Covid-19 pārslimojušajiem pilna aizsardzība rodas jau pēc pirmās potes saņemšanas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: CDC/Unsplash

Veikto pētījumu dati arvien vairāk liecina, ka personām, kas ir pārslimojušas Covid-19, jau pēc pirmās potes saņemšanas izveidojas līdzvērtīga aizsardzība kā citiem iedzīvotājiem pēc pilna vakcinācijas kursa, informē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja un Imunizācijas Valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Līdz ar vakcinēto cilvēku skaita pieaugumu visā pasaulē ir pieejami arvien jauni dati par vakcīnu pret Covid-19 efektivitāti un precizējumiem rekomendācijās to izmantošanā. Veselības ministrijas interneta mājaslapā apkopoti Zavadskas skaidrojumi par būtiskākajiem jaunumiem šajā jomā.

Kā skaidro speciāliste, balstoties uz pētījumiem, Imunizācijas valsts padome jūnija sākumā rekomendēja iepriekš Covid-19 pārslimojušiem un pozitīvu polimerāzes ķēdes reakcijas testu saņēmušajiem pacientiem noturīgai aizsardzībai saņemt vienu vakcīnas pret Covid-19 devu. Tomēr pacientiem ar medikamentu vai slimības radītiem augstas imūnsupresijas stāvokļiem tiek rekomendētas divas devas, neskatoties uz to, ka iepriekš viņi saņēmuši pozitīvu testa rezultātu.

Savukārt tiem, kuri bijuši Covid-19 izraisošā vīrusa SARS-CoV-2 pozitīvi iepriekš un jau saņēmuši divas devas jebkurai no vakcīnām, noteikti nav pamata bažām, ka tādējādi varētu būt nodarīts kāds kaitējums. Pilna vakcinācijas kursa saņemšana, tieši pretēji, vēl vairāk ir nostiprinājusi imūno atbildi, skaidro Zavadska.

Viena vakcīnas deva Covid-19 pārslimojušajiem iedzīvotājiem Eiropā būs pielīdzināta pilnam vakcinācijas kursam arī tam, lai saņemtu Eiropas Savienības digitālo sertifikātu, kura izsniegšana iecerēta ar 1. jūliju. Covid-19 pārslimošanas fakts gan ir pierādāms tikai ar pozitīvu SARS CoV-2 polimerāzes ķēdes reakcijas testu. Antivielu noteikšana nav korekta un izmantojama šajā situācijā, atzīmē Zavadska.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu