšanas.

Pagājušajā nedēļā Izraēlā saslimušo skaits četrkāršojies, kas saistīts ar diviem uzliesmojumiem skolās. Lai gan mirušo skaits nav strauji palielinājies, tas tāpat sagādā milzu problēmas.

Lai vīruss neturpinātu izplatīties, ir jāturpina vakcinācijas kampaņas un jāinformē sabiedrība, citādāk "pūļa imunitāti" nav iespējams sasniegt.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu