Covid-19 ⟩ Kādi atvieglojumi Latvijā un ES stājas spēkā no 1. jūlija? (5)

Foto: AP/Scanpix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No ceturtdienas, 1. jūlija, Latvijā stājas spēkā virkne atvieglojumu, ko paredz valdības pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Tāpat arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs no šodienas sāk darboties digitālais "Covid" sertifikāts, kas atvieglos ceļošanu ES robežās. Portāls "Apollo.lv" piedāvā apkopojumu ar pieņemtajiem lēmumiem, kas no šodienas stājas spēkā. 

ES dalībvalstīs sāk darboties digitālais "Covid" sertifikāts

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs no 1. jūlija sāk darboties "Covid" sertifikāts, liecina informācija Eiropas Komisijas (EK) tīmekļvietnē.

No 27 bloka dalībvalstīm visas ir gatavas pieslēgties ES digitālā "Covid" sertifikāta vārtejai, tomēr atsevišķas ES dalībvalstis ieviesīs sertifikātu noteiktajā pārejas laikā, kas norisināsies turpmākajās sešās nedēļās.

ES digitālais "Covid" sertifikāts no šodienas darbosies tādās valstīs kā Austrija, Beļģija, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Dānija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Polija, Portugāle, Slovākija, Slovēnija un Spānija.

EK tīmekļvietnē skaidrots, ka ES digitālais "Covid" sertifikāts ir digitāls pierādījums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, vai ir saņēmusi negatīvu testa rezultātu, vai ir atveseļojusies no Covid-19.

Tāpat EK atzīmēja, ka ES digitālajā "Covid" sertifikātā ir norādīta nepieciešamā pamatinformācija - vārds, uzvārds, dzimšanas datums, sertifikāta izdošanas datums, attiecīgā informācija par vakcīnu, testu vai atveseļošanos un unikālais identifikators. Šie dati paliek sertifikātā, un tos nesaglabā un nepatur, kad citā dalībvalstī sertifikāts tiek verificēts.

Sertifikātā būs norādīta tikai ierobežota informācija, kas ir nepieciešama. Valstis, kuras ceļotājs apmeklējis, šo informāciju nevar saglabāt. Verifikācijas nolūkā pārbauda tikai sertifikāta derīgumu un autentiskumu, proti, kas to ir izdevis un parakstījis. Visi veselības dati paliek to dalībvalstu ziņā, kuras ES digitālo "Covid" sertifikātu ir izdevušas.

Dzeltenajā aizsardzības līmenī strādājošie pakalpojumu sniedzēji varēs darboties arī ar negatīvu Covid-19 antigēnu testu

Vidējā jeb dzeltenajā aizsardzības līmenī strādājošie pakalpojumu sniedzēji turpmāk varēs darboties arī ar negatīvu Covid-19 antigēnu testu, paredz valdība pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Atbilstoši luksofora principā minētajam, vidējas jeb dzeltenais aizsardzības līmenis paredz iespēju ar papildu drošības prasībām saņemt pakalpojumus un piedalīties pasākumos personām, kas var uzrādīt pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikātu, kā arī personām, kam ir testēšanas sertifikāts. Polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) Covid-19 tests šādā gadījumā nevarēs būt veikts agrāk nekā pirms 48 stundām, savukārt antigēna tests - ne agrāk kā pirms sešām stundām.

Līdz šim bija noteikts, ka šādā gadījumā pakalpojuma sniedzējam vai pasākuma organizēšanā iesaistītajām personām jābūt ar vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikātu, kas apliecina, ka PĶR Covid-19 tests veikts ne agrāk kā pirms 96 stundām, un tas ir negatīvs.

Grozot Ministru kabineta noteikumus "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", valdība lēma, ka pakalpojuma sniedzēji un pakalpojumu organizatori testēšanas sertifikāta iegūšanai var veikt arī ātro antigēna testu. Arī šajā gadījumā tests nedrīkst būt veikts agrāk kā pirms 96 stundām un tam jābūt negatīvam.

Saglabājas arī nosacījums, ka gadījumā, ja telpās vai teritorijā, kur nevar iekļūt apmeklētāji, atrodas personāls, kas nevar uzrādīt vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikātu, tajās jāievēro visas noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.

Pasākumos daļēji drošajā režīmā apmeklētāju plūsmu varēs dalīt atsevišķos sektoros un piemērot atšķirīgus drošības noteikumus

No 1. jūlija pasākumos daļēji drošajā režīmā apmeklētāju plūsmu varēs dalīt atsevišķos sektoros, piemērojot atšķirīgus drošības noteikumus, informē Kultūras ministrijas pārstāve Dace Vizule.

Viņa pavēstīja, ka pasākumus, kas tiek rīkoti daļēji drošajā režīmā - testētām un vakcinētām personām -, turpmāk varēs vienlaicīgi apmeklēt gan vakcinētas un Covid-19 pārslimojušas personas, gan personas, kuras pirms pasākuma veikušas Covid-19 testu. Organizatoriem būs jānodrošina, lai šīs divas skatītāju plūsmas atrodas atsevišķās zonās un nepārklājas.

Vizule atzīmēja, ka šāds regulējums Ministru kabineta noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai tiek ieviests, lai kultūras pasākumos, līdzvērtīgi kā sporta pasākumos, varētu epidemioloģiski drošā veidā uzņemt lielāku skaitu skatītāju, izpildot nosacījumu, ka abas plūsmas ir savstarpēji nodalītas.

Pēc KM pārstāves paustā, jāņem vērā, ka publiskos pasākumus var apmeklēt, uzrādot digitālo sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai infekcijas pārslimošanas faktu, vai negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Sertifikātus var lejuplādēt tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv". Vizule uzsvēra, ka uz pasākumu interesentiem jāņem līdzi arī personu apliecinošs dokuments, lai varētu apliecināt sertifikāta atbilstību.

Vizule skaidroja, ka arī organizējot skatītāju plūsmu dažādos sektoros, tāpat kā iepriekš jāievēro nosacījumi, kas saistoši pasākumu rīkošanai dažādai publikai. Sektorā, kur atrodas tikai vakcinēta vai Covid-19 pārslimojusi publika, apmeklētājiem nav jāievēro divu metru distance, nav jālieto mutes un deguna aizsegi pasākumā telpās un nav apmeklētāju skaita ierobežojuma.

Savukārt sektorā, kur uzturas skatītāji, kas uz pasākumu ieradušies, uzrādot sertifikātu par negatīva Covid-19 testa rezultātu, jāievēro iepriekš noteiktās drošības prasības: apmeklētājiem jābūt fiksētās, personalizētās sēdvietās, blakus sēdvietās var atrasties ne vairāk kā divas personas, kuras nav no vienas mājsaimniecības, un ne vairāk kā četras personas no vienas mājsaimniecības.

Tāpat nedrīkst pieļaut drūzmēšanos, pasākumā telpās jālieto mutes un deguna aizsegi, bet apmeklētāju skaits šajā sektorā nedrīkst pārsniegt 500 personas pasākumā telpās un 1000 personas pasākumā ārpus telpām. Sektoriem jānodala atsevišķas ieejas un izejas, lai apmeklētāju plūsmas nepārklātos.

Latvijā atļauts sniegt atrakciju pakalpojumus iekštelpās vakcinētām, Covid-19 pārslimojušām un testētām personām

No 1. jūlija atbilstoši valdības lēmumam atļauts sniegt saimnieciskos pakalpojumus, kas saistīti ar iekštelpu atrakcijām, tostarp akvaparkos, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos, bērnu rotaļu istabās un bērnu pieskatīšanas vietās tirdzniecības centros.

Pakalpojumus atļauts sniegt personām, kurām ir sadarbspējīgs vakcinācijas sertifikāts, personām, kurām ir sadarbspējīgs pārslimošanas sertifikāts, personām, kurām ir sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts, kā arī minētās personas pavadošajiem bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem (bez sertifikātiem), ja tiek ievērotas stingras epidemioloģiskās drošības prasības.

Iekštelpu atrakciju pakalpojumi atļauti, ja pie ieejas nodrošināta kontrole, lai identificētu klātesošo personu atbilstību minētajām prasībām, un nodrošināts, ka pasākuma norises vai pakalpojuma sniegšanas vietā telpās vai teritorijā neatrodas personas, kas šīm prasībām neatbilst.

Iekštelpu atrakciju pakalpojuma sniedzējiem vienai personai būs jānodrošina ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no apmeklētājiem pieejamās pakalpojumu sniegšanas vietas publiski pieejamo telpu platības, apmeklētāju plūsma jāorganizē, nodrošinot divu metru distances ievērošanu starp individuāliem apmeklētājiem vai mājsaimniecībām, un novēršot cilvēku drūzmēšanos. Tāpat iekštelpās būs jāizmanto mutes un deguna aizsegi, izņemot, ja tas nav iespējams, izmantojot atrakcijas.

Pakalpojuma sniegšanas telpās pēc iespējas jābūt samazinātam kopīgi lietoto virsmu un priekšmetu skaitam, jānotiek regulārai, kur iespējams, pēc katra klienta virsmu, tostarp inventāra un darba aprīkojuma tīrīšanai un dezinfekcijai, izmantojot spirtu saturošus roku un virsmu dezinfekcijas līdzekļus, kas satur vismaz 70% etanola.

Iekštelpu atrakcijās nebūs atļauti izklaides pakalpojumi, kuros nav iespējams nodrošināt inventāra un virsmu dezinfekciju un distances ievērošanu starp apmeklētājiem, piemēram, bērnu bumbu baseini. Šādus pakalpojumus atļauts sniegt tikai vienai personai vai vienai mājsaimniecībai, starp apmeklētājiem nodrošinot inventāra un virsmu dezinfekciju.

Apmeklētājiem pirms un pēc inventāra/atrakcijas izmantošanas jānodrošina spirtu saturošu roku dezinfekcijas līdzekļu, kas satur vismaz 70% etanola pieejamību, kā arī jāveic regulāra telpu ventilācija, nodrošinot, ka oglekļa dioksīda (CO2) līmenis nepārsniedz 1000 daļas uz miljonu (ppm).

Iekštelpu atrakciju pakalpojumu sniedzējiem jānodrošina atbildīgā persona, kas organizē šajos noteikumos noteikto epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu pakalpojuma sniegšanas vietā un atrodas pakalpojuma sniegšanas vietā tā darbības laikā, pēc uzraudzības un kontroles iestādes amatpersonas pieprasījuma sniedz nepieciešamo informāciju par epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu pakalpojuma sniegšanas vietā, objektīvi pārbaudāmā veidā identificē un norāda kontroles laikā pakalpojuma sniegšanas vietā esošo apmeklētāju skaitu.

Apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas un kases) ir jāizvieto skaidri salasāma publiski pieejama informācija, tostarp svešvalodās par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā, kā arī minētās atbildīgās personas kontaktinformācija un policijas palīdzības tiešais tālruņa numurs 110.

Pakalpojuma sniedzējiem jānodrošina apmeklētāju un iesaistīto darbinieku reģistrācija (vārds, uzvārds, kontaktinformācija). Ja konstatēta apmeklētāja vai darbinieka saslimšana ar Covid-19, pēc Slimību profilakses un kontroles centra pieprasījuma, jānodod apmeklētāju un iesaistīto darbinieku personas dati.

Pasākuma organizators vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzējs nedrīkstēs sniegt pakalpojumu personai, kura neievēro epidemioloģiskās drošības prasības. Tas nozīmē, ka pakalpojuma sniedzējam būs jāuzrauga to, ka apmeklētāji ievēro pulcēšanās nosacījumus, distancēšanos, maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu telpās un atrakcijā, mutes un deguna aizsegu lietošanas nosacījumus un citus noteikumus.

Konstatējot epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpumus, pakalpojuma sniedzējam būs jāaizrāda par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpumu vai, ja pakalpojuma saņēmējs neņem vērā pakalpojuma sniedzēja norādījumus, jāizraida personu no pakalpojuma sniegšanas teritorijas vai jāvēršas pie pašvaldības policijas vai Valsts policijas.

Izdienas pensionāriem ar invaliditāti sāks izmaksāt vienreizējo 200 eiro pabalstu Covid-19 seku mazināšanai

Latvijā dzīvojošiem Latvijā piešķirtās izdienas pensijas saņēmējiem, kuri nav sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu un kuriem ir noteikta invaliditāte, no 1. jūlija tiks izmaksāts vienreizējais 200 eiro pabalsts Covid-19 radīto negatīvo seku mazināšanai.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimā, to paredz iepriekš pieņemti grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā.

Saeima martā pieņēma grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas noteica to personu loku, kuram tika izmaksāts vienreizējais 200 eiro pabalsts. Attiecībā uz izdienas pensijas saņēmējiem vienreizējo pabalstu tika noteikts izmaksāt tikai tiem cilvēkiem, kas sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, bet kuriem vecuma pensija nav piešķirta.

Šos grozījumus sagatavoja Labklājības ministrija (LM), kura atzīmēja, ka citiem izdienas pensijas saņēmējiem vienreizējo pabalstu nebija paredzēts izmaksāt, jo izdienas pensija pēc savas būtības jau ir speciāla sociālā garantija. Ministrijā arī norādīja, ka izdienas pensiju piešķir un izmaksā cilvēkiem darbspējīgā vecumā, kuri lielā daļā arī pēc atvaļināšanās no dienesta turpina darba attiecības.

Taču starp izdienas pensijas saņēmējiem ir arī cilvēki ar invaliditāti, kuri, jo īpaši ar pirmās un otrās invaliditātes grupu, ir vieni no vismazāk aizsargātākajām sabiedrības grupām. Tāpēc LM uzskata, ka arī tiem izdienas pensiju saņēmējiem, kuriem ir noteikta invaliditāte, ir jāsaņem vienreizējais pabalsts.

Paredzēts, ka pabalstu izmaksās veiks iestādes, kuras piešķir un izmaksā izdienas pensijas. Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai sniegto informāciju tās uzskaitē 2021. gada februārī bija 475 izdienas pensijas saņēmēji vecumā līdz 64 gadiem, kuriem ir noteikta invaliditāte. Savukārt Aizsardzības ministrija ir uzskaitījusi 84 izdienas pensijas saņēmējus ar invaliditāti.

Skolēni varēs organizēti trenēties arī iekštelpās

Interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu audzēkņu sporta treniņus turpmāk varēs rīkot arī iekštelpās, ievērojot obligātos epidemioloģiskās drošības pasākumus, paredz valdības pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Tāpat tiks palielināts personu skaits, kas vienlaikus var atrasties ārtelpu sporta sacensību norises vietā no 300 personām līdz 500 personām, kamēr 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 120.

Nosacījumi paredz, ka vienā treniņgrupā vienlaikus organizēti drīkstēs pulcēties ne vairāk kā 20 audzēkņi. Vienai personai būs jānodrošina ne mazāk kā 25 kvadrātmetri (m2) no apmeklētājiem pieejamās sporta norises vietas telpu platības. Savukārt publiskas lietošanas peldbaseinā - 15 m2 no ūdens virsmas platības. Sporta treniņa telpu, kurā notiek treniņprocess, piepildījums nedrīkst pārsniegt 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj šo telpu infrastruktūra.

Ņemot vērā publiskas lietošanas peldbaseinu specifiku, regulējums paredz noteikt, ka 25 metru publiskas lietošanas peldbaseinā drīkstētu atrasties līdz četrām personām vienā peldēšanas celiņā, savukārt 50 metru publiskas lietošanas peldbaseinā drīkstētu atrasties līdz sešām personām vienā peldēšanas celiņā.

Līdz brīdim, kamēr 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 nepārsniegs 120, vienai personai sporta audzēkņu treniņos būs jānodrošina nevis 25 m2, bet gan 15 m2 no pieejamās platības, kā arī nebūs jāievēro prasība par telpas infrastruktūras noslodzi 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita.

Mācību procesu īsteno, veicot audzēkņu un nodarbināto, kuri, veicot darba pienākumus, nonāk ciešā saskarē ar audzēkņiem, iknedēļas testēšanu. Audzēkņu testēšanu varēs neveikt, ja audzēkņu skaits grupā ir ne vairāk kā pieci. Tāpat Covid-19 testu varēs neveikt personas ar sadarbspējīgu vakcinācijas pret Covid-19 vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu.

Iknedēļas testēšana jeb obligātais rutīnas skrīnings tiks organizēta vispārējā kārtībā, tai skaitā noteiktas personu kategorijas iekļaujot valsts apmaksātā testēšanas programmā.

Sporta treniņš ir jāvada sertificētai personai. Sporta treniņa laiks nedrīkst pārsniegt 90 minūtes, nedrīkst izmantot ģērbtuves, izņemot publiskas lietošanas peldbaseinā, ja piepildījums ģērbtuvēs nepārsniedz 25%.

Sporta treniņā nedrīkstēs iesaistīt audzēkņus, kas jaunāki par pieciem gadiem, izņemot audzēkņus peldētapmācības programmā. Tādejādi arī agrīnas specializācijas sporta veidos būtu iespējams aizvadīt pilnvērtīgus treniņus iekštelpās, kā arī tiks ņemta vērā peldētapmācības specifika, kur apmācības process dažkārt tiek sākts vēl agrāka vecuma audzēkņiem.

Rīdzinieki, kuriem nav internetbankas, Covid-19 sertifikātu varēs saņemt pašvaldībā

Rīdzinieki, kuriem nav iespēju autorizēties tīmekļvietnē "www.covid19sertifikats.lv", no šodienas Covid-19 sertifikātu varēs saņemt pašvaldībā, informē Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice.

Kopumā no 5. jūlija digitālo Covid-19 sertifikātu Rīgā varēs izdrukāt un saņemt 18 dažādās vietās.

Ar darbinieku atbalstu digitālo sertifikātu ikviens varēs izdrukāt piecos Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centros, pirms tam piesakot savu ierašanos.

Rīgas Sociālā dienesta klienti, kuriem nav iespēju izdrukāt digitālo sertifikātu, to varēs izdarīt Rīgas Sociālā dienesta teritoriālajos centros darba dienās darba laikā. Latgales rajona nodaļā to varēs izdarīt Avotu ielā 31 k - 2, Salnas ielā 2, Aiviekstes ielā 14, Aglonas ielā 35 k-1, Mazajā Lubānas ielā 8.

Pārdaugavas rajona nodaļā to varēs izdarīt Ziepju ielā 13, Baldones ielā 2, Imantas 8. līnijā 1 k-2, Dzirciema ielā 24.

Ziemeļu rajona nodaļā tas būs iespējams Ieriķu ielā 2B, Hanzas ielā 7, Brīvības ielā 266 un Emmas ielā 3.

Pārējās Rīgas pašvaldības sociālajās iestādēs, piemēram, nakts patversmēs, ilgstošas sociālās aprūpes centros digitālos sertifikātus var izdrukāt uz vietas, interesējoties administrācijā.

Digitālais Covid-19 sertifikāts ir apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, veikusi Covid-19 analīzes, vai arī ir izslimojusi Covid-19.

Ieslodzījuma vietās atceļ vairākus pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus

No 1. jūlija ieslodzījuma vietās atcelti vairāki ieslodzīto tiesību ierobežojumi, kuri bija noteikti saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību un epidemioloģisko situāciju valstī, aģentūru LETA informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Ieslodzītajiem prioritāri būs tiesības izmantot neizmantotās īslaicīgās un ilgstošās satikšanās ar radiniekiem un citām personām par laika periodu no 2020. gada 1. oktobra līdz 2021. gada 30. jūnijam.

Lai nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas visiem ieslodzītajiem, īslaicīgās un ilgstošās satikšanās ieslodzījuma vietās tiks organizētas rindas kārtībā, ņemot vērā datumu, kad iesniegts iesniegums par satikšanos.

Tāpat, lai efektīvi izmantotu pieejamo ieslodzījuma vietas infrastruktūru un veicinātu ātrāku neizmantoto satikšanās iespēju nodrošināšanu visiem ieslodzītajiem, ieslodzījuma vietu priekšniekiem, attiecībā uz šajā laika periodā neizmantotajām ilgstošajām satikšanām, tiek piešķirtas papildu tiesības atļaut notiesātajai personai summēt un izmantot vairākas ilgstošas satikšanās pēc kārtas.

Paredzēts, ka cietumos ieslodzītos drīkstēs apmeklēt tikai vakcinētas personas vai ar negatīvu Covid-19 testu.

Tāpat no šodienas ieslodzījuma vietās esošajiem ieslodzītajiem varēs nodot pienesumus.

Jau ziņots, ka inficēšanās ar Covid-19 iepriekš skāra arī vairākus Latvijas cietumus.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu