Līdz 2027. gadam Latvijā plānots asfaltēt 183 kilometrus grants autoceļu posmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grants ceļš jeb ceļš ar grants segumu
Grants ceļš jeb ceļš ar grants segumu Foto: VAS Latvijas autoceļu uzturētājs

Līdz 2027. gadam pašlaik Latvijā plānots asfaltēt 183 kilometrus grants autoceļu posmu, savukārt būvdarbi kopumā uz valsts reģionālajiem autoceļiem veicami ar kopgarumumu 1360 kilometri.

SM gan pauda, ka šis plāns, kas ceturtdien prezentēts diskusijā ar sabiedrības pārstāvjiem par valsts reģionālo autoceļu tīkla būvniecības plānu līdz 2027.gadam, vēl nav oficiāls.

Ministrijā atklāja, ka jau pašlaik investīcijas no valsts budžeta 2021.-2023.gadā paredzētas aptuveni pusē no šajā plānā identificētajiem valsts reģionālajiem autoceļiem. Tomēr kvalitatīva valsts reģionālo autoceļu tīkla veidošanai papildu nepieciešamais finansējums līdz 2027.gadam varētu būt 358 miljoni eiro.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) pēc diskusijas pauda, ka šonedēļ valdībā tika apstiprināta valsts galveno autoceļu ilgtermiņa attīstības stratēģija, un tikpat svarīgi ir rūpēties par reģionālo un vietējo autoceļu attīstību, lai iedzīvotāji varētu ērti pārvietoties starp novadu centriem.

"Labi autoceļi ir arī stimuls teritoriju attīstībai, lai saglabātu un veidotu darbavietas un piesaistītu iedzīvotājus. Tāpēc ir būtiski veidot redzējumu, kā nākamo gadu laikā mērķtiecīgi uzlabot reģionālo autoceļu tīkla stāvokli," teica Linkaits.

Kopīgu valsts reģionālo autoceļu būvniecības plānu nākamajiem septiņiem gadiem veido SM un VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) eksperti.

Ministrijā atklāja, ka atbilstoši ceturtdienas diskusijā apspriestajam, precizēts valsts reģionālo autoceļu tīkla būvniecības plāns tiks prezentēts un apspriests ar iesaistītajām pusēm Latvijas reģionos - plānošanas reģioniem, pašvaldībām un sabiedrības pārstāvjiem.

"Pārdomāts valsts reģionālo autoceļu būvniecības plāns ir svarīgs, lai savlaicīgi plānotu un pamatotu nepieciešamo finansējumu autoceļu attīstībai," uzsvēra satiksmes ministrs.

Kopējais valsts reģionālo autoceļu garums Latvijā ir 5460 kilometri, tai skaitā ar asfalta segumu - 4652 kilometri, ar grants segumu - 808 kilometri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu