Valdība šodien pirmo reizi izskatīs ministriju piedāvājumus vakcinācijas veicināšanai (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pirms Ministru kabineta ārkārtas sēdes.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pirms Ministru kabineta ārkārtas sēdes. Foto: Zane Bitere/LETA

Valdībā šodien pirmo reizi skatīs ministriju izstrādātos piedāvājumus, lai veicinātu vakcinēšanos pret Covid-19.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts stāstīja, ka valdības sēdē plānots izvērtēt ministriju apkopotos priekšlikumus par to, kā veicināt vakcinēšanos dažādās mērķa grupās.

"Veselības ministrija (VM), tāpat kā līdz šim, turpinās organizēt procesu kopumā, apkopot šos priekšlikumus un sniegt visu nepieciešamo atbalstu no vakcinēšanas viedokļa," sacīja politiķis.

Viņš atgādināja, ka jau ir mainīta vakcinēšanas procesa norises kārtība, vakcinācijas pasākumi tiek organizēti tuvāk cilvēkiem, tur, kur tas ir ērtāk, notiek potēšana dažādos pasākumos, gadatirgos, sarīkojumos, lielveikalos. Tāpat tiek rīkota izbraukuma vakcinācija un mobilie vakcinācijas punkti.

Paredzēts arī, ka seniori, kas sasnieguši 80 gadu vecumu, vakcīnu pret Covid-19 varēs saņemt mājās.

"VM ir viedoklis un priekšlikumi par dažādiem stimulēšanas un atbalsta pasākumiem arī citu nozaru pārziņā, bet par to nepieciešama kopīga valdības vienošanās, lēmumi, tostarp arī par papildu budžeta piešķīrumiem, ja tādi būs nepieciešami," atzina Pavļuts.

Viņš informēja, ka valdībā plānots pirmo reizi skatīt ministriju apkopotos priekšlikumus attiecībā uz dažādiem vakcinācijas veicināšanas pasākumiem konkrētās mērķa grupās. Galīgie valdības lēmumi par šiem jautājumiem, visticamāk, būtu sagaidāmi nākamajā otrdienā, 6. jūlijā.

"Vakcinācija strādā, vakcīnas ir drošas. Tās pasargā no saslimšanas, un, ja mēs vēlamies, lai rudenī nebūtu jāatgriežas pie dažādiem ierobežojumiem, piesardzības pasākumiem, tad šis ir pēdējais brīdis, kad doties vakcinēties, lai pabeigtu vakcinācijas kursu līdz skolas gada sākumam, līdz rudenim, mitrumam, līdz laikam, kas jāpavada iekštelpās," mudināja ministrs.

Viņš aicināja mest šaubas pie malas un uztvert informāciju, kas ir droši ticama, nevis to, kas tiek izplatīta sociālajos tīklos bez skaidri nojaušana avota. Pavļuts uzsvēra, ka Latvijā nav neviena gadījuma, kad būtu pierādīta kāda saikne starp vakcinēšanos pret Covid-19 un letālu iznākumu.

Tikmēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzīmēja, ka vakcinācija šonedēļ būs svarīgākais temats. Viņš skaidroja, ka vakcinācija ir veids, kā iespējams iziet no krīzes un sabiedrībai pēc iespējas tuvāk atgriezties ikdienā, neskatoties uz to, ka pasaulē vēl aizvien plosās pandēmija.

Premjers atzina, ka izaicinājums ir liels, un pēdējās nedēļās pieprasījums jeb interese par vakcināciju pret Covid-19 dažādu iemeslu dēļ ir samazinājusies.

Koalīcijai tas kopīgiem spēkiem esot jāmaina, tāpēc valdības sēdē MK uzklausīs dažādu ministriju redzējumus par to, kas darāms, lai palielinātu vakcinācijas aptveri.

Kariņš norādīja, ka pamatmērķis ir septembrī atsākt mācības klātienē, tomēr, lai tas notiktu, nepieciešama pietiekami plaša cilvēku vakcinācija.

"Ja vakcinācijas aptvere nebūs plaša, tad būs grūtības atvērt skolas, turēt vaļā restorānus, veikalus, teātrus, operu, kultūras pasākumus, kā arī būs grūti ar ceļojumiem," pauda premjers, uzsverot, ka vakcinācija ir visas sabiedrības interesēs.

Viņaprāt, galvenā interese un mērķis ir panākt, ka kaimiņi, radi un draugi vakcinējās, lai rudenī bērni varētu iet uz skolu un lai septembrī ekonomika nebūtu "jāver ciet". Politiķis arī uzsvēra, ka pasaulē arvien ātrāk izplatās jaunais vīrusa delta variants, kas Indijā pierādīja savu potenciālo postu.

Kariņš norādīja, ka Lielbritānija ir pierādījusi, ka vakcīnas ir noturīgas pret šo variantu, kamēr nevakcinētām personām ir ļoti augsts risks nokļūt slimnīcā smagā stāvoklī un nomirt.

"Būsim visi atbildīgi, vakcinēsimies un liksim visu valdības un koalīcijas uzsvaru uz to, kā šo mērķi sasniegt līdz vasaras beigām," piebilda premjers.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā notikušajā valdības sēdē Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāve Ilze Skuja skaidroja, ka ir parādījusies tendence, ka cilvēki atliek vakcinēšanos, jo ir dzirdējuši par to, ka, iespējams, būs materiālā kompensācija.

Tādēļ viņa uzsvēra, ka materiālo stimulēšanu vakcinācijas tempa paaugstināšanai nedrīkst atlikt. Pacienti esot dzirdējuši, ka būs kompensācija, un saka, ka pagaidīs, līdz par vakcinēšanu maksās.

Kariņš uzsvēra, ka divu nedēļu laikā valdībai esot jātiek skaidrībā ar to, kas šajā jomā tiks darīts un kā tiks panākts, lai vasaras mēnešos vakcinācijas temps nesamazinātos.

"Mums jāpanāk, ka cilvēki neatliek vakcināciju un izmanto izdevību izvairīties no skolu slēgšanas un jaunu ierobežojumu ieviešanas," teica Kariņš. Viņš uzsvēra, ka tā brīvība, kas sāk parādīties, ir daļēji iluzora, jo, ja cilvēki nevakcinēsies, tad nonāksim turpat, kur nonācām pagājušajā rudenī, kad strauji pieauga saslimšana ar Covid-19.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu