"Šeit ir vēršanās pret homoseksualitāti." Profesors Hanovs par prokuratūras lēmumu (18)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Prokuratūra atstājusi spēkā Valsts policijas lēmumu, ar kuru izbeigts pērnā gada nogalē ierosinātais kriminālprocess par uzbrukumu Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesoram Denisam Hanovam.

Deniss Hanovs par prokuratūras lēmumu portālam "Apollo.lv" pastāstīja: "Prokuratūra neredz pašu pamatproblēmu. Respektīvi, cilvēks pats ir atzinies, ka ir vērsies pret cilvēku, kas reprezentē LGBT kopienu. Prokuratūra uzskata, ka cilvēks ir vērsies pret mani individuāli, bet te mēs redzam arī prokuratūras kultūras nekompetenci, jo šeit runa ir par uzbrukumu cilvēkam, kas ir LGBT kopienas pārstāvis. Līdz ar to es reprezentēju kopienu, pret kuru uzbrucējs ir vērsies."

"Cilvēks vērsies nevis pret Denisu Hanovu, bet pret Hanovu kā geju, kas reprezentē arī citus gejus un LGBT kopienu. Šeit ir vēršanās pret homoseksualitāti kā principu un lielu sabiedrības daļu, bet prokuratūra to ir interpretējusi tikai, kā uzbrukumu vienam konkrētam cilvēkam," sacīja Deniss Hanovs.

Profesors vēstīja: "Šeit ir vēl viens analizējams aspekts. Nekad neviens nevar kliegt tirgus vidū pret visiem pasaules gejiem. Tas vienkārši ir smieklīgi. Šeit runa ir par to, ka prokuratūra atsakās ieraudzīt to, ka aiz šī notikuma stāv homofobiska izpausme, kas ir vērsta pret jebkuru citu geju. Uzbrucējs nezin mani, tāpēc tas nav uzbrukums personīgi man. Vienīgais, kas bija viņa iztēlē, ir tas, ka es reprezentēju komoseksuāļu kopienu."

"Ir redzama ļoti nopietna problēma. Pēc līdzīgas pieredzes ļoti daudz cilvēki neiet ziņot dienestiem, jo nevar uzticēties policijas kompetencei, nevar uzticēties prokuratūras kompetencei. Tā ir sistēmas kļūda.

Mums ir homofobiska Saeima, homofobiska valdība, homofobiska prokuratūra un nekompetenta un homofobiska policija, jo jebkurš cilvēks uz ielas var uzbrukt un tikt sveikā cauri ar huligānismu," 

Hanovs sacīja.

Deniss Hanovs portālam "Apollo.lv" pastāstīja, ka ir piedevis uzbrucējam, taču kaunās par Latvijas tiesvedības sistēmu un Latvijas politiķiem. Hanovs pārsūdzēs šo lēmumu.

Policija iepriekš sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma panta par huligānismu, taču 21. maijā nolemts to izbeigt, jo nav konstatēts nozieguma sastāvs. Jau toreiz lēmums par lietas izbeigšanu bija saskaņots ar prokuratūru, taču Hanovs publiski policijas lēmumu solīja apstrīdēt.

Ņemot vērā minēto, policija saistībā ar šo gadījumu ir sākusi administratīvo procesu par iespējamām huligāniskām darbībām.

Hanovs sociālajā tīklā "Facebook" iepriekš rakstīja, ka policija skaidru homofobisko attieksmi un rīcību pilnībā ignorējusi.

Hanovs arī publicējis lēmumu par lietas izbeigšanu, un no tā izriet, ka viena incidentā iesaistītā vīrieša personību policijai tā arī neizdevās noskaidrot.

Policijas lēmumā teikts, ka saskaņā ar Hanova liecību viņš pērn 8.novembrī ar savu draugu devušies uz Ķengaraga tirgu, līdzi bijis suns bez pavadas. Pretim nākuši divi vīrieši un viens no vīriešiem sācis izteikties nepiedienīgi par suni un Hanovu, pēc kā Hanovs saņēmis sitienu ar kāju pa pēcpusi. Pēc tam viens no vīriešiem sācis atplestām rokām tuvoties un izteicis Hanovam seksuāla rakstura piedāvājumus.

Hanovs viņam atkal aizrādījis un uzbrucējs kļuvis vēl agresīvāks un centies uzbrukt ar dūrēm.

Pēc tam Hanovs ieskrējis ziedu kioskā, uzbrucējs mēģinājis iekļūt iekšā, taču Hanovs nav laidis. Pēc tam uzbrucējs pārtraucis savas darbības un ar otru vīrieti devušies prom. Hanovs iznācis no kioska un uzbļāvis, ka saukšot policiju.

Pēc tam viens no vīriešiem atkal kļuvis agresīvs un Hanovs atkal patvēries kioskā. Pie kioska pienācis arī otrs vīrietis, kurš arī sācis raustīt durvju rokturi. Tad šis vīrietis atpogājis bikses un izvilcis dzimumorgānus un piespiedis tos pie durvju stikla. Pēc tam abi uzbrucēji aizgājuši.

Viens no aizdomās turētajiem vīriešiem policijas pratināšanā stāstījis, ka gājis uz tirgu nopirkt ziedus. Kopā ar viņu bijis tajā dienā autobusā iepazīts vīrietis. Pretim nākuši divi ap vidukļiem apskāvušies vīrieši un aizdomās turētajam tas šķitis nepiedienīgi, tāpēc par to aizrādījis, lietojot necenzētus vārdus. Tāpat viņš mēģinājis iesper Hanovam, taču tas nav izdevies. Vīrietis arī centies skaidrot Hanovam, lai tā neuzvedas.

Lai nodarījumu kvalificētu kā huligānismu, ir jākonstatē, ka persona tīši vērsusies pret citiem sabiedrības locekļiem, paužot atklātu interešu nonievāšanu, nostādot tām pretī savas personiskas intereses, un ka tas izpaudies kā personas publiski, skaidri un nepārprotami izteikta sabiedrības interešu nonievāšana, norāda policija lēmumā par kriminālprocesa izbeigšanu.

"Kaut arī incidents norisinājās tirdzniecības vietā, kas uzskatāma par sabiedrisku vietu, tomēr vīrieša agresīvā uzvedība un necenzēto vārdu lietošana bija vērsta konkrēti tikai pret vienu sabiedrības locekli, nevis pret sabiedrību kopumā, kas var tikt traktēts vienīgi kā administratīvs pārkāpums," teikts policijas lēmumā.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu